Reserviläisten toiminta alkanut virkeästi

0
Someron Reserviläisten puheenjohtaja Ilkka Ärrälä harrastaa ammuntaa, ja tällä kertaa kokeilussa on muovikuulapistooli.

Teksti ja kuvat Timo Kalenius

Keväällä 2022 näki päivänvalon uusi yhdistys, kun Someron Reserviläiset ry perustettiin. Nyt noin vuoden ikäisellä yhdistyksellä on jäseniä 38. Yhdistys on myös hyväksytty Reserviläisliiton ja Varsinais-Suomen Reserviläispiirin jäseneksi.
Someron Reserviläiset järjestää jäsenilleen erilaista toimintaa aina ensiapukursseista luontoretkiin ja liikuntaan, sekä myös selviytymistaitokoulutusta ja muuta kiinteästi maanpuolustuskoulutukseen liittyvää toimintaa. Tarkoitus on myös aloittaa yhteistyö Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen MPK:n kanssa.
Tutustumis- ja infotilaisuudessa ja Someron Ampumaseuran tilojen avointen ovien päivässä halukkaat pääsivät kokeilemaan ammuntaa laser-, ilma- ja muovikuula-aseilla sekä jousiammuntaa useilla eri jousilla.
– Toimimme kiinteässä yhteistyössä Someron Ampumaseuran kanssa, koska koemme, että intressit ovat molemmilla samat. Ei ole järkevää pitää yllä kahta eri organisaatiota. Avoimet ovetkin oli suunnattu sekä ampumaseuran että reserviläisten toiminnan esittelyyn, kertoo Someron Reserviläisten hallituksen puheenjohtaja Ilkka Ärrälä.
– Jäseniä on tullut ihan mukavasti, mutta mielellämme otamme lisääkin. Varsinkin naisia kaivataan, heitä on vain kymmenkunta.
– Toimintamme on monipuolista maanpuolustustaitojen opettelua ja ylläpitämistä, eikä niitä pidä liittää suoraan sotaan tai sotimiseen. Haluamme varautua ennalta muuttuviin tilanteisiin ja kouluttaa sekä opettaa jäsenistölle erilaisia taitoja, joilla selviytyä niistä, jatkaa Ärrälä.

– Esimerkkinä jo olleista voisin mainita ampumatapahtumat sekä luonnonruokakurssin. Tulossa on selviytymis- ja ensiapukurssit, tietoturvakurssit, SRA-ammuntakurssi sekä erilaiset liikunnalliset kurssit.

Minna Lukala kiinnostui ammunnasta käytyään kokeilemassa ulkoradalla ruutiaseammuntaa.

Reserviläistoiminta sopii myös naisille

Maanpuolustukseen vihkiytyneiden järjestöjen jäsenmäärä on kasvanut merkittävästi. Reserviläisliittoon onkin liittynyt viimeisen vuoden aikana tuhansia uusia jäseniä, joista naisia on ollut jopa kolmannes.
Minna Lukala liittyi viime syksynä reserviläisiin ja on käynyt viikoittain ampumaradalla harjoittelemassa yhdistyksen naisten vuorolla lähinnä laser- ja ilma-aseilla.
Maailmantilanteesta johtuen omien taitojen ylläpitäminen ja auttamishalu olivat vaikuttamassa hänen liittymisessään reserviläisiin.
– Maailmantilanne alkoi huolestuttaa. Vaikka en itse sille mitään voikaan, niin ajattelin pitää yllä omia ensiaputaitojani ja käyn mahdollisuuksien mukaan MPK:n kursseja sekä kehitän ammuntataitojani, kertoo Lukala.
– Armeijan palvelukseen en haluaisi mennä, mutta koen, että reserviläisenä minulla on hyvät mahdollisuudet ylläpitää taitojani. Kouluttautumalla lisää voin ehkä jatkossa olla hyödyksi ja auttaa muita, jos sellainen tilanne eteen tulee, miettii Lukala.

– Niille, jotka miettivät reserviläisiin liittymistä sanoisin, että kannattaa tulla rohkeasti tutustumaan toimintaan. Jos ei pidä ammunnasta, niin täällä on paljon muutakin mielekästä tekemistä, johon voi osallistua ja sitä kautta päästä mukaan.

Kari Knuutila päätti kokeilla jousiammuntaa, vaikka pistooliammunta on hänen päälajinsa. Opastusta antoi ampumaseuran Antti Hurmerinta.

Reserviläisten määrä noussut

Reserviläisliitto on Suomen suurin maanpuolustusjärjestö, jolla on reilut 39 000 jäsentä. Sen kautta pääsee ylläpitämään ja kehittämään reserviläistaitoja, harjoittamaan kokonaisturvallisuuteen liittyvää osaamista sekä tukemaan vapaaehtoista maanpuolustustyötä.
Ukrainan sodan vaikutus näkyy myös meillä ja järkyttää kansalaisia, mikä taas heijastuu suoraan siinä, että suomalaiset haluavat osallistua vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön.
Ukrainan kriisin alettua 2014 on reserviläisten jäsenmäärä ollut hyvässä nousussa jo usean vuoden ajan ja sama näyttää jatkuvan myös tänäkin vuonna.