Saisiko olla palautetta?

0

Milloin viimeksi rohkenit antaa perusteltua palautetta toiselle ihmiselle? Tekikö kollegasi työnsä poikkeuksellisen hyvin vai kolhiko remppafirma uuden parkettisi? Kehuitko, kiititkö, esititkö rakentavia ehdotuksia tulevaa varten vai haukuitko toisen pystyyn? Entä milloin itse olit viimeksi saamapuolella?
Oma aamuni alkaa hampaiden pesulla ja palautteen lukemisella. Leipätyössäni musiikkitoimittajana saan koosteen viimeisimmistä kuuntelijapalautteista suoraan sähköpostiini. Aamuni saattaa siis käynnistyä veronmaksajan nöyrällä kiitoksella kollegan hengentuotteesta tai tyrmistyneillä haukuilla lempiohjelman siirryttyä uuteen esitysaikaan. Mitä vihaisempi palaute, sitä varmemmin sen antaja on nimetön. Ja mitä kiitollisempi ihminen, sitä varmemmin hän on sitä rohkeasti omalla nimellään.
Parhaimmillaan palaute kannustaa ja kirittää eteenpäin. Mutta joskus se vain jättää saajansa tyhjän päälle ihmettelemään, mikä meni vikaan. Näin on varsinkin juuri silloin, jos palaute annetaan nimettömästi vailla keskusteluyhteyttä. Tiedemaailmassa tämä on tavallista.
Jokin aika sitten sain käsiini niin sanotut vertaisarviot kirjoittamastani tutkimusartikkelista. Artikkelin luki kaksi minulle anonyymiä tutkijaa, jotka eivät myöskään saaneet tietää minun henkilöllisyyttäni. Tällaista käytäntöä kutsutaan kaksoissokkojärjestelmäksi. Sen tavoitteena on varmistaa, että niin palautteen antaja kuin saajakin keskittyisivät itse asiaan eivätkä toistensa persooniin tai henkilökemioihin.
Toinen saamistani palautteista oli hyvin myönteinen ja toinen kriittisempi. Kumpikin arvioija esitti artikkeliin erikokoisia muutoksia, joiden avulla saisin tekstistäni vieläkin paremman. Tuntuu hassulta ajatella, että jossain tuolla on kaksi ihmistä, jotka ovat lukeneet tekstini ja ovat siitä jotain mieltä, mutta en koskaan saa tietää keitä he ovat, tai tunnenko heidät etäältä tai olenko peräti joskus tavannut heidät.
Jos tapaisin, toivoisin osaavani kiittää heitä, mutta myös todeta, että ihan kaikesta en ollut samaa mieltä. Ehkä se palautteensaajalle sallitaan.

Markus Virtanen
säveltäjä