Tekoälykäs vallankumous

0

Tekoäly ei ole erityisen uusi asia, vaan ensimmäiset sellaiseksi luokiteltavat toteutukset ovat viime vuosisadan alkupuolelta. Aina ajoittain teknologian kehitys saavuttaa kuitenkin pisteen, jossa se herättää myös suuren yleisön huomion. Tekoälyn osalta tämä tapahtui viimeistään viime vuoden lopulla, ja nyt erilaisia tekoälymalleja on käytännössä jokaisen saatavilla – ilmaiseksi ja välittömästi.
Tämän tekstin aihetta miettiessä kysyin tekoälyltä, mistä minun kannattaisi kirjoittaa. Kirjoitin tietokoneen viestikenttään selvällä suomen kielellä, minkä tyyppistä tekstiä olen kirjoittamassa ja missä se julkaistaan. Vastauksena pyysin lyhyttä listaa aiheista tekstille. Vajaata minuuttia myöhemmin edessäni komeili yli tusinan idean lista, joista jokaista olisin halutessani voinut pyytää tarkentamaan ja syventämään. Samalla vaivalla olisin varmasti saanut julkaisuvalmiin tuotoksen, muutamassa minuutissa ja käytännössä kokonaan ilman vaivannäköä.
Tekoälyyn liittyy toki myös monta haastetta ja uhkakuvaa. Miten varmistua siitä, onko tämä teksti todellisuudessa ihmisen vai koneen keksimää? Entä jos tekoälyn ohjaama auto aiheuttaa kolarin tai sen tuottama taideteos rikkoo jonkun tekijänoikeuksia? Onko vastuussa tällöin kyseisen tekoälyn kehittäjä, omistaja vai kenties tekoäly itse?
Varjopuolista huolimatta tämänkaltaisen teknologian käyttö tulee varmuudella yleistymään. Jo nyt lähes jokaisella on taskussaan tai pöydällään tekoälykäs apulainen, vaikkei sitä tiedostaisikaan. Kun puhelin ehdottaa seuraavaa kirjoitettavaa sanaa tai sähköposti muistuttaa omatoimisesti muutaman päivän takaisesta viestistä, johon pitäisi mahdollisesti vastata, taustalla on luultavasti tekoälyä. Kun kone jatkossa suorittaa yhä useammat rutiininomaiset, usein tylsätkin tehtävät väsymättä ja valittamatta, vapautuu aikaa mielekkäämpien asioiden parissa vietettäväksi.
Tämä teksti ei lopulta ollut osaksikaan tekoälyn kirjoittama, eikä aihekaan löytynyt sen tuottamalta listalta. Saatan kuitenkin vielä joskus kirjoittaa esimerkiksi vapaaehtoistyöstä, arjen pienistä ilonaiheista tai ekologisista elämäntavoista, sillä tekoälyn ansiosta ideoista ei enää tule pulaa.

Kalle Elo
yrittäjä