Paviaaneja ja koiranpentukauppiaita

0

Keniassa näkee auton ikkunasta niin maanteillä kuin Nairobin katujen varsilla äärimmäisen monimuotoista elämänmenoa.
Vuohet, lampaat ja lehmät paimenineen ovat yleinen näky kaikkialla maanteiden varsilla, joilla näkee myös villieläimiä; etenkin paviaaneja ja seeproja, mutta paikoin myös tomerasti häntä pystyssä juoksevia pahkasikoja sekä ylväästi askeltavia kirahveja.
Paviaanit päivystävät maanteiden varsilla ruuan toivossa; osa ihmisistä ruokkii niitä, ja osaksi ruoka putoaa melkein paviaanin suuhun, esimerkiksi jos ohi ajava rekka on lastattu liian täyteen vaikkapa maissintähkiä. Sosiaalisina eläimiä paviaanit todennäköisesti tykkäävät hengata siellä, missä on menoa ja meininkiä.
Vanhan maailman häntäapinoiden sukuun kuuluvat paviaanit ovat eleiltään ja asennoiltaan hyvin ihmismäisiä. Paviaanit tarkkailevat ympäristön tapahtumia avoimesti ja uteliaina. Välillä ne keskittyvät nyppimään toisistaan kirppuja. Paviaanivauvat kulkevat äidin mukana turvallisesti roikkumalla kiinni turkissa vatsan alla tai ratsastamalla selässä.
Keniassa villieläimet aiheuttavat paljon päänvaivaa ihmisille. Norsut ja virtahevot voivat tuhota rakennuksia ja syödä valtavia määriä satoa. Eniten konflikteja aiheuttavat kuitenkin apinat. Ne tulevat herkästi sisälle asuntoihin avoimista ikkunoista ja saavat nopeasti jos ei ihan tuhoa niin ainakin sotkua aikaan. Pyykkinaruilta apinat voivat viedä vaatteita. Intiassa olen kuvannut marakatin, jonka päässä oli pyykkinarulta napatut punaiset naisten pitsialushousut.
Teiden ja katujen varsilla käydään monenlaista kauppaa; vesipullojen, kasvisten ja elävien kanojen lisäksi myydään etenkin kaupungeissa katujen risteyksissä myös esimerkiksi pehmoleluja. Erikoisin näkemäni myyntiartikkeli on ollut koiranpentu. Tuntuu vaikealta uskoa, että joku ostaisi liikenneruuhkassa koiranpennun, mutta tuskinpa niitä olisi kaupan, jos ei kauppa ainakin joskus kävisi.
Myös maailman vanhin ammatti kukoistaa teiden ja katujen varsilla. Tosin kaikki ei ole sitä, miltä ensisilmäyksellä näyttää. Etenkin turisti saattaa helposti erehtyä luulemaan pyhämekossa kirkkoon matkalla olevaa kimaltava-asuista kenialaisnaista prostituoiduksi. Keniassa naiset pukeutuvat arkenakin värikkäästi ja naisellisesti sekä suomalaiseen silmään juhlavasti tai ainakin huolitellusti.
Tuottoisa bisnes prostituutio ei ole. Halvimmillaan palkkio on vain 20 Kenian shillinkiä eli noin 15 senttiä. Litran vesipullo maksaa 60 shillinkiä. Päiväpalkalla esimerkiksi siivoustöitä tekevä nainen ansaitsee yleensä vähintään 300 shillinkiä eli 2,20 euroa. Viidensadan shillingin eli noin 3,7 euron päiväpalkkaa pidetään jo kohtuullisena. Moni pakenee todellisuutta ja nälkää päihteisiin; turruttavan annoksen esimerkiksi liimaa haisteltavaksi saa noin viidellä shillingillä, ruoka-annos maksaa ainakin kuusi kertaa enemmän.

Päivi Arvonen
vapaa toimittaja, valokuvaaja ja viestintäammattilainen, osa-aikasomerolainen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän