Meska taipui Someron jännitysnäytelmässä

0
Valmentajat Veli-Matti Laine ja Jani Mäenpää evästivät aikalisillä Meskan poikia ohjeillaan.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Somerolaisista ja Salon alueen pelaajista koostuva, alle 15-vuotiaiden poikien valtakunnallista pääsarjaa pelaava koripallojoukkue MesucaArska-Basket esiintyi pitkästä aikaa toisella kotikentällään, Someron monitoimitalossa.
”Meska” sai vieraakseen kevätkaudella yhden voiton enemmän saalistaneen Helsingin NMKY/09 -joukkueen. Syyskaudella Meska voitti joukkueiden keskinäisen ottelun Salossa 18 pisteellä.
Monarin parketilla nähtiin alusta loppuun tiukka ja tiivistunnelmainen taistelu molemmille joukkueille tärkeistä sarjapisteistä. Kaikki neljä erää päättyivät yhden tai kahden pisteen eroilla puoleen tai toiseen ja tasaisuudesta kieli ottelun lopputuloskin: ”Namika” voitti koriluvuin 71–69 (35–33), eivätkä helsinkiläiset peitelleet riemuaan päätössummerin kajahtaessa.

Meskallakin vahvat jaksonsa

Vieraat saivat toisessa erässä heittopelinsä niin hyvin kohdalleen, että tilanne alkoi näyttää Meskan kannalta huolestuttavalta. Namika johti parhaimmillaan pistein 35–22, kunnes erän lopussa muun muassa Seve Korpijärvi ja Oliver Enbacka lietsoivat onnistumisillaan kotijoukkueen vahvaan kirivaiheeseen.
Vauhtiin päästyään Meska käänsi Pyry Laineen johdolla kolmannen erän alussa numerollisenkin hallinnan kotijoukkueelle. Meska ehti 47–41 johtoasemaan, mutta ei kuitenkaan saanut horjutettua vieraiden itseluottamusta riittävästi. Namika löysi uudelleen tarkkuuden heittopeliinsä ja punnertautui viimeiselle erätauolle neljän pinnan johdossa.
Jännittävässä päätöserässä johtoasema vaihteli joukkueelta toiselle, kunnes helsinkiläiset repäisivät viimeisen kaksiminuuttisen käynnistyessä ratkaisevaksi osoittautuneen seitsemän pisteen karkumatkan. Hurjasti taistellut Meska pääsi vielä kahden pinnan iskuetäisyydelle, mutta sen lähemmäksi kotijoukkueen eväät eivät tällä kertaa riittäneet.

Namika ratkaisi kolmosilla ja vapareilla

Pelitilastot vahvistivat silmätuntuman ottelun ratkaisseista tekijöistä oikeaksi. Namika takoi kolmen pisteen heittoviivan takaa ja vapaaheittoviivalta niin selkeän eron kotijoukkueeseen, että sitä oli muilla osa-alueilla hyvin vaikeaa kääntää meskalaisten eduksi. Vieraat upottivat ”kolmosillaan” 30 pistettä (33,3 prosentin tarkkuudella) ja Meska vain kaksi pinnaa (10 prosenttia). ”Vapareita” Meska tuhrasi poikkeuksellisen paljon, sillä 34 yrityksestä vain kolmetoista tuotti toivotun tuloksen.
– Vastustajalla oli huikea heittopäivä ja meillä jotain muuta. Pelkästään 21 vaparia ohi, Meskan RPC-joukkueen päävalmentaja Jani Mäenpää kummasteli.
Valmentajan mukaan hänen suojattinsa olivat tässäkin kamppailussa hieman liian kilttejä. Virheitäkin näet pitää koripallopelissä uskaltaa ottaa sopiviin kohtiin.
– Meillä oli 17 joukkuevirhettä, Namikalla 25. Taidollisesti emme häviä, mutta fyysisyydessä toistuvasti monille vastustajille. Virheiden määrä kertoo myös puolustusintensiteetistä; kovempia pitää olla, Mäenpää muistutti.

”Uskotaan, että tämä kääntyy vielä”

Viime keväänä Suomen mestaruushopeaa alle 14-vuotiaiden sarjassa saavuttanut Meska on alkuvuoden hankaluuksien myötä ajautunut pakkovoittojen eteen, mieliessään tässä vuotta vanhempien ikäluokassakin SM-lopputurnaukseen.
– Kevät on ollut vaikea, mutta uskotaan, että tämä kääntyy vielä eduksemme, valmentaja katsoi luottavaisesti lähitulevaisuuteen.
Kahdeksan joukkueen D-jatkolohkossa Meska on viiden pelaamansa ottelun jälkeen kuudentena, eli viimeisellä suoraan lopputurnauspaikkaan oikeuttavalla sijalla. Tulevana sunnuntaina se kohtaa lohkonsa peränpitäjän, Torpan Pojat, Espoossa ja päätöskierroksella Meska isännöi YMCA Tampereen/Kangasalan Urheilijoiden ryhmää Salossa.

Meskalaisten saldot HNMKY-ottelussa: Pyry Laine; peliaika 35.51/pisteet 25/levypallot 18/syötöt 2, Luukas Lautiala; 22.46/7 p/4 l/1 s, Seve Korpijärvi; 35.25/14 p/6 l/6 s, Sami Miskala; 22.29/5 p/9 l/3 s, Joni Salo; 19.19/4 p/5 l, Luukas Kyyrä; 19.10/4 p/3 l/2 s, Oliver Enbacka; 23.08/7 p/7 l/2 s, Oskar Enbacka; 12.19/2 l, Renne Kivinen; 9.27/3 p/1 s.

Meskalle voitto Raumasta…

SM-taiston jälkeen Monarin peliareenalle astelivat Meskan ja Rauma Basketin alle 16-vuotiaiden ikäluokan kolmosdivisioonajoukkueet. Tästä ottelusta Meska otti näytöstyylisen 87–53 (46–23) pistevoiton.
Kotijoukkue säntäsi heti avauserässä parikymmenen pisteen johtoon ja vaikka voimasuhteet jatkossa toveittain hieman tasoittuivatkin, pelin voittajasta ei missään vaiheessa ollut epäselvyyttä.
Voitollaan MesucaArska-Basket käytännössä jo varmisti paikkansa kolmosdivarin Läntisen alueen finaaliturnaukseen. Meska on seitsemän joukkueen lohkossa sijalla kolme, kun sillä on pelaamatta kevätkauden jatkolohkosta kaksi ottelua.

Meskalaisten pisteet/levypallot: Viljami Laine 25/3, Arttu Hakamäki 10/10, Nazar Kriat 6/6, Niko Kylämäki 5/12, Konsta Lehtinen 7/9, Miika Aaltonen 17/24, Eemi Haverinen 2/4, Ronnie Pollari 15/16.

…ja Raumalla

Myös Meskan alle 16-vuotiaiden ykkösdivisioonajoukkue tarrasi kiinni aluefinaalipaikkaan, kun se kävi kaatamassa Rauma Basketin tämän kotikentällä pistein 90–83 (45–41).
Tässä sarjassa Meskalla on kuitenkin pelaamatta vielä neljä ottelua, joista sen todennäköisesti pitäisi saalistaa voitto tai pari kärkinelikossa pysyäkseen. Eilisiltana Meska isännöi Tampereen Pyrintöä Somerolla ja huomenna Salossa pelattavassa ottelussa vastaan asettuu toinen tamperelaisyhdistelmä, Raholan Pyrkivä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän