Ilmalämpöpumppujen suosio jatkuu

0
Vilartin toimitusjohtaja Teemu Heinonen nojaa Jymy jäätelökioskiin, jollaisia somerolaisyritys on tehnyt muun muassa Bulevardille Helsinkiin. Kontteja yritys on valmistanut vuodesta 2011 ja nyt niitä tehdään kiinteistössä Ohratiellä.

Kontit on Vilartin toinen tärkeä kivijalka

YRITTÄJÄ Teemu Heinonen osti pari vuotta sitten Someron Renkaan hallin Ohratieltä. Kontteihin ja ilmalämpöpumppuihin erikoistunut yritys Vilart Teemu Heinonen Oy pääsi muuttamaan sinne vasta nyt.

– Pari vuotta sitten 700 neliön halli tuntui sopivalta, mutta nyt se on jo vähän liian pieni, kun markkinat ovat kasvaneet. Tulevaisuudessa varmaankin jatkamme hallia, pohtii Heinonen hallin pihalla, joka sopii yrityksen toimintaan ja on aidattu.

Ilmalämpöpumppuja menee kaupaksi kovaa vauhtia. Koronapandemia vei väen neljän seinän sisälle. Kodin kunnostus, energiatehokkuus ja säästäminen lämmityskustannuksissa tulivat näkyviksi. Pandemia ja Ukrainan sota aiheuttivat materiaaliongelmia.

– Olemme saaneet purettua viime syksyn kolmen kuukauden asennusjonoja viikkoon, kahteen. Huoltojonot ovat samaa luokkaa.

Yrityksessä on Heinosen lisäksi viisi työntekijää. Osa rakentaa hallissa kontteja, osa kiertää asentamassa ja huoltamassa ilmalämpöpumppuja ja asentamassa myös aurinkopaneeleja.

Heinonen sanoo aurinkosähköjärjestelmien ja paneelien kanssa vasta aloiteltavan. Uuden toimipaikan katolle sellaiset asennetaan.

– Sitten voimme näyttää asiakkaille, miten homma hoituu ja paljonko sähköä syntyy.

Uuden myymälän seinällä on ilmalämpöpumppuvaihtoehtoja. – On helpompi valita, kun näkee pumpun seinällä kuin vain esitteestä, toteaa Anu Suontausta.

YRITYKSEN tuloista vajaa 60 prosenttia tulee konteista ja noin 40 prosenttia pumpuista.

Päämarkkina-alue on noin 100 kilometrin säteellä Somerolta. Paljon asiakkaita on pääkaupunkiseudulta. Ilmalämpöpumppuja menee omakotitaloihin, rivi- ja kerrostaloihin; vanhoihin, mutta myös uudisrakennuksiin. Muutama talorakentaja käyttää Vilartia pumppuasentajana.

– Ilmalämpöpumppujen käyttöikä on tuollaiset 10–20 vuotta. Tässä aletaan käydä joidenkin asiakkaiden kanssa toista kierrosta, sanoo Heinonen yrityksestään, jonka aloitti 2007.

Vilart myy ja asentaa vain Scanofficen maahantuomia pumppuja ja paneeleita, pääartikkeli on Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumput.

– Meille tämä oli paras ratkaisu, että langat pysyvät käsissä. Yhden vakaan partnerin kanssa homma toimii selkeästi, varmasti, joutuisasti ja turvallisesti. On asiakkaallekin etu saada koko paketti hankintoineen ja asennuksineen samasta paikasta, ja on tiedossa huoltovarmuuskin.

Scanofficella on yli 1000 jälleenmyyjää. Vilart on 70 kovimman joukossa.

– Meille laatu on tärkeintä, kertoo Heinosen puoliso Anu Suontausta, joka työskentelee miehensä firmassa markkinointi- ja myyntihommissa.

Heinonen uskoo, ettei lämpöpumppujen lämpökerroin paljolti muutu nykyisestä; ehkä desimaalin pari paremmaksi.

– Laitteiden ulkonäköä kohennetaan ja värivaihtoehdot lisääntyvät. Koneen ääntä kehitellään hiljaisemmaksi ja sitä, miten toimintoja voi ohjailla etänä tietokoneella tai mobiililaitteella.

Vaikka moni asiakas tutkailee mallistoja ja energiatehokkuuksia nettisivuilla, niin Anu Suontausta tietää kivijalkamyymälänkin olevan tarpeen.

– Myymälän seinällä näkee konkreettisesti, minkä kokoinen laite on ja eri värivaihtoehdot.

KONTTIPUOLI tuli mukaan kuvioihin 2011. Niitä Teemu Heinonen kasasi aluksi kotipihassa, sittemmin hallissa Lummetiellä ja nyt Ohratiellä.

Vilartilla valmistetaan kontteja mittatilauksena. Niitä menee muun muassa kylmäsäilytys-, varasto-, sosiaali-, laite- ja toimistotiloiksi, kioskeiksi ja myymälöiksi.

Mukana on sellaisia suuria asiakkaita kuin Puolustusvoimat, Väylävirasto ja puhelinoperaattorit. Esimerkiksi Vilartilla valmistettuja musta-limetin värisiä Jymy jäätelökioskeja on Helsingin Bulevardilla Vanhan Kirkon puistossa ja Kalliossa Tokoinrannassa. Onpa yksi kontti matkannut huutokauppakeisari Aki Palsanmäellekin.

– Teemme konteista mittatilaustyönä vaikka kesämökin, lupaa pariskunta.

Heinosen Teemun päässä vilisee ideoita ja uusia kehiteltäviä kohteita, joissa kylmäkontteja voisi käyttää. Kehittelyn asteella on esimerkiksi vainajien kylmäsäilytystilat, joita seurakunnissa tarvitaan.

– Ideoita on paljon, mutta ollaan hiljaa vielä. Täytyy pitää järki päässä ja jalat maassa. Ei pidä liikaa laajentaa, toppuuttelee Heinonen.

– Me mennään perhe edellä. Omassa yrityksessä se onnistuu, kertoo Anu Suontausta uusperheen kuusilapsisesta katraastaan, josta kaksi elelee jo omillaan, yksi on kotoutumassa armeijasta; vanhempien kanssa asuu pari murrosikäistä ja yksi viisivuotias.

Pariskunta miettii, jospa 10–15 vuoden päästä voisi hieman hellittää ja asua talvet ulkomailla.

VILART Teemu Heinosen uudessa toimipaikassa Ohratie 4:ssä on avajaiset 17.–18.3. Perjantaina teemana on aurinkosähkö ja lauantaina ilmalämpöpumput. Asiantuntijat kertovat muun muassa, miksi hankkia aurinkopaneeleja ja minkälainen ilmalämpöpumppu on kunkin talouden kohdalla parhain valinta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän