Onko ruisleipä superruokaa?

0

– No en nyt tiedä, onko se superruokaa, mutta hyvää se ainakin on. En syö sitä välttämättä joka päivä, kun yritän välttää hiilihydraatteja, Kaisa Hakala vastaa.

Eija Laine

– On se. En ihan joka päivä sitä kuitenkaan syö. Aamupalalla tulee syötyä sämpylää, mutta muuten melkein aina ruisleipää. Eikä ilmeisesti sitä niinkään syödä muualla, Eija Laine arvioi.

Maija Tuomonen

– Kiitos, kyllä. Ja syön sitä joka päivä, me syömme vallan ruisleipää. Sitä en osaa sanoa, lähteekö nälkä, sillä nälkä on joka päivä. Mutta syödään sitä kuitenkin, Maija Tuomonen nauraa.


Väitöstutkimuksen (2011) mukaan ruisleivällä on erinomainen ravintosisältö ja se sisältää runsaasti kuituja sekä B-ryhmän vitamiineja, muun muassa folaatteja, joista monilla suomalaisilla on puutetta. Painonhallinnassakin se auttaa, sillä sen syömisen jälkeen muodostuu erittäin hyvä kylläisyysaste, joten nälkä ei kolkuttele heti aterian jälkeen.
Sydänliiton mukaan rukiissa on muihin kotimaisiin viljoihin verrattuna eniten kuitua, jopa 16 grammaa sadassa grammassa täysjyväruisjauhoa. Rasvakoostumukseltaankin ruis on erinomainen, vain noin kymmenes sen sisältämästä rasvasta on kovaa, tyydyttynyttä rasvaa.
Sitä väitetään myös superruoaksi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän