SoPa jatkaa keulilta, mutta ei keulien

0
Nousee! Henni Talonen ja Sylvia Suvila pitävät yhteisvoimin huolen siitä, että pallo nousee oman joukkueen, SoPan C-kakkosen, passarille edelleen pelattavaksi.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen ja Sini Lehtonen

Lentopallon C-tyttöjunioreiden valtakunnallisessa mestaruussarjassa on saatu poolivaiheen kierrokset päätökseen ja seuraavaksi joukkueet valmistautuvat välieräpeleihin. Someron Pallo on mukana jatkopeleissä kahden joukkueen voimin.

C-tyttöjen Suomen mestaruussarjaan on tällä kaudella osallistunut yli satakolmekymmentä joukkuetta. Syksyn ensimmäisen tasonmittausturnauksen jälkeen niillä on takanaan kuusi pooliturnausta ja vain yksi joukkue on selvittänyt koko reitin korkeimmalla mahdollisella tasolla, A-poolissa. Kyseinen ryhmä on SoPan C-tyttöjen ykkösjoukkue.

Runkosarjavaiheen viimeisen koetinkivensä somerolaisjoukkue käänsi Kangasalla pelatussa kuudennen poolikierroksen A-tason turnauksessa, jossa ottelivat valtakunnallisen sijoituslistan neljä kärkijoukkuetta. Mainion vireen löytänyt SoPa päihitti kaikki kolme vastustajaansa puhtaasti eräluvuin 2–0.

Pieksämäen Tsemppi sai somerolaisilta 17 ja 23 eräpistettä, Loimaan Jankko 15 ja 7 pistettä ja kauden aiemmissa vaiheissa tiukkaa vastusta tarjonnut LP Kangasala jäi nyt tappioerissään pistelukemiin 15 ja 16.

– En voi olla kuin ylpeä likoista ja heidän suorituksistaan tässä turnauksessa. Lähtökohdat eivät olleet parhaat mahdolliset, mutta joukkue pelasi kokonaisuudessaan korkealla tasolla, ilman pitkiä virheputkia, eikä kentällä ollut yhtään heikkoa lenkkiä! SoPan C-ykkösen päävalmentaja Janne Lehtonen iloitsi.

Siiri Puotsaari joutui jättämään turnauksen väliin peukalomurtuman vuoksi ja muutama muu pelaaja Lehtosen luottoyhdeksiköstä oli sairastellut aiemmin viikolla. Positiivista oli Lotta Känkäsen toipuminen pelikuntoon ja aiemmin vähemmälle peliajalle jääneistä esimerkiksi Riia Juseliuksen mallikas passaripeli päätösottelussa Kangasalaa vastaan.

Tähtäin kärkikuusikossaVoitettuaan ikäluokkansa kärkikvartetin välisen turnauksen, SoPa lähtee maaliskuun 18. (tai 19.) päivänä Loimaalla pelattavaan välieräturnaukseen Suomen ykkösjoukkueena. Tuon turnauksen tuloksista riippumatta SoPa on joka tapauksessa mukana maalis-huhtikuun taitteessa pelattavan Suomen mestaruuslopputurnauksen neljännesvälierävaiheessa, eli kuudentoista parhaan joukossa.

Vaikka kausi on tähän asti ollut menestyksekäs, valmentaja ei anna odotusarvojen nousta suhteettomiin korkeuksiin.

– Marginaalit parhaiden joukkueiden välillä ovat pienet. Jo kuuden parhaan joukkoon pääsemiseen vaaditaan lopputurnauksessa hyviä onnistumisia. Sinne me tähtäämme ja jos tuo tavoite täyttyy, niin jatkopeleissä mennään sitten vain ottelu kerrallaan niin pitkälle kuin rahkeet riittävät, Lehtonen karistelee ennakkosuosikin paineita somerolaisjoukkueen harteilta.

Tähän mennessä SoPan C1-joukkueen kauteen sisältyy seitsemän turnausta ja niissä 21 ottelua. Voittoja on tilillä 19 ja ainoat tappiot (LP Kangasalaa ja Nurmon Jymyä vastaan) ovat tulleet täpärin 1–2 erälukemin.

SoPan erävoittojen ja -tappioiden suhde kirjataan luvuin 40–10. Lukema on kova, kun muistetaan, että vastassa ovat koko ajan olleet ikäluokan kärkijoukkueet. Niistä valtaosaan pelaajia on kerätty useiden kuntien alueelta, kun taas SoPa porskuttaa täysin somerolaisin voimin.

C-kakkoselle kaksi voittoa kotikentältäNuoremmista tytöistä koostuva SoPan C-ikäluokan kakkosjoukkue päätti pooliturnaukset kotikentällään, Joensuun koulun liikuntasalissa. Kyseessä oli kuudennen kierroksen G5-tason turnaus, jossa olivat somerolaisten lisäksi mukana Perniön Sisu, Lempäälän Lempo-Volley sekä Hämeenlinnan Lentopallokeho/M.

Turnausvoitto ratkaistiin käytännössä jo ensimmäisessä ottelussa, jossa Sisu kukisti tiukan taistelun jälkeen SoPan erin 2–1 (28–26, 23–25, 15–11). Kotijoukkue aloitti kaikki erät vahvasti, mutta vain keskimmäisessä erässä ote kesti tiukkana loppuun asti.

SoPa avasi päivän voittotilinsä Lempo-Volleyta vastaan eräluvuin 2–1 (25–16, 17–25, 15–9). Päätöspelistä hämeenlinnalaisia vastaan voitto irtosi jo helpommin, suoraan kahdessa erässä pistelukemin 25–18 ja 25–18.

Välieräturnauksensa SoPan C-kakkonen pelaa lohkossa J4. Helsingissä pelattavassa turnauksessa somerolaiset saavat vastaansa kaksi PuMa-Volleyn joukkuetta sekä Espoo Lentiksen. Kärkikaksikko pelaa lopputurnauksessa valtakunnallisen sarjan sijoista 61.–68. ja muut sijoista 69.–76.