Somero-lehti kysyy, ehdokkaat vastaavat

0
Jani Kurvisen seurassa Somerolla Antti Airikki, Reetta Tannila-Järvinen, Mauri Kontu, Mikko Vuolle ja Henna Takatalo.

Miten tärkeänä koet ilmastonmuutoksen torjumisen, mitä ilmastonmuutoksen vuoksi pitää tehdä?

– Koko työurani pohjautuu energiasäästölaitteiden valmistukseen. Energiasäästö/kierrätys on tärkein tulevaisuuden energialähde, toteaa yrittäjä Mauri Kontu (kesk.).
– Suomen ei ole järkevää ottaa tavoitteekseen hiilineutraalisuutta vuoteen 2035 mennessä, koska Suomen vaikutus siihen on marginaalinen maailmassa. Mutta voimme ottaa tavoitteen kymmenkertaistaa suomalaisen innovatiivisten energiasäästöteknologian ja osaamisen vientiä maailmalle vuoteen 2035 mennessä. Vaikutukset ilmastomuutoksen torjumiseen ovat moninkertaiset maailmassa. Samalla pystymme hyödyntämään ja lisäämään omaa kyseisen alan osaamista ja luomaan kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja. Lisäksi kehitämme maatamme tuleville sukupolville, toteaa 70-vuotias teollisuusneuvos Uudestakaupungista.

– Maatalouden tila on kestämätön. Tiloja lopetti Suomessa yli tuhat vuonna 2022 ja Varsinais-Suomessa tiloja on vähentynyt vuoden aikana yli sata. Maatalouden yllä leijuu jatkuvasti epävarmuutta ja uhkapilviä, sanoo agrologiopiskelija Henna Takatalo (kesk.).
– Maatalous- ja elintarvikeala työllistää Suomessa lähes 340 000 henkeä, mikä on 13 prosenttia kaikista työllisistä. Mikäli tilat vähenevät, tarkoittaa se työpaikkojen menetystä myös muilla sektoreilla. Kun tila lopettaa toimintansa, sen uudelleen aloittaminen on äärimmäisen epätodennäköistä. Tilojen jatkajat ovat avainasemassa tuotannon jatkuvuuden suhteen.
– Maatalous on ainoa ala, joka myös sitoo hiiltä pelkkien päästöjen muodostamisen sijaan. Maanviljelijän tärkein tehtävä on kuitenkin tuottaa ruokaa – ei sitoa hiiltä. Maailman terveellisintä ja turvallisinta ruokaa on jatkossakin pystyttävä tuottamaan suomalaisille niin, että olemme omavaraisia, vaikka kriisitilanne uhkaisi.
Hiilensidontaa on tehtävä ja keksittävä ratkaisuja, joilla sidontaa tehostetaan. Kuitenkaan tuottavuus ei saa kärsiä merkittävästi hiilensidonnan kustannuksella. Suomen maatalous on pelastettava, sillä loppujen lopuksi, se myös pelastaa meidät.