Someron Duunitreffeillä: ”Hyvä työnantaja huomaa tekijän kyvyt ja osaa palkita”

0
Matias Lamppu (vas.), Venla Välttilä, Maria Mäntymaa (edessä), Eerika Haalijoki ja Jade Lehtonen hakivat kesätöitä Someron Duunitreffien kautta. Kuvat: Sari Merilä.

Someron Duunitreffien tarkoitus on saattaa yhteen tarjolla olevat kesätyöt ja niiden mahdolliset tekijät. Nuoret kertovat, minkälainen työ heitä kiinnostaisi ja minkälainen on hyvä työnantaja.

Viiden hengen iloinen poppoo täyttää työnhakukaavakkeita Someron Duunitreffeillä.

– Haluaisin sellaista työtä, jossa saisi olla muiden ihmisten kanssa tekemisissä. Muuten työ voisi olla ihan mitä tahansa, sanoo Matias Lamppu, 16.

Kokemusta on viime kesänä raksalta.

– Se oli aika rankkaa.

Poliisiksi tai mieluiten vartijaksi tähtäävä Lamppu on turvallisuusalan opissa Lohjan Luksiassa. Alalta ei ole kesätöitä tarjolla alle 18-vuotiaalle.

Ensimmäiseksi 4H:n tiskille työnhakuun suunnannut nuorukainen toivoi työnantajan olevan mukava, mutta jämäkkä.

Venla Välttilä, 16, toivoo, että kesätyöpaikassa olisi positiivinen ilmapiiri ja kivat työkaverit.

– Ja että siellä olisi turvallinen olo, uskaltaisi aina kysyä jos on kysyttävää.

Työkokemusta hänellä on Badding-kioskilta, Muna Expressiltä ja TN Sportin lapsiparkista sekä yksittäisiltä lastenhoitokeikoilta.

– Hyvä työnantaja on hyvä kommunikoimaan, se on tosi tärkeä juttu. Ja ymmärtäväinen sekä positiivinen, pohtii Välttilä.

– Etsin nyt töitä päiväkodista, mutta olen avoin muillekin hommille.

Eerika Haalijoki etsii kesätyötä, jossa saa tehdä paljon asioita ja oppia jotain uutta. Hän toivoisi itselleen kokemusta erilaisista töistä ja eri työpaikoista.

Kokemusta hänellä on Someron Voiman ja Someron Sykkeen lastenkerhojen vetämisestä. Tulevaisuudessa hän toivoisi löytävänsä työtä liikunnan parista.

Jade Lehtoselle mieluisia työnantajia olisivat MLL, 4H ja päiväkoti, sillä mielessä on tulevaisuudessakin suuntautua alalle lasten pariin.

– Olen jo ollutkin kaksi kesää 4H:lla ja MLL:llä.

– Hyvä työpaikka on sellainen, missä saa tehdä paljon kaikenlaista itsenäisesti, sanoo Lehtonen.

Aatu Tolmunen haluaa tehdä töitä autoalalla.

Aatu Tolmunen, 16, hakee paikkaa, jossa saisi tehdä töitä käsillään ja mieluiten autojen parissa. Myös liikunnallinen työ kiinnostaisi.

– Osaan jonkin verran autoalan hommia harrastusten ja ihan oman tekemisen kautta.

Tolmusta kiinnostaisi myös oppisopimuspaikka.

– Olisi kiva saada palkkaa opintojen ohella.

Hänestä hyvä työnantaja on sellainen, joka ymmärtää, mihin kukin tekijä pystyy ja antaa työtehtävät sen mukaan.

– Hän myös huomaa, jos joku tekee jonkin asian erityisen hyvin ja osaa palkita siitä. Eli on kannustava, ja tietenkin myös mukava.

 

Veeti Vuola (vas.), Aimo Kurvinen ja Ville Vuola ovat valmiina tarttumaan kesähommiin.

Veljekset Ville ja Veeti Vuola haluaisivat kesätöihin Laukamo-Yhtiöihin. Urheilullista kaksikkoa kiinnostaa tekniikan ala.

– Ihan minkälainen tahansa työtehtävä käy, sanoo Ville Vuola.

– Myös kaupungin liikunta- ja nuorisopalvelu olisi kiinnostava paikka, pohtii Veeti Vuola.

Aimo Kurvinen etsii sosiaalista työtä, minkälaista on saanut seurata läheltä vanhempiensa yrityksessä.

– Ihmisten auttaminen kiinnostaa. Eli haluaisin tehdä jotain, missä saisi kommunikoida ihmisten kanssa.

Peter Hiort af Ornäs etsii kesäravintolaansa useampiakin työntekijöitä.

Motelli-ravintola Rantatuvan omistaja Peter Hiort af Ornäs oli Duunitreffeillä etsimässä useitakin työntekijöitä kesäravintolaansa.

Hänen mukaansa hyvä työntekijä on reipas.

– Oma-aloitteinen, työtä pelkäämätön, valmis tekemään tarpeen vaatiessa pitkääkin päivää ja pystyy olemaan irti puhelimestaan, luettelee yrittäjä.

Hän sanoo, että kännykkäriippuvuus vaivaa erityisesti tyttöjä.

Ravintoloitsija haluaa aina tavata työpaikkaa hakevan kasvotusten.

– Mutta kannattaa soittaa ja kysellä työtä, sovitaan siinä sitten tapaaminen, hän kannustaa.

Työntekijöitä Rantatupaan on löytynyt vaihtelevasti.

– Viime kesä mentiin kahden vajaalla.

Työtehtävät ravintolassa määräytyvät tekijän osaamisen ja kokemuksen mukaan. Tarjolla on muun muassa tiskien keräämistä ja siistimistä sekä muuta ravintola-alan hommaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän