SoPan nuorilla naisilla tiivis tahti

0
Naisten ja A-tyttöjen lentopallosarjoissa SoPaa edustava joukkue uurasti viime viikonloppuna kahdessa tapahtumassa eri puolilla Suomea. Minttu Grönholm (vas.), Siiri Salo, Linnea Heinonen, Nea Mattila, Emeliina Tähtinen, Saana Salminen, Ella Kankaanpää ja Silja Palander, kuten myös tästä kuvasta puuttuva Aleksandra Lehtinen, kiersivät sekä Joensuun että Euran kentät, Erica Syrjälä (oik.) oli mukana vain Euran ottelussa.

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen

Someron Pallo/Lentopallon A-tyttöjen joukkueelle viime viikonvaihde hipoi rasittavuudessaan inhimillisyyden rajoja. Lauantaina joukkue pelasi kolme oman ikäluokkansa sarjaottelua Joensuussa ja sunnuntain ohjelmassa oli naisten kakkossarjan ratkaisupeli Eurassa.
Matkustuskilometrejä siis kertyi pitkälti toista tuhatta ja pelattuja eriä kaksitoista. Kunniakkaasti nuoret somerolaispelaajat kuitenkin veivät urakan lävitse ja pystyivät matkarasituksista huolimatta tekemään hyvää tulosta kentälläkin.
Joensuussa pelattiin A-tyttöjen valtakunnallisen sarjan viidennen poolivaiheen C-lohkon turnaus, jonka neljä osanottajaa oli aiempien turnausten jäljiltä kansallisella sijoituslistalla kahdentoista parhaan joukossa. Tämän turnauksen tulosten perusteella joukkueet seulottiin seuraavan kierroksen, eli Suomen mestaruussarjan välierien tasolohkoihin.
SoPa aloitti päivän 2–0 (25–16, 25–20) voitolla jyväskyläläisestä JyväsLentiksestä. Seuraavaksi verkon vastapuolelle asettui turnausjärjestäjä, joensuulainen Joen Juju.
SoPalla oli toisessa erässä kaksi ottelupalloa suoraan 2–0 voittoon, mutta Juju nousi sillasta ja voitti tiukan taistelun lopulta erin 2–1 (23–25, 28–26, 15–9).
Päivän muissa otteluissaan emäntäjoukkue ei kärsinyt ainuttakaan erätappiota, joten se vei turnauksen ykkössijan täydellä kuuden pisteen saldollaan. Välierässä Juju tulee ottelemaan A-lohkossa, yhdessä Vaasan Kiiston, Oriveden Ponnistuksen ja helsinkiläisen PuMa-Volleyn kanssa.

SoPa kakkosena välierän B-lohkoon

SoPa kohtasi päätöspelissään siihen asti voitoitta edenneen kuopiolaisen Puijo Wolleyn. Savolaisille oli tiivisohjelmaiseen pelipäivään osunut hieman pidemmät lepotauot, mikä alkoi näkyä ottelun loppua kohden. Avauserän SoPa voitti vielä melko letkeästi 25–18, mutta menetti toisessa erässä lupaavan johtonsa ja hävisi sen 21–25. Ratkaisevaa kolmoserää SoPa johti 12–11, mutta hieman energisempi PuWo kaapi viimeiset pinnat nimiinsä, voittaen erän (15–12) ja samalla koko ottelun.
Koska SoPan, JyväsLentiksen ja Puijo Wolleyn keskinäisissä kohtaamisissa voitot menivät ”ristiin”, taulukkojärjestys ratkesi eräsuhteiden perusteella. Tuossa vertailussa SoPa oli ykkönen (erävoitot 4–4) ja otti turnauskakkosena paikan välierävaiheen B-lohkosta. Huhtikuun alussa pelattavassa turnauksessa SoPa saa vastaansa Lempäälän Lempo-Volleyn, Pieksämäen Tsempin ja Nurmon Jymyn.
SoPa pelasi Joensuun turnauksen yhdeksiköllä, jossa liberopelaajina taistelivat Ella Kankaanpää ja Silja Palander , passipeliä pyöritti Linnea Heinonen (6 pistettä), keskipelaajina häärivät Saana Salminen (25) ja Aleksandra Lehtinen (8), yleispelaajina Nea Mattila (18), Emeliina Tähtinen (11) sekä Minttu Grönholm (19) ja hakkurin roolissa pääosan eristä Siiri Salo (17).

Raiku parempi kakkossarjataistossa

Euran ja Someron naisten liigajoukkueet kävivät aikoinaan lukuisia tiukkoja taisteluja Euran perinteikkäässä urheilutalossa. Sunnuntaina siellä ottivat yhteen ”seuraavien sukupolvien” Euran Raiku ja Someron Pallo, joilla oli ratkaistavanaan kakkossarjan ylemmän jatkosarjalohkon lopullinen paremmuusjärjestys.
SoPa lähti peliin lohko 5:n kärkipaikalta, mutta Raiku oli osoittanut vaarallisuutensa jo Someron vierailullaan, hakiessaan niukan 3–2 voiton. Kotikentällään, yli sadan katsojan kannustamana, euralaiset vyöryivät 3–1 (25–21, 25–23, 24–26, 25–14) voittoon toista päivää putkeen kentällä rehkineestä SoPan A-tyttöjen joukkueesta.
Vasta pari tuntia Euran ottelun päättymisen jälkeen käynnistyi saman lohkon toinen päätöskierroksen kamppailu. Oriveden Ponnistuksen reservijoukkuetta emännöinyt Vesilahden Visa tiesi jo ottelun alkaessa menettäneensä mahdollisuutensa lohkon kärkisijoihin ja OrPon/Oriveden lukion joukkue sai puoli-ilmaiseksi varmistella lohkon ykköstilansa 3–0 (25–13, 25–8, 25–21) vierasvoitolla.
SoPa jäi jatkosarjalohkossaan kolmanneksi ja kun pudotuspelipaikkoja oli tarjolla vain kärkikaksikolle, tuli somerolaisjoukkueen kausi tällä sarjatasolla päätökseen.

Kolmossarjasta komea voitto

Lounais-Suomen alueellisessa kolmossarjassa pelaava SoPan toinen naisten joukkue sitä vastoin jatkaa nousujohteista kauttaan ylemmässä jatkosarjassa. Heti jatkosarjan avauksessa somerolaiset keikauttivat ennakkoasetelmia, päihittämällä kotikentällään alkulohko 1:n voittaneen Raision Loimun 3–0 (25–23, 25–22, 25–15).
Leena Talonen (12 pistettä) oli tässäkin ottelussa SoPan tehonainen, mutta laadukkaita suorituksia nähtiin laajalta rintamalta kotijoukkueen kenttäpuoliskolta. Vilma Pyykkö (4) pyöritti passipeliä, josta hyökkäyksiä pääsivät Talosen ohella päättämään Janita Rietz (9), Aino Kauha (8), Jelena Viitanen (7) ja Salla Heino (5).
Kuuden joukkueen yläloppusarjan neljä parasta joukkuetta pääsee huipentamaan kautensa kolmossarjan mitalipeleihin, joihin SoPalla näyttäisi alkutahtien perusteella olevan oivalliset saumat.

Lentopallo, naisten kakkossarjan ylempi jatkosarja/lohko 5:

OrPo/Oriv. lukio 6 3 1 0 2 14- 9 11
EuRa 6 3 1 0 2 12-11 11
___________________________________
SoPa 6 2 0 3 1 13-13 9
VesVi 6 1 1 0 4 8-14 5

Kaksi parasta kakkossarjan pudotuspeleihin.