Poliisi muistuttaa verkkosivustoilla tapahtuvan kaupanteon riskeistä

0

Poliisin rikosilmoitusjärjestelmään kirjataan päivittäin useita tutkintailmoituksia, joiden keskeisenä teemana on verkkorikollisuus. Entisaikaan varastettiin suoraan lompakosta, nyt käytetyistä tavaroista kauppaa tekeviä kansalaisia erehdytetään suosituilla verkkosivustoilla myymällä jotain, mitä myyjällä ei ole hallussa eikä aikomuskaan myydä. Poliisin vuorokausiraporttia hallitsee usein rikosnimikkeet petos ja lievä petos.
Menetetty rahamäärä kirvelee ostajan mieltä, kun useista lupauksista huolimatta myyjä ei ole pystynyt lähettämään tuotetta, hän ei vastaa maksun jälkeen viesteihin tai rahojen palautus ei tunnu onnistuvan. Toisinaan myyjä katoaa kaupanteon jälkeen myyntipalstalta nimimerkkeineen. Surullista on myös, että petokset keskittyvät usein yksille ja samoille henkilöille, jotka tehtailevat petoksia suuressa määrin, ennen kuin lain pitkä koura ennättää heidät tavoittaa. Näiden petostehtailijoiden paikantaminen on poliisille suhteellisen helppoa nykyisten tietojärjestelmien avulla. Tutkinnan nopeaa ja tehokasta hoitamista estää poliisille jätettyjen tutkintailmoitusten suuri määrä, josta johtuen saattaa kestää pitkään, ennen kuin petollisten kauppojen tekijän toiminta saadaan keskeytettyä. Ja vielä pitempään kestää, ennen kuin rikoksen uhreina olevien asianomistajien esittämät korvausvaatimukset otetaan oikeussalissa esiin.

Verkkokaupoilla voi tehdä hyviä löytöjä ja onnistuneita hankintoja. Seuraaviin asioihin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota ja välttää epärehellisten myyjien tekemät sudenkuopat:

1. Se mikä näyttää halvalta ja hyvältä, ei välttämättä ole sitä. Suhtaudu epäilevästi tuotteisiin, josta myyjä ei pysty esittämään kuittia, laittamaan tuotteesta tarkempia lisäkuvia tai selvitä luotettavasti mistä on tuotteen hankkinut. Myös lyhyt taustaselvitys internetin avoimista lähteistä myyjän tai kaupattavan tavaran osalta saattaa pelastaa monelta turhalta toimelta jälkikäteen.

2. Jos myyjä pyytää sinua maksamaan ”varausrahaa” ennakkoon, suhtaudu tähän epäilevästi. Klassisena esimerkkinä traktorikaupat, joissa ostajat ovat hävinneet useita tuhansia tekemällä kiireellisen varauksen edulliseksi katsomastaan laitteesta.

3. Maksa tuotteista vain sellainen hinta, jonka olet valmis häviämään mikäli myyjä osoittautuu epärehelliseksi. Voi käydä myös niin, että edes eduksesi päätyneen oikeusprosessin jälkeen et tule saamaan rahojasi takaisin. Asian hoitamiseen kadotettujen tuntien määrällä ei ole ylärajaa.

3. Jos myyjä onnistuu erehdyttämään sinua kaupoissa, tee tästä ilmoitus myös verkkosivustojen ylläpitäjälle.

Poliisi toivottaa onnistuneita kauppoja kaikille nettimaailmassa liikkuville.