Säästöpankki satsaa paikalliseen asiantuntemukseen ja saavutettavuuteen

0
Toimitusjohtaja Petri Siviranta on tyytyväinen viime vuoden tilinpäätökseen.

Someron Säästöpankissa ollaan tyytyväisiä viime vuoteen. Tilinpäätöstiedote kertoo, että pankin liiketoimintavolyymit rikkoivat ennätyksiä ja liikevoitto nousi 6,8 miljoonaan euroon. Toimitusjohtaja Petri Siviranta toteaakin, että…
– Vahva kasvu mahdollistaa pankin liiketoiminnan paikallisen kehittämisen jatkossakin, joten hyvä tulos tarkoittaa erinomaista kasvupohjaa myös tälle vuodelle. Panostamme jatkossakin paikalliseen palveluun, sekä kasvuun. Olemme mukana toimialueemme elinvoimaisuuden kehittämisessä nyt ja tulevaisuudessa.
Säästöpankin asiakastyytyväisyys nousi. Asiakkaiden antama NPS-arvosana, eli asiakkaan suositteluhalukkuutta ja tyytyväisyyttä mittaava mittari, oli koko vuoden ajan yli 80, selvästi yli toimialan keskiarvon.
Uusia asiantuntijoita rekrytoitiin 35.
– Olemme todenneet, että vaikka pankkipalvelut siirtyvät enenevissä määrin digitaalisiin kanaviin, palvelevan pankin tulee olla henkilökohtaisesti läsnä paikallisessa arjessa. Meidät saa kiinni konttorilta ja suorista puhelinnumeroista. Tästä pyrimme pitämään kiinni myös tulevaisuudessa.
Pankki sai vuoden aikana lähes 3 150 uutta asiakasta. Luottoja myönnettiin 339 miljoonaa euroa. Kasvussa olivat yritysasiakassektorin luottovolyymit ja asuntoluottoasiakkaiden määrät. Kokonaisluotonanto oli 820 miljoonaa. Pankin hallinnoitavat asiakasvarat kasvoivat ennätykselliseen 855 miljoonaan ja kokonaisliiketoimintavolyymi lähes 1,7 miljardiin.
Toimialueensa aktiivisuutta pankki edisti tukemalla alueen yhteisöjä, urheilijoita ja yhdistyksiä yli 200 000 eurolla. Pankin tuloksesta maksettiin yhteisöjen tuloveroa 665 000 euroa. Kokonaisuudessaan pankin verojalanjälki oli 3,4 miljoonaa.
Vuosi sitten Someron Säästöpankki nosti tilinpäätöstiedotteessaan esille nousevat korot ja inflaation paluun talouden arkeen.
– Emme luonnollisesti osanneet ennustaa näin jyrkkää ja nopeaa korkojen, saati inflaation nousua, mutta sinänsä on ollut positiivista havaita, että moni asiakas tarttui jo vuosi sitten tämän kehityskulun mahdollisuuteen, eli teki korkosuojauksen luotolleen ja aloitti säästämisen puskuriksi nousevia kustannuksia ennakoiden, toteaa pankinjohtaja Joni Rintamaa.
– Ajassa korostuu se, että on ensisijaisen tärkeää, että kaikki toimijat eivät pakota asiakkaitaan digitaalisiin kanaviin, vaan rinnalla säilytetään henkilökohtaisen palvelun mahdollisuus.
Henkilöasiakassektorilla pankki sai vajaat 2500 uutta asiakasta vuonna 2022.
Siinä missä korona kuumensi asuntomarkkinat, ja kauppamäärät sekä asuntojen hinnat nousivat poikkeuksellisen paljon, 2022 meno kääntyi päinvastaiseksi. Korkotason ja kustannusten nousu sai asunnonostajat varpailleen, ja asuntojen kauppamäärät putosivat loppuvuonna selvästi. Myös asuntojen hinnat kääntyivät laskuun.
– Odotamme asuntojen hintojen laskevan 4–6 prosenttia tänä vuonna. Asunnon omistajia tämä varmasti harmittaa, mutta toisaalta hintojen lasku tarjoaa ensiasunnon ostajille aiempaa houkuttelevampia ostomahdollisuuksia, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.
Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan sähkölämmitteisille omakotitaloille saattaa löytyä pian kovaa kysyntää.
– Sähkölämmitteisiä omakotitaloja on tällä hetkellä runsaasti myynnissä ja niiden hinnat ovat laskeneet suhteellisesti eniten kaikista omakotitalovaihtoehdoista. Sähkölämmitteisten talojen asumiskustannukset tulevat laskemaan merkittävästi sähkön hinnan ennustetun laskun myötä.
Uusia yritys- ja maatalousasiakkaita pankkiin tuli noin 600.
– Jo se, että paikkakunnalla on pankki, mahdollistaa alueen kehittymisen ja alueelliset investoinnit. Mitä lähempänä päätöksenteko on, sitä paremmin pystymme ottamaan alueen ja yrittäjien henkilökohtaiset osaamiset huomioon, toteaa Rintamaa.
Yrityssektorilla ovat korostuneet suuret hankkeet. Tämän seurauksena pankin yrityssektorin luottokanta on kasvanut 2,5-kertaiseksi viimeisten kolmen vuoden aikana.
Varainhoitopalveluiden merkitys on kasvanut, kun yhä useampi suomalainen säästää joko rahastoon tai vakuutukseen. Kurssiheilunnan myötä viime vuonna kasvoivat euromääräisesti eniten talletusten määrä, ja suosion uskotaan pankissa kasvavan tänäkin vuonna.
Someron Säästöpankki toimii Salon, Perniön, Kemiönsaaren, Someron, Forssan, Urjalan, Akaan, Loviisan, Kotkan, Marttilan ja Turun toimialueella. Kevään aikana avataan konttori Loimaalle.
Säästöpankkiryhmä on Suomen vanhin pankkiryhmä, joka täytti viime vuonna 200 vuotta.

Someron Säästöpankki: Vuosi 2022/2021

-asuntoluottokannan kasvu +62,0 miljoonaa euroa, +18,3 prosenttia/+49,2 M€ / +17,0 %

-uudet asuntoluotot 123,1/113,4 miljoonaa

-uudet yritysasiakkaiden luotot 170,1/77,0 miljoonaa

-uudet maatalousasiakkaiden luotot 33,0/31,6 miljoonaa

-luottokanta 819,4, + 24,8 %/655,3 miljoonaa, +19,1 %

-uudet asiakkaat 3 143 kpl/2 504 kpl

-asiakasvarat 854,8, +13,9 %/750,7 miljoonaa,+15,6 %

Yritys pähkinänkuoressa 12/2022/ ja 12/2021

-vakavaraisuussuhde 17,78 % ja 20,94 %

-liikevoitto 6,8 milj. euroa ja 6,3 milj. euroa

-kokonaisluotonanto 819,4 milj. euroa ja 655,3 milj. euroa

-asiakasvarat 854,8 milj. euroa ja 750,7 milj. euroa

-liiketoimintavolyymi 1 674,2 milj. euroa ja 1 407,4 milj. euroa

-tase 741,9 milj. euroa ja 592,7 milj. euroa