46 aloitti äidinkielen lukutaidolla– Ylioppilaskirjoitusten aika koitti taas

0
Abiturientti Venla Mäkiselle lukutaidon koe oli helpompi kuin oli ennakkoon odottanut. Selkeää nykytekstiä. – Tehtävät olivat ihan yksinkertaisia ja aineistot aika kivoja. Ei ollut runoja tai vastaavaa, joita olisi ollut vaikea tulkita. Vahvin minulla on matematiikka, Mäkinen arvoi.

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat tiistaina äidinkielen lukutaidon kokeella. Jatkoa seurasi eilen, jolloin vuorossa olivat lyhyet kielet. Somerolla niiden kirjoittajia oli tänä keväänä vain lyhyessä englannissa, kun saksan, ranskan tai venäjän kirjoittajia ei ollut lainkaan.

Ja tänään vuorossa on äidinkielen toinen osa, eli kirjoitustaidon koe. Ylioppilaskokeeseen osallistuu Somerolla 46 kirjoittajaa. Lukion rehtori Merja Klemola kertoo, että tultiin selvästi alaspäin ennätyksellisestä viime keväästä, jolloin kirjoittajia oli noin 60.

– Se oli poikkeuksellisen iso ryhmä. Tämä on nyt normaalimpi tänä keväänä. Reaaleissa kakkoset alkavat jo jonkun verran kirjoittamaan, eli terveystietoa, maantiedettä ja yhteiskuntaoppia. Meidän abiturientithan ovat kirjoittaneet tosi paljon reaalia viime syksynä, Klemola selvittää.

Ensi maanantaina on vuorossa pitkät kielet eli englanti, ja keskiviikkona lyhyt ja pitkä matematiikka. Perjantaina ovat reaaliaineet psykologia, filosofia, historia, fysiikka ja biologia. Viimeisellä viikolla 27. päivä on ruotsi ja keskiviikkona viimeiset reaalit eli uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede ja terveystieto.

Sähköinen yo-todistus


Tästä keväästä alkaen nyt uutuutena on käytössä digitaalinen ylioppilastutkintotodistus. Se helpottaa ylioppilaiden hakuprosessia erityisesti ulkomaisiin oppilaitoksiin, joihin todistus lähetetään yleensä digitaalisena. Digitaalinen todistus on myös vaikeammin väärennettävissä kuin paperinen.

Digitaalinen ylioppilastutkintotodistus on saatavissa aina tarvittaessa Oma Opintopolku -palvelussa. Todistuksen tiedot päivittyvät, kun tutkintoa täydennetään tai kokeita uusitaan.

Todistus on pdf -muodossa ja sen aitous vahvistetaan sähköisellä leimalla. Silti edelleenkin paperinenkin todistus lähetetään kaikille ylioppilaille heidän omaan lukioonsa.

Paperista todistusta pidetään hienona perinteenä, eikä siitä luopuminen ole näköpiirissä. Moni uusi ylioppilas haluaa esitellä todistusta sukulaisilleen ja ystävilleen.

Lukion päättötodistus on edelleen vain paperisena. Kouluihin tiedot ovat silti menneet sähköisesti jo aikaisemminkin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän