Matkailuautoksimuokattu linja-autokorvasi asuntovaunun

0
Taru Laaksonen ja Mika Kavander ovat muokanneet ostamansa bussin 5-henkisen perheen matkailuautoksi.

Teksti ja kuvat Timo Kalenius

Somerolaiset Taru Laaksonen ja Mika Kavander ovat aina olleet vannoutuneita karavaanareita. Heillä on vuosien mittaan ollut useampiakin asuntovaunuja, joilla ovat kiertäneet lasten kanssa Suomea kesäisin.
Isännällä on kuitenkin ollut kaukainen haave luopua asuntovaunusta, hankkia tilalle linja-auto, ja muokata siitä koko perheelle sopiva matkailuauto. Autoa etsittiin puolitosissaan jonkin aikaa niin lehtien kuin internetinkin myyntipalstoilta. Kuin sattuman kautta eteen tuli Turun läänin Koskella myynnissä ollut edullinen, matkailuautoksi rakennettu bussi. Sitä piti lähteä katsomaan.
– Asuntovaunuja vaihdeltiin sen mukaan, minkälaista tilaa kulloinkin tarvittiin lapsienkin takia. Miksi sitten päädyttiin tähän linja-autoon? No, Mika sitä on kovin halunnut, vaikka itse en ajatuksesta ollut innostunut. Mutta kun löytyi meille sopivan hintainen bussi, niin olihan sitä mentävä katsomaan, kertoo Taru Laaksonen.
– Kun menimme autoa katsomaan, olin heti sitä mieltä, että tätä ei meille osteta, sillä sen kunto sisältä oli tosi huono ja tilat rakennettu vain kahdelle hengelle. Mika kuitenkin oli sitä mieltä, että kun moottori ja muu tekniikka ovat niin hyvässä kunnossa, meidän kannattaa auto ostaa. Samana iltana päätös sitten syntyikin.
Pari hankki vuosimallia 1988 olevan Scanian 2021.
– Auton mittarissa on yli miljoona kilometriä ja yksi koneremontti takana, joten toiset miljoona kilometriä ovat ehkä vielä edessä, arvelee Laaksonen.
– Mika on uudistanut auton sisustan lähes täydellisesti, sillä nyt vuodepaikkoja löytyy viisi ja istumapaikkojakin noin kymmenelle. Keittiö rakennettiin uusiksi ja koko sisusta sähköistettiin, joten uunit ja hellat toimivat sähköllä, kuten myös lämmityksestä ja ilmastoinnista vastaava ilmalämpöpumppu. Saunaa ei autoon tilanpuutteen vuoksi rakennettu, mutta hyvät suihkutilat löytyvät.
– Pikkuhiljaa olen uudistanut sisustaa. Koska mukana liikkuu lapsia, halusin, että kaikki tilat on turvallisia, jonka vuoksi sähköistin koko sisätilan, eli kaasua emme täällä käytä lainkaan. Vesitankit, niin puhdas- kuin likavesikin, ovat auton alaosassa, kuten myös virtaa tuottava aggregaatti, kertoo Mika Kavander.
– Osan vanhoista penkeistä säästimme, kuten nämä vanhat retrohenkiset sohvat, ja jotain muutakin pientä, mutta aika paljon täältä tavaraa heitettiin ulos ja uusittiin kokonaan, esittelee Laaksonen.
– Auto ei vielä valmis, enkä tiedä, milloin valmistuukaan, kun koko ajan tehdään pieniä muutoksia ja korjauksia. Pienellä rahalla pikku hiljaa olemme vieneet tätä projektia eteenpäin, eikä tässä kiirettä sen suhteen ole, eli mitään tarkempaa aikataulua valmistumiselle emme ole asettaneet, kertoo pari.

Kylähullut kulkurit

Jos omistaa vanhasta linja-autosta rakennetun matkailuauton, niin on melkeinpä pakko liittyä yhdistykseen nimeltä Kylähullut kulkurit. Rekisteröimättömän yhdistyksen nimi tulee siitä, että täytyy olla vähän hullu, jos rupeaa rakentamaan vanhasta linja-autosta asuntoautoa. Tällä hetkellä yhdistykseen kuuluu noin 500 autokuntaa.
– Olemme tietenkin yhdistyksen jäseniä ja käymme säännöllisesti sen järjestämissä tapaamisissa. Kylähullut kulkurit järjestää vuosittain kaksi virallista ja kaksi epävirallista kokoontumista. Näiden lisäksi reissaamme kesäisin isommilla ja pienemmillä porukoilla eri puolilla Suomea, kertoo Kavander.
– Matkustelemme ihan omassa kotimaassamme. Luulen, että meille ja lapsille on täällä ihan riittävästi nähtävää, eli ulkomaille emme ole suuntaamassa, toteaa Laaksonen.
– Auto on tietenkin iso ja jossain määrin ongelmallinenkin, mutta kun etukäteen katsoo ja varaa paikat, minne on menossa, niin välttyy isommilta yllätyksiltä, jatkaa Kavander.
– Kylähullu kun on, niin pitää olla haaveita. Jos lottopotti osuu kohdalle, niin ostan kaksikerroksisen bussin. Ja jos voitan tarpeeksi ison potin, niin tilaan sen uutena suoraan jenkeistä, unelmoi Mika Kavander.
Matkoja matkailubussilla tehdään varhaisesta keväästä loppusyksyyn melkeinpä joka viikonloppu.
– Kilometrejä kertyy paljon. Esimerkiksi viime kesänä auton mittariin kertyi yli 3 000 kilometriä. Kesämökkiä ei ole eikä kaivata, sillä vanhassa omakotitalossa riittää laittamista. Vapaa-aika käytetään matkailuun lasten kanssa, pari kertoo.