Sporttikone laajensi ja aikoo laajentaa tulevaisuudessa lisääkin

0
Pasi Niemisen luotsaama Sporttikone sai yrityskaupan myötä seitsemännen myymälän.

Somerolainen Sporttikone osti Lahden Siemen ja Kone -yrityksen osakekannan kokonaisuudessaan. Perinteikäs puutarha- ja koneliike liittyy näin osaksi Sporttikonetta.
Sporttikone, eli viralliselta nimeltään Someron Urheilu ja Vapaa-aika Oy, on Suomen suurimpia pienkoneiden vähittäismyyntiin ja huoltoon erikoistuneita yrityksiä. Vuonna 2002 perustettu yritys edustaa tunnettuja tuotemerkkejä, kuten Husqvarna, Stihl, Polaris ja Stiga. Sillä on myös edustamiensa tuotemerkkien huolto.
– Eilen loppui tilikausi, ja kuluvan vuoden liikevaihto on 16,6 miljoonan paikkeilla, kertoo toimitusjohtaja Pasi Nieminen.
Lahden Siemen ja Koneen liikevaihto on ollut 2,8 miljoonaa.
Puutarha- ja koneliikkeen valikoimassa on jo ennestään useita samoja tuotemerkkejä, mutta nyt uusina tulevat mukaan muun muassa Kawasakin vesijetit ja Tohatsun perämoottorit.
Henkilökuntaan kuuluu uudessa myymälässä kahdeksan vakituista ja neljä kausityöntekijää, jotka jatkavat Sporttikoneen palveluksessa.
Nieminen pitää Lahden sijaintia maaseudun läheisyydessä ja vilkkaan vapaa-ajan asumisen keskittymässä erinomaisena.

Sporttikoneen Someron myymälä.

Sporttikoneen menestyksen takana on Niemisen mukaan niin tyytyväiset asiakkaat kuin henkilökuntakin.
– Asiakastyytyväisyys on koko toimintaamme ohjaava periaate. Myös henkilöstön viihtyminen ja ammattitaito ovat avainasemassa päivittäisen toimintamme pyörittämisessä, Nieminen sanoo.
Yritys satsaa siihen, että henkilökunta osaa esimerkiksi neuvoa asiakkaita ostamaan juuri oikeanlaisen tuotteen siihen tarkoitukseen, mihin sitä aiotaan käyttää.
– Nykyään ei välttämättä mietitä tarkkaan käyttötarkoitusta, kun ostetaan jokin tuote. Vääränlaisessa käytössä se ei ehkä kestä.
Nieminen painottaa myös sitä periaatetta, että esimerkiksi liikkeen halvinkin saha on laadukas.
– Jonkun kiinalaisen sahan voi saada kympin, pari halvemmalla jostakin, mutta se saattaa päätyä käytön jälkeen suoraan roskiin. Meidän tuotteemme toimintavarmuus on ihan eri planeetalta, hän lupaa.
Yksi Sporttikoneen tärkeä palvelu on laitehuolto.
– Meidän kivijalkaliikkeestä kanta-asiakas saa neljän vuoden takuun ja osaavan huollon. Tuotteet saa lisäksi valmiiksi kasattuina, hän painottaa.
Työvälineitä löytyy peruskuluttajasta huippuammattilaisille.

Nyt tehty yrityskauppa tuli ajankohtaiseksi sekä lahtelaisyrittäjien ikääntymisen että markkinassa ja toimintakentässä tapahtuvien nopeiden muutosten myötä. Väistyvät yrittäjät kertovat, että sopivaa jatkajaa etsittiin pitkään.
– Lahden Siemen ja Kone päätyy hyviin käsiin. Sporttikone on dynaaminen, alalla tunnettu yritys, jolla on konekaupasta pitkä historia ja laajaa osaamista. Uskomme, että ketjuuntumisen ja muun osaamisen ansiosta Sporttikoneella on parhaat mahdollisuudet jatkaa pienkonekauppaa Päijät-Hämeessä. Tämä ratkaisu on paras mahdollinen niin asiakkaillemme kuin henkilökunnallemmekin, kertovat myyjät Hannu ja Heikki Liuksiala.
Liuksialat pysyvät mukana toiminnassa siirtymäajan varmistamassa, että uusi omistaja saa toiminnalle hyvän alun.

Kuva Sporttikoneen Someron myymälän urheiluosastolta.

Sporttikoneella oli ennestään kuusi liikettä, eli se sai yrityskaupan myötä seitsemännen. Ainoastaan Someron liike poikkeaa muista, koska se toimii myös urheilukauppana, jonka yhteydessä on lisäksi liikuntapaikkoja, kuten tennis-, sulkapallo- ja padel-kentät sekä TNSport kuntokeskus. Erityisaseman taustalla on ennemminkin yrityksen historia ja omistajien halu pitää palvelu Somerolla, kuin sen tuottavuus.
– Jos ei olisi konekauppaa ja firmaa takana, ei olisi Somerolla urheilukauppaakaan. Muualta Somerolle tulleet asiakkaat ihmettelevät urheiluliikkeen valikoimaa ja laatua. Toivon, että somerolaisetkin oppivat sitä paremmin arvostamaan, Nieminen vinkkaa.
Sporttikoneen myymälät sijaitsevat Someron lisäksi Salossa, Lohjalla, Loimaalla, Kaarinassa ja Tuusulassa. Henkilökuntaan kuuluu 58 vakituista ja kymmenkunta kausityöntekijää.

Yrityksen nettikaupan liikevaihto on puolen miljoonan kieppeillä.
– Se on kuitenkin myös paikka, mistä asiakas saa tärkeää tietoa esimerkiksi myymäläsaatavuudesta. Verkkokauppa myös määrittelee hinnat, joiden on oltava kilpailukykyiset.
Juuri tehdyn yrityskaupan ohella Nieminen katselee jo kohti tulevaa.
– Pienkoneliikkeitä on nyt ollut joka kylässä, mutta tulevaisuudessa muutama ketju hoitaa markkinat, hän uskoo.
– Etelä-Suomessa todennäköisesti 2­–3 isoa ketjua ja 2–3 keskisuurta jakavat markkinat. Me haluamme kehittyä ja olla yksi isoimmista.