Nimitetään lähettiläitä, toteutetaan pähkähulluja ideoita

0
Riitta Lehtinen kulkee turuilla ja toreilla ylpeästi Somero-sukat jaloissaan.

Kun Riitta Lehtinen eli Rintsa liikkuu kylillä, kiinnittyy vastaantulijan huomio väkisinkin hänen villasukkiinsa. Someron vaakunan palava kanto hehkuu harmaalla pohjalla punakeltaisin liekein. Mikä innostaa näin mainostamaan kotikuntaa?
– Edustan ja mainostan mielelläni Someroa. Joka paikassa missä vain pystyn niin markkinoin Someroa. Se on mielestäni meidän kaikkien kuntalaisten tehtävä, napauttaa Rintsa ja naurahtaa perään, että häntä Somero-sukat nostavat kulkiessa 30 senttiä ilmaan.
– Tämä on kotikaupunkini, olen syntynyt täällä Someron sairaalassa. Tykkään olla täällä ja tykkään kehua tätä paikkakuntaa ihmisille.
Riitta Lehtinen sai sukat nimipäivälahjaksi Svenssonilla toimivalta Keskiviikkokerholta.
– Se on porukka iäkkäämpiä naisia. Tekevät paljon käsitöitä. Nämä sukat on kutonut Aune Kavander.
Lehtinen toimii itsekin lähimmäispalvelukeskus Svenssonin taustajoukoissa. Hän huolehtii muun muassa yhdistyksen arjen sujumisesta, mainonnasta, markkinoinnista ynnä muusta. Toimintaa ylläpitää Someron seurakun­nan diakoniatyön kan­natusyhdistys.
Kehuja Svenssonin toiminnalle satelee vuolaasti, mutta kun Rintsan sanaiset arkut on kerran avattu, niin positiivista sanottavaa piisaa muuallekin.
– Somerolla yhteisöllisyys on käsin kosketeltavaa. Täällä saa aina ihmisiltä apua. Joku aina välillä sanoo, että somerolaiset on vähän sisäänpäin kääntyneitä, mutta me ollaan varmaan sellaisia, että tarkkaillaan hetken aikaa. Kyllä meistä kuitenkin saa tosi hyviä ystäviä.
– Jos ajatellaan vaikka ukrainalaisia, kuinka heidät otettiin vastaan. Somerolaiset kalustivat heidän huoneitaan ja veivät astioita. Eri tahot aktivoituivat jakamaan ruokakasseja. Siinä ei tarvittu taakse mitään viranomaistahoa tai kaupunkia, se vain järjestyi.
Ongelmiakin löytyy.
– Nyt Somerolla on se tilanne, ettei täällä ole vuokra-asuntoja. Se näkyy tulomuutossa. Ei tänne tuleva heti osta tonttia ja ala rakentaa taloa. Varsinkin laadukasta vuokra-asuntotarjontaa pitäisi olla enemmän.
– Mutta kaikki kyläthän painivat tänä päivänä samojen ongelmien kanssa. Meidän pitää vain erottautua tulomuuttoa haluavasta massasta. Meidän pitää olla valmiita toteuttamaan vaikka kuinka pähkähulluja juttuja, jotta uutiskynnys ylittyy. Pitää uskaltaa ottaa myös se riski, että kaikki ei menekään ihan putkeen. On sitten vain puhallettava peli poikki ja otettava seuraava askel, pohtii luottamushenkilönä vuosikausia toiminut Lehtinen.
– Kaupungin markkinoinnissa on etsittävä voimakkaammin jippoja, joilla saataisiin sellaista some-mainontaa, johon ihmiset tarttuvat. Meillä on esimerkiksi paljon todella lahjakkaita taiteilijoita. Jos vaikka heidät saataisiin yhdistämään voimavaransa ja tekemään kaupungin kanssa yhteistyötä.
Samaan syssyyn hän muistaa kehua Someron vireitä yrittäjäyhdistyksiä, jotka liittyvät tosi vahvasti kaupungin elinvoimaisuuteen.
Kehittämisideoita löytyy lisääkin…
– Akustin puistoa ja sen kehittämistä tulisi miettiä. Luulenpa, että edes kaikki somerolaiset eivät tiedä miten sinne pääsee. Se on niin monen mutkan takana. Itse näkisin siellä päiväkonsertteja ja muita esityksiä. Se on unohdettu helmi tai kiillottamaton timantti.
Suviheinä on ehkä vähän sellainen somerolaisten juttu, mutta siitä kenties saisi rakennettua jotakin vähän siihen suuntaan kuin Raumalla on Pitsiviikot tai Puumalassa Siltakemmakat.
– Kehittäminen ei aina tarkoita sitä, että kaupungin pitäisi tehdä kaikki, mutta kaupungin pitää olla apuna. Kuunnella aidosti esille pulpahtavia ideoita.
Riitta Lehtinen maalailee ilmaan kuvaa, että Kiiruuntien ja Koulutien välisestä osasta Joensuuntietä tehtäisiin somerolaisten olohuone. Se on väli, jossa silloin tällöin tapahtumien aikaan olisi helppo myös katkasta autoliikenne. Ja siihen kytkeytyisi tietysti myös Kiiruun puisto.
– Kaupat voisivat tuoda tarjontaansa pihalle. Kesällä voisi olla väliaikaisia jotain terassijuttuja. Toisaalta myös joulumarkkinat sopisivat hyvin samaan paikkaan. Siinä kaupunki voisi tehdä yhteistyötä Ekotekolan kanssa, eli siellä voitaisiin rakentaa yhtenäisiä kojuja markkinamyyjiä varten.
– Kaupunginhallituksessa on jo ollut puhetta, että meilläkin voisi toteuttaa jonkinlaisen Lux-valotapahtuman, alkuun vaikka ihan pienimuotoisena. Sen voisi yhdistää joulunajan markkinoihin tai joulunavaukseenkin.
– Yksi asia, mikä auttaa Someron tunnettavuutta, ovat paikalliset urheilijat tai somerolaisia seuroja edustavat urheilijat. Heitä voisi mahdollisesti käyttää Someron lähettiläinä, jotka voitaisiin ihan juhlallisesti nimittää tehtävään. Niin kuin yritysmaailmassakin toimii yrityskummeja.
Sama koskee myös kulttuuripuolen menestyjiä tai muuten valtakunnallisesti esillä olevia persoonia.
– Siinä ei varmaankaan tarvitsisi edes rahan vaihtaa omistajaa, jos saataisiin myytyä se ajatus heille.