Revontulia on etelässäkin – Yö tuo kuviin taikaa

0
Helmikuu päättyi Somerolla komeasti revontuliin. Jarno Vähämäki kuvasi näkymiä yöllä 26–27. päivä.

On yleinen harhaluulo, että revontulet olisivat vain Lapin ”juttu”. Tämän ovat todistaneet monet somerolaistenkin viimeisen viikon aikana someen laittamat kuvat.

Hyvään yöllä otettuun kuvaan tarvitaan kuitenkin ”vanhanajan” kamera ja siihen valovoimainen optiikka. Kännykkä on helppo, mutta puutteellinen. Somerolaisen Jarno Vähämäen täyskennokamerallaan ottama revontulikuva Pajulan lintujen kyttäyspaikalta on värikylläinen ja teknisesti moitteeton.

– Se on tuttu paikka. Käyn siellä bongaamassa myös ukkosia, koska se on joka suuntaan aukea. Salamoitakin kyttään yöllä. Kamerakerhossa on puhuttu, että kun muut kuvaa päivällä, niin minä kuvaan aina pimeässä, Vähämäki naurahtaa.

Hän tykkää haasteista.

– Kyllä tilanteita saa kiinni, mutta se vaatii että kuvaamassa ollaan keskellä yötä. Salamakuvassa valotus voi olla vajaa kaksi tuntia. Ja kun salama välähtää, niin minä laukaisen.

Oheinen revontulikuva on viime sunnuntain–maanantain väliseltä yöltä, noin kello yksi. Vähämäki seuraa kotoaan ”mittareita”, milloin kannattaa lähteä.

– Kuulun Facebookissa Revontulikyttääjät-ryhmään. Sieltä saan tietoa, kuten myös Ilmatieteen laitoksen revontuliennusteesta netistä. Silloin kannattaa mennä, kun ennuste näyttää punaista.

Punaisen ja violetin sävyjä Vähämäki kertoo kytänneensä vuosia. Nyt onnistui. Yleensä kajo on vihreää. Tärkeää on valosaasteeton paikka.

– Parhaat suunnat revontulille ovat koillisessa.