Toisen ylijäämä voi olla toisen aarre

0
Muotinäytöksen malleina toimivat Myötätuulen teatterin näyttelijät.

Teksti ja kuvat Olli Salomäenpää

– Minulla on ollut ajatuksena luoda paikka, jossa käsitöistä innostuneet voisivat tulla tarvittaessa kysymään neuvoa, eikä tarvitsisi yksin yrittää ratkoa eteen tulevia ongelmia, Olla-Riitta Mäkelä kertoo.
Kahvila Olla on kehittynyt nykyään käsityökahvilaksi. Sekä omistajan että kahvilan muiden työntekijöiden omat käsityötiedot ja -taidot on haluttu valjastaa kaikkien käyttöön. Ne eivät ehkä enää ole niin monien ihmisten hallussa kuin ennen, ja monia asioita pitää opetella uudestaan, kun taidot eivät enää siirry sukupolvelta toiselle. Toisaalta internet on tullut tässäkin avuksi, monia asioita voi opetella tyhjästä YouTube -videoiden avulla.
– Minä olen elänyt käsitöiden keskellä aina, äitini oli ahkera käsitöiden tekijä ja teki meille vaatteita. Siinä myös oma innostus ja taidot kasvoivat. Taannoin sain ison kasan materiaalia, enkä tiennyt, mitä tehdä niille. Yksi ajatus johti toiseen ja nyt ollaan tässä, sanoo Mäkelä.
– Meillä kokoontuu torstaisin käsityökerho, jonne voi tulla yhdessä harrastamaan. Tiloissa on koko ajan vapaasti käytettävissä oleva ompelukone. Lisäksi on monenlaista materiaalia saatavana.

Elisa Kotkorki esitteli käsityöpäivillä erilaisia lampaannahoista ja villasta tehtyjä tuotteita.

Käsityökahvilan avajaisiin oli saatu esille monenlaisia käsitöiden tekijöitä sekä heidän tuotteita. Elisa Kotikoski oli esittelemässä Kotikosken lammastilan tuotteita, kuten lankoja, vällyjä sekä huovutettuja tossuja ja lapasia.

Arja Vänttinen tekee poronnahasta sulkakorvakoruja.

Arja Vänttinen esitteli tekemiään poronnahkasulkakorviksia, joita on tarjolla 150 eri värissä.

käsityötapahtuma muotinäytös

Juhani Juva tekee monenlaisia koruja hopeasta sekä pronssista. Materiaalit ja tekotavat ovat tulleet itseoppimalla tutuiksi.
– Kaikki tuotteet olen tehnyt kierrätysmateriaaleista. Niihin on käytetty vanhoja koruja, aterimia, pokaaleja, lautasia ja rahoja. Joskus tulee palautetta, että vanhoja esineitä ei saisi kohdella näin, että niitä pitäisi kunnioittaa enemmän, mutta itse ajattelen, että minun käsissäni vanhat tuotteet saavat uuden elämän.
– Eniten menee ehdottomasti näitä vanhoista lusikoista tehtyjä ruususormuksia. Sitten myös niin sanotut kotkan kynnet ovat suosittuja.
Käsityöpäivän ohjelmallinen kohokohta oli muotinäytös Muotiputiikki Helmen nykyisestä katalogista. Kevään uutuuksia sekä miehille että naisille olivat esittelemässä Myötätuulen teatteriharrastajat.
– Haaveena olisi saada tänne jossain vaiheessa nypläysviikko. Nypläystä osaan itse huonosti. Mutta ehkä moinen tapahtuma vielä joku kaunis päivä tänne saadaan, Olla-Riitta wMäkelä pohtii.