Laboratorion uuden diagnostiikkalaitteen käyttö loppuu ensi viikolla

0
Laboratorio jatkaa toimintaansa ja näytteitä otetaan siellä edelleen.

Näytteet otetaan edelleen Somerolla, analysoidaan Salossa ja Turussa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue keskittää alueensa laboratorionäytteiden diagnosoinnin, määrittelyn pikku hiljaa TYKS Laboratorioihin. Vuoden alussa oli kuuden terveyskeskuksen, Someron lisäksi Kaarinan, Kemiönsaaren, Naantalin, Paraisten ja Pöytyän, itsenäisten laboratorioiden näytteiden analysoinnit vielä siirtämättä. Ensi viikolla on Someron aika. Naantali ja Parainen siirtyivät jo vuoden alussa.

TYKS Laboratorioiden tulosryhmäjohtaja Antti Hakanen sanoo näin tehtävän, jotta koko Varhan alueen näytteiden määritykset saadaan samaan tieto- ja laatujärjestelmään ja mahdollisimman luotettaviksi potilaan jatkohoitoa silmällä pitäen.

– Potilaan etua tässä katsotaan. Meillä pitää olla henkilön hoitoprosessia tukeva diagnostiikka.

Hakanen korostaa, että Somerolla toimii edelleen tehokas laboratorio. Se on vakaalla pohjalla jatkossakin jo pitkän etäisyyden vuoksi muihin laboratorioihin. Somerolta on maakunnan pisin matka Turkuun.

– Näytteet otetaan edelleen laboratoriossa Somerolla, tähdentää Hakanen.

Somerolta näytteet kuljetetaan kolme kertaa päivässä diagnosoitavaksi joko Saloon tai Turkuun

Aamupäivän näytteet diagnosoidaan Salossa. Keskipäivän näytekuljetus matkaa Salon kautta Turkuun ja iltapäivän kuljetus taas Saloon analysoitavaksi.

Ne laboratoriotutkimusten analysoinnit, jota potilaan akuutti hoito vaatii hetimmiten, käsitellään Somerolla niin sanottuna vierianalytiikalla, esimerkiksi tulehdusarvot.

Antti Hakanen sanoo, että Someron näytemäärät tuskin ruuhkauttavat Salon ja Turun laboratorioita.

– Pystymme kyllä analysoimaan tulokset. Turussa TYKS Laboratorioiden päivystys- ja automaatiolaboratorio on toiminnassa 24/7 ja olemme pystyneet hoitamaan Someroa huomattavasti suuremman Raisionkin näytteiden määritykset mallikkaasti. Jonoja tuskin tulee.

– Tilannetta seurataan ja viilataan, jos on tarve; järjestämme näytteiden lisäkuljetuksia ja tarvittaessa koulutamme lisää henkilöitä, sanoo Hakanen.

Hän ymmärtää somerolaisten huolen oman laboratorion puolesta.

– Somerolla on vahva peruslaboratorio, jossa analysointi on kuitenkin Varhan valtavirrasta poikkeava. Nykyinen järjestelmä voi näyttää kätevältä, mutta on haavoittuvainen. Tällä uudella toimintamallilla on enemmän mahdollisuuksia. Ja laitteet kehittyvät koko ajan, toteaa kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Hakanen.

– Tavoite on, ettei palvelu laske. Diagnosoinnin laatu halutaan pitää korkeatasoisena ja varmana.

Someron kaupunki hankki uuden diagnostiikkalaitteen viime vuonna. Tämä osittain siksi, että vanha oli tiensä päässä ja uudella laitteella haluttiin turvata laboratorion jatkuvuus.

Pelkona on ollut myös, että osaava henkilökunta siirtyy muualle töihin, jossa voi käyttää ammattitaitoaan laajasti.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän