Miksi en saanut lääkettä?

0

Paha juttu vai oikeusmurha? Someron Apteekki on taas saanut myyntiin sitä diabeetikoiden uudehkoa reseptilääkettä Ozempiciä, mutta eivät suostuneet myymään sitä, vaikka resepti on sairaudella perusteltu ja jo yli vuoden ollut kelakorvattu.
Kertoivat, että kyseistä lääkettä kyllä on, mutta epäselväksi jäi, miksi en hoitopiikkejä saanut.

Apteekin vallankäyttöä ilman perusteluja?

Vastine

Ozempic-lääkkeen saatavuus on tällä hetkellä erittäin huono. Tämä on hyvin valitettava tilanne, sillä lääke on ollut monille ihmisille todella tehokas. Emme luonnollisesti voi ottaa kantaa yksittäisen asiakkaan lääkitykseen yksityisyydensuojan vuoksi. Yleisellä tasolla voin avata toimintaperiaatettamme Ozempic-lääkkeen saatavuusongelman aikana.
Ozempic-nimisestä diabeteslääkkeestä on ollut maailmanlaajuinen pula jo viime syksystä alkaen. Suomeen tulee tällä hetkellä todella pieniä eriä kyseistä lääkettä. Uusia eriä on tullut noin 3–5 viikon välein. Lääketukku on jakanut apteekit kolmeen eri kategoriaan sen mukaan, miten paljon apteekki on toimittanut lääkettä. Näin varmistetaan, että Ozempicia riittäisi mahdollisimman monelle apteekille ympäri Suomen. Someron apteekki kuuluu suurimpaan kategoriaan eli me saamme aina suurimman mahdollisen määrän lääkettä, kun sitä Suomeen saapuu. Tästä huolimatta saamamme määrä riittää kattamaan vain noin kolmasosan asiakkaiden varauksista.
Kaikki apteekit eivät ota varauksia vastaan Ozempicista. Silloin kyseessä on nopeuskilpailu; aikaisimmin liikkeellä olevat asiakkaat saavat lääkettä ja muut jäävät ilman. Välttääksemme tämän olemme Someron apteekissa ottaneet asiakkailta varauksia lääkkeestä. Kun saamme lääkettä, niin ilmoitamme asiakkaalle asiasta tekstiviestillä. Toimitamme lääkettä asiakkaalle varausjärjestyksessä. Eli pisimpään jonossa olleet saavat lääkettä ensimmäisenä. Jos asiakas on juuri hakenut lääkettä muualta, niin siirrämme hänet jonossa eteenpäin. Näin vältämme lääkkeiden hankkimista varastoon.
Mikäli lääkehoito uhkaa keskeytyä saatavuusongelman vuoksi, ohjaamme asiakkaita olemaan yhteydessä lääkäriin tai diabeteshoitajaan. Siellä voidaan yhdessä miettiä eri hoitovaihtoehtoja.
Helpotusta saatavuusongelmaan ei ole lähiaikoina näkyvissä. Lääkkeen valmistaja on ilmoittanut saatavuusongelmien jatkuvan ainakin kesäkuun loppuun asti.

Oskari Verho
farmaseutti,diabetesyhdyshenkilö
Someron apteekki

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän