SoLu menee huutokauppatavaraksi

0

Kaupunginhallitus on linjannut, että lukion väistötiloiksi 2013 rakennettu SoLu myydään. Kohde rakennettiin väliaikaisella viiden vuoden rakennusluvalla, jolle haettiin jatkoaikaa toiseksi viideksi vuodeksi. Luvan voimassaoloaika päättyy 27. syyskuuta, eikä jatkoaikaa ole enää saatavissa.

Tekninen lautakunta päätti tiistaina SoLun myymisestä sähköisellä huutokaupalla, esityslistan vaihtoehto II. Ostaja purkaa ja kuljettaa rakennuksen pois omalla kustannuksellaan, kahden kuukauden sisällä kaupanteosta.

Kohteelle ei aseteta lainkaan hintavarausta eikä lähtöhintaa. Se tarkoittaa myymistä eniten tarjoavalle. Asetetun myyntiajan päättyessä kohde tulee myydä korkeimman tarjouksen tehneelle. Myyntitapaan ja ajankohtaan päädyttiin silti vasta kahden äänestyksen jälkeen.

– Kohteen houkuttavuutta lisättiin lautakunnassa sillä, että sen pääsee purkamaan aikaisemmin, eikä räntäsateessa. Siten kuitenkin, että Someron kesätapahtumat, karnevaalit ja muut on saatu pidettyä, tekninen johtaja Mika Mäkelä selvittää.

10. heinäkuuta SoLu tulee olemaan uuden omistajan pois kuljetettavissa. Pohjaesitys olisi merkinnyt, että pois kuljettamisen takaraja olisi ollut marraskuun lopussa. Nyt takarajaksi saatiin 27. syyskuuta.

Tappiota tulee

SoLun tasearvo on kaupungin kirjanpidossa lähes 407 000 euroa. Pääteltävissä onkin jo, että huutokaupassa siitä kertyy myyntitappiota. Sen suuruutta ei toki ennen myymistä tiedetä. SoLun poistoaika on 20 vuotta.

Mika Mäkelä arvioi SoLun myynnistä koituvan runsaasti alaskirjausta kirjanpitoon. Käytäntö osoittaa, että viiden vuoden rakennukseen pidempi poistoaika soveltuu kehnosti.

– Jos yritysmaailmaa ajatellaan, poistoaika olisi tullut määrittää kohteen käyttöajalle. Kohde on kuitenkin noussut rivakasti ja sitä on tarvittu nopeasti. Se on saatu tarpeeseen.

– Parempi ratkaisu olisi ollut jo aiemmin esille ottamani kiinteä väistötila, mikä kelpaa toimistoksi yhtä lailla kuin päiväkodiksi. Mikä kulloinkin tarve on, Mika Mäkelä vertailee.

– Lämmityskustannuksethan SoLussa olivat mittavat. Jos tehdään kiinteät väistötilat, päästäisiin A-energialuokkaan.

Äänestykset

Ensin tuli ehdotus Maria Tapiolta (kesk.). Hän ehdotti, että myyntitapana käytetään esityksestä poiketen myyntitapa II:sta, myyntitapa III:n sijaan. Siinä kohteelle olisi tullut ostajilta piilossa oleva hintavaraus. Tapiota kannatti Mikko Älli (kesk.).

Purkamisen päivämäärän aikaistamista ehdotti kokouksessa Laura Nuotio (kok.) ja häntä kannatti Kalle Malin (kok.). Joten sekin meni äänestykseen.

Kokouksen sihteerinä toiminut tilakeskuksen päällikkö Markus Älli selvittää Tapion ja Nuotion ehdotusten kilpailleen ensin keskenään kohdasta II, kumpi pääsee äänestämään pohjaa vastaan.

Ensin voitti Laura Nuotion ehdotus äänin 5–4. Nuotion ja Mikko Ällin ohella kannalle asettautuivat lautakunnan puheenjohtaja Harri Känkänen (ps.) sekä jäsenet Riina Lehtinen (sd.), Kalle Malin ja Sari Salokoski (ps.). Häviäjinä neljän ryhmässä olivat lautakunnan keskustajäsenet Antti Hakala, Maria Tapio ja Mikko Älli sekä Heikki Lehtinen (vas.)

Toisessa äänestyksessä tulos oli myös 5–4, ja Nuotion muutosesitys voitti. Hänen ehdotustaan kannatti Malinin lisäksi Riina Lehtinen, Sari Salokoski ja Mikko Älli. Eli osat hieman vaihtuilivat. Häviäjinä olivat Antti Hakala, Harri Känkänen, Heikki Lehtinen ja Maria Tapio.

10 vuotta täyteen

Viranhaltijoiden puolelta myös Markus Älli katsoo Mika Mäkelän tavoin, että SoLun jäännösarvo taseessa on varsin korkea. Hän arvioi, että siitä todennäköisesti tulee myyntitappiota, joka menee käyttötalouspuolen miinukseksi.

– Kuluvalle vuodelle tulee SoLun osalta aika reilustikin alaskirjausta, mikä tämän vuoden tuloksessa tuntuu.

Älli toteaakin, hieman heittonaan, että jos kaupungilla jatkossa esimerkiksi vain vuokrattaisiin, ei alaskirjauksia tulisi.

Tarve väistötilalle loppui 2017, jolloin uusi Kiiruun koulukeskus valmistui.

Sen jälkeen SoLu-rakennukseen kaavailtiin urheilukentän huoltotiloja, jotka eivät toteutuneet. Rakennus on ollut Nuorisotoimen sekä Somero-opiston käytössä muun muassa nuoriso- ja bänditilana sekä starttipajatoiminnassa.

Tilakeskus on aloittanut kartoittaa uusia toimintapaikkoja nykyisille käyttäjille. SoLulle ehtii tulla täyteen 10 vuotta Someron kaupunkikuvassa.