Uutisten viikko sai mukaan päiväkodin ja seniorikeskuksenkin

0
Helsinkiläisessä

Tällä viikolla on vietetty valtakunnallista Uutisten viikkoa, joka on innoittanut lukijoita Somero-lehden pariin päiväkoti-ikäisistä senioreihin.
Kyseessä on Uutismedian liiton ja koulujen tärkeimmästä yhteisestä kampanjasta, jonka aikana on tarkoitus antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen.
Kouluilla oli viikkoon liittyen mahdollisuus saada lehtiä ja digitunnuksia opetuskäyttöön. Mukaan Somerolta lähtivät Kirkonmäen koulu ja Tuulihatun päiväkoti.
Vaikka kyse on nuorisolle suunnatusta teemaviikosta, myös Syystien seniorikeskus Helsingistä otti yhteyttä Somero-lehteen, koska halusi viettää Uutisten viikkoa myös ikäihmisten päivätoiminnassa.
– Uutisviikkoa suunnitellessa, tiedustelimme, mistä päin Suomea päivätoiminnan asiakkaat ovat. Eräs nainen kertoi olevansa Hansun kaupungista Ämyrin kupeesta, ja toinen kertoilee tarinoita Someron keskustasta vanhasta Osuuspankista. Kaikkia tuntuivat kiinnostavan Somerniemen kesätorin jutut, kertoo Tarja Kilpi-Laamanen Päivätoiminta Syysunelmasta syyn, miksi juuri Somero-lehti haluttiin mukaan yhteistyöhön.
– Muistisairaiden kohdalla muistoja on hajanaisesti pitkin lapsuutta ja nuoruutta. Aina ei löydy mielensyövereistä paikkaa, missä jokin tapahtuma tapahtui. Joillekin se on ahdistavaa, joitakin se itseäänkin naurattaa. Lehtien selailu herättää muistoja. Vaikka ne eivät aina ole mukavia tai positiivisia, niin keskustelua selailu herättää kaikissa. Omat muistot halutaan tuoda kaikkien tietoon. Omat kokemukset lehdissä näkyvistä kuvista, ja alueista esitetään julki. Oikein etsitään, olisiko lehdissä mitään, mikä muistuttaisi entisestä elämästä, tai olisi jotain tuttua, Kilpi-Laamanen kertoo.