Epävarmuuden aikana OP Lounaismaan tilanne pysynyt vakaana

0
Lounaismaan Osuuspankin riskienhallintajohtaja Kirsi Toivonen, yrityspankkiiri Eeva Vainio, toimitusjohtaja Jouni Hautala, asuntokaupan myyntijohtaja Jarkko Nikander ja pankinjohtaja Jukka Tuominen Someron konttorilla.

– Merkillinen vuosi on takana. Koronasta toivuttiin, mutta sitten tuli kaikkea muuta, inflaatiota, elintarvikkeiden hintanousu, korkotason nousu sekä Venäjä-tilanne ja siihen liittyen energian hinnan nousu. Eli paljon on ollut hankalia tekijöitä, kuvailee Lounaismaan Osuuspankin toimitusjohtaja Jouni Hautala, mutta jatkaa, että siitä huolimatta pankin tulostaso säilyi hyvänä.
Epävarmuus vähensi asuntokauppaa ja rahoituksen kysyntää niin henkilö- kuin yrityssektorillakin, mutta sijoituspalveluiden kysyntä säilyi vahvana.
OP Lounaismaan liikevoitto oli viime vuonna 17,9 miljoonaa. Tulos oli edellisvuotta parempi korkojen nousun ja palkkiotuottokertymän ansiosta.
Pankki jakaa tulostaan sen 52 800 omistaja-asiakkaan OP-bonuksina, joita viime vuonna kertyi 3,9 miljoonan edestä. Kaikkiaan omistaja-asiakkaille maksettiin bonuksia 5,3 miljoonaa.
Pankin Tuotto-osuuksille maksetaan hallituksen esityksen mukaisesti viime vuodelta 4,45 prosentin korko, joka on kaikkiaan 4,1 miljoonaa. Tuotto-osuuden tavoitekorko on tänä vuonna 4,50 prosenttia.
– Paikallisen pankin hyvä tulos jää omalle seudulle. Tuloksesta mahdollistetaankin tänäkin kesänä esimerkiksi 100 nuorelle kesätyöpaikka. Lisäksi olemme urheilun, kulttuurien ja tapahtumien sekä paikallisen yritystoiminnan kumppaneina.

– Sijoitusmarkkinoilla alkuvuosi oli huono, minkä jälkeen markkinat sahasivat aika paljon, ja vähän noususuuntaakin oli. Kurssikehitys sahaa parhaillaankin, mutta ei se romahtanut tietenkään ole, Hautala kuvailee.
Pankinjohtaja Jukka Tuominen kertoo, että OP Lounaismaan säästämisen myynti oli lähes 100 miljoonaa.
– Poikkeuksellista viiteen aikaisempaan vuoteen verrattuna oli se, että ihmiset myös lunastivat säästöjään paljon. Se kertoo siitä, että kun markkinat heiluvat kovasti, niin osa hyppää sivuun odottamaan oikeaa aikaa. Mutta monesti silti osta ja unohda -strategia olisi säästäjän kannalta kaikista paras, Tuominen neuvoo.
Osakekaupan suosikkeja ovat olleet muun muassa Sampo, Nokian renkaat, Nordea ja Nokia.
Varallisuudenhoidon saralla vuosi oli vilkas, uusia säästösopimuksia pankki teki 95 miljoonan euron arvosta ja niitä avattiin yli 3 000 kappaletta.

Asuntokauppoja tehtiin pankin toimialueella 1132 kappaletta, joista OP Kodin välityksen osuus oli 467. Välityksen tekemiä vuokravälityksiä oli 416 kappaletta. OP Kodin markkinaosuus alueen kiinteistövälityksessä kehittyi suotuisasti ja yhtiön asiakastyytyväisyys oli kautta aikojen paras.
– Alueen verrattain hyvä työllisyystilanne ja asuntojen maltillinen hintataso ovat osaltaan ylläpitäneet asuntokauppaa toimialueella. Kuluvan vuoden osalta asuntolainojen määrä on säilynyt varsin vahvana. Tämä osaltaan kertoo muuttuneista olosuhteista huolimatta kuluttajien pitkän aikavälin suunnitelmista ja luottamuksesta omaan talouteen, toteaa Tuominen.
Asuntokaupan myyntijohtaja Jarkko Nikander sanoo, että valtakunnallisesti viime vuosi oli edellisvuoden huippumäärien jälkeen kauppamääräisesti noin 21 prosenttia pienempi.
– Valtakunnallisesti kauppa hiljeni kesän jälkeen, mutta meillä vasta loppuvuodesta. Ilahduttavaa on se, että Somerolla pysyttiin kauppamäärissä edellisen hyvän vuoden tasolla. Täällä koteja ostetaan tarpeeseen. Hintatasokin pysyi aika lailla vakaana.
– Somerolla on vetovoimatekijöinä luonto ja rauha sekä etätyömahdollisuudet, ja näitä ihmiset paljon punnitsevat. Nyt toivotaan, että Somerolla tulisi mökkejä myyntiin. Viime vuosi oli vähän nihkeä, kun ei ollut luopujia.

Yritykset aktivoituivat sijoittamaan. Erityisesti maksuliikenteen ja kansainvälisen kaupan kehittyneet palvelut tekivät kauppansa. Yritysluottojen kysyntä jatkui viime vuonna maltillisena, mutta lopputulos päätyi lievästi positiiviseksi. Yritysten luotonhoitokyky on säilynyt pääosin hyvänä, eivätkä viime vuoden mukanaan tuomat haasteet ole toistaiseksi näkyneet lisääntyneinä maksuohjelman muutoksina.
– Edelleenkin oli silti näkyvissä varovaisuutta, eli investointeja ei uskallettu tehdä siihen malliin kuin ennen koronaa. Hetken näytti hyvältä, mutta sitten tuli Ukrainan tilanne, ja se tyssäsi siihen. Yrityspuolella on selvästi patoutunutta tarvetta. Osa yrityskaupoista jäi odottamaan parempaa tilannetta, mutta jossain kohtaa niitäkin on pakko toteuttaa. Eikä konekantakaan voi loputtomasti vanheta, toteaa yrityspankkiiri Eeva Vainio .
OP Lounaismaa pääsi toiminnassaan yrityspuolella lievästi plussan puolelle.
– Uusia yritysasiakkuuksia saatiin reilut 500, iloitsee Vainio.

Sääntelyn tiukentuminen jatkoi kasvutrendiään.
– Siitä on kuitenkin löydettävissä myös mahdollisuuksia. Mitä paremmin pystymme selvittämään asiakkaan nykyisen talouden tilanteen ja tavat hoitaa sitä, tulevaisuuden unelmia unohtamatta, sitä paremmin pystymme tarjoamaan sopivimmat ratkaisut. Suosituksiamme ohjaavat ensisijaisesti asiakkaan pitkäaikaisen hyödyn kerryttäminen lyhyen tähtäimen pikavoittojen sijaan, toteaa riskienhallintajohtaja Kirsi Toivonen.

OP Lounaismaan asiakaskohtaamisten NSP eli asiakasuskollisuusmittari oli viime vuonna 86/100.
– Itse asiassa meillä on jo pitkään ollut isojen osuuspankkien paras asiakaskokemus. Asiakastyytyväisyys kulkee limittäin työntekijäkokemuksen kanssa. Työntekijöiden tyytyväisyys on niin ikään erinomaisella tasolla, iloitsee Jukka Tuominen.
Pankissa työskenteli viime vuonna 130 henkilöä.

Pohjola Vakuutuksen maksamien korvausten määrä kasvoi OP Lounaismaan alueella 12,7 prosenttia. Maksettujen korvausten määrä oli 14,5 miljoonaa.
– Yhteiskunnan avautumisen myötä erilaiset taudit ovat kiertäneet väestössä korona-aikana vilkkaammin ja myös tapaturmia on sattunut enemmän. Kehitys näkyy erityisen voimakkaasti matkavakuutuksista korvatuissa vahingoissa. Niiden määrä kasvoi viime vuonna pankin toimialueella 72 prosenttia, kertoo Pohjola Vakuutuksen myyntijohtaja Jutta Nurmi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän