Tammikuu monin paikoin harvinaisen tai poikkeuksellisen lauha

0
Kuva Veera Ojansuu.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin +1 asteesta Pohjois-Lapin noin -10 asteeseen. Tammikuun keskilämpötilat olivat suuressa osassa maata 2‒5 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoja korkeampia. Rovaniemellä tammikuu oli 1950-luvun lopusta alkaneen mittaushistorian lauhin.

Tammikuun ylin lämpötila oli Vaasan lentoasemalla kuukauden 25. päivänä mitattu 8,2 astetta. Alin lämpötila oli puolestaan Muonion kirkonkylällä kuun 7. päivänä mitattu -34,8 astetta.

Paikoin myös poikkeuksellisen sateista

Tammikuu oli tavanomaista sateisempi suurimmassa osassa maata, mutta etenkin länsirannikon tuntumassa sekä idässä sademäärät olivat paikoin poikkeuksellisen suuria. Tavallista vähemmän sadetta saatiin vain Käsivarren Lapissa.

Eniten tammikuussa satoi Puolangalla Paljakan havaintoasemalla, jossa sademäärä oli 114,4 millimetriä. Vähiten satoi Inarissa Nellimin asemalla, 18,8 millimetriä. Suurin vuorokauden sademäärä, 17,7 millimetriä, mitattiin myös Puolangan Paljakan havaintoasemalla kuun 30. päivänä.

Lunta ei kuukauden päättyessä ollut lainkaan Ahvenanmaalla, suuressa osassa Varsinais-Suomea eikä Uudenmaan rannikkovyöhykkeellä. Muualla maassa lumensyvyys vaihteli lännen noin 5–30 senttimetristä idän ja pohjoisen 40–90 senttimetriin. Eniten lunta oli Puolangan Paljakassa, 92 senttimetriä. Maan etelä- ja keskiosassa lunta oli yleisesti noin 10‒20 senttiä tavanomaista vähemmän, kun taas idässä ja pohjoisessa poikkeamat olivat lähempänä tavanomaista.

Tammikuu oli varsin pilvinen ja auringonpaistetunnit jäivät koko maassa tavanomaista pienemmäksi. Maan etelä- ja keskiosassa auringonpaistetunteja kertyi 10–30 tuntia ja pohjoisessa 5–20 tuntia.

Merialueilla mitattiin myrskyä neljänä päivänä, mikä on tyypillinen myrskypäivien määrä tammikuussa. Myrskylukemat painottuivat lounaisille merialueille sekä Perämerelle.