Someron väkiluku laski 136:lla

0

Someron väkiluku laski reippaasti viimeisimmän tilaston mukaan. Asukkaita on nyt 8 427, eli 136 vähemmän kuin edellisvuonna. Asia käy ilmi Tilastokeskuksen julkaisemista ennakkotiedoista.
Somerolla syntyi viime vuonna 49 lasta ja kuoli 156 ihmistä.
Muuttoliike kunnasta toiseen vähensi niin ikään asukasmäärää 36 ihmisellä: Somerolla tulijoita oli 304 ja lähtijöitä 340.
– Vielä puolen vuoden paikkeilla näytti siltä, että olisi menty komeasti plussan puolelle, mutta jäimme nyt kuitenkin muutamien vuosien tauon jälkeen pitkästä aikaa miinuspuolelle muuttotilastossa, harmittelee kaupunginjohtaja Sami Suikkanen.
Ukrainalaiset sotapakolaiset eivät vielä näy kotikuntatilastoissa, sillä heidät kirjataan Someron asukkaiksi vasta vuoden täällä olon jälkeen.
Someron nettomaahanmuutto oli 11 henkilöä. Somerolle muutti 22 ihmistä ja täältä lähti ulkomaille 11 ihmistä. Esimerkiksi Pohjoismaista tuli 4 ja niihin lähti 1, EU-maista tuli 13 ja niihin lähti 6 ihmistä.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jutta Varjus aprikoi, että olisiko tilanteeseen vaikuttanut myös Someron asuntotarjonnan tilanne.
– Omat asunnot, eli Somerasuntojen asunnot ja myös monet yksityisen puolen asunnot on nyt vuokralla Kotokunnalla. Eli tarjonta on heikkoa, hän pohtii.
Kotokulma hoitaa nimenomaan pakolaisten asumista.
Samoilla linjoilla on kaupunginjohtajakin.
– Sillä on varmaankin ollut vaikutusta ja se näkyy itse asiassa muidenkin kuntien luvuissa.
Kehittämispäällikkö Antti Leino muistuttaa, että myös nuorten lähtö kouluihin muualle näkyy tilastoissa.
– Meidän haasteet ovat aikaisempien tilastojenkin mukaan koulutuksen nivelkohdat. Elokuu näkyy isoimpana tappiona muuton puolella. Somerolla ei ole kaikkia koulutusmahdollisuuksia, mitä nuoret tarvitsevat ja haluavat.
– Mutta meidän pitää saada nuoret ymmärtämään, että täällä on silti mahdollisuuksia ja tänne voi tulla takaisin.
Hän kehottaa esimerkiksi yrittäjiä tarjoamaan opintoihin liittyviä harjoittelumahdollisuuksia.
– Jos vaikka sen myötä jossain kohtaa nuorelle tulisi se ajatus, että haluaa palata Somerolle, koska täällä kaikki muu on kuitenkin niin paljon paremmin, Leino toteaa.