Peurasaalis pieneni

0
Peurat ruokailemassa on yleinen näky pelloilla.

Käänne on tapahtunut. Kasvava peurakanta on kasvattanut viimeisten vuosien aikana myös kaatomääriä. Viime talven jäljiltä tuli askel toiseen suuntaan.

Someron Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Nyström kertoo niin sanotun kanta-Someron alueen kaatomääräksi 842,5 peuraa. Lukema tarkoittaa, että aikuisia peuroja saatiin 545, kun vasoja kaatui niitä enemmän, 595 kappaletta.

– Somerniemen alueella kaadettiin 266. Aikuisia oli 176 kappaletta ja vasoja oli 180, Nyström jatkaa.

Somerniemi paransi yli kymmenyksen, sillä vuosi sitten kaatomäärä oli 228,5, lisäystä 37,5 yksikköä.

Määrät ovat pienenentyneet nyt kahdestakin edellisestä vuodesta. Viime kaudella saalis oli 1 107 peuraa, joten kutistuma oli melko tarkoin neljänneksen verran. Edellisen vuoden 1 000 peuran saaliiseen verrattuna kutistuma oli hieman vähäisempi.

– Aavistus jäätiin siitä, mikä oli niin sanotusti Rhy:n tavoite, Nyström myöntää.

Kanta on hänen arvionsa mukaan täällä nyt pienentynyt.

– Mutta ei se vielä mikään normaalimäärä. Ensi syksynä talkoot metsästyksen osalta taas jatkuvat.

Laskua koko maassa

Valkohäntäpeuran saalismäärät kääntyivät Suomessa laskuun etenkin Satakunnan sekä Pohjois- ja Etelä-Hämeen ja Varsinais-Suomen riistakeskusten raja-alueella. Tällä alueella myös kannan arvioidaan pienentyneen. Lounaisessa Suomessa peuramäärää on viime vuosina pyritty järjestelmällisesti leikkaamaan muun muassa kolarimäärien vähentämiseksi.

Koko maassa saaliiksi saatiin 67 152 valkohäntäpeuraa. Valkohäntäpeuran vuotuinen saalismäärä kasvoi voimakkaasti noin kymmenen vuoden ajan, ja saalismäärä yli kolminkertaistui tällä ajanjaksolla.

Peuran kokonaissaalismäärä jäi noin 7 000 eläintä eli noin 9 prosenttia edellistä kautta pienemmäksi.