SoPan naiset sarjoissaan kärjen kannoilla

0
SoPan nuori joukkue taisteli kakkossarjassa pudotuspelien kynnykselle asti. Kuvassa sopalaisista Saana Salminen, Emeliina Tähtinen, Linnea Heinonen ja Siiri Salo.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Someron Pallon joukkueet ovat saaneet päätökseen kautensa lentopallon naisten kakkos- ja kolmossarjoissa. Sekä valtakunnallisessa kakkossarjassa että alueellisessa kolmosessa SoPa sijoittui sarjojen parhaaseen kolmannekseen.
Kakkossarjaa SoPa pelasi käytännössä läpi kauden nuorekkaalla A-tyttöjen joukkueellaan. Koko sarjaan osallistui 57 joukkuetta, jotka oli jaettu kymmeneen maantieteelliseen alkulohkoon.
SoPa sijoittui omassa alkulohkossaan toiseksi, lunastaen 31 muun joukkueen tavoin loppukaudeksi paikan ylempään jatkosarjaan. Neljän joukkueen jatkosarjalohkossaan SoPa jäi täpärästi kolmanneksi, eli ensimmäisenä joukkueena pudotuspelien ulkopuolelle.
Kahdeksan lohkokolmosen piste- ja eräsuhdevertailussa SoPa oli paras, joten kakkossarjan valtakunnallisessa sijoituskaaviossa se oli lopulta seitsemästoista.

Salmisella eniten tehopisteitä

SoPan pelaajista eniten tehopisteitä ottelua kohden keräsi keskipelaaja Saana Salminen (12). Useimmiten yleispelaajan roolissa esiintyneet Nea Mattila (9,3), Emeliina Tähtinen (9,3) ja Minttu Grönholm (8,9) olivat seuraavaksi tehokkaimmat.
Salminen ja Grönholm olivat joukkueensa kokoonpanossa kauden kaikissa otteluissa, kuten myös passari Linnea Heinonen , yleispelaajana ja hakkurina pelannut Siiri Salo sekä liberopelaajat Ella Kankaanpää ja Silja Palander .
SoPa pelasi kauden aikana neljätoista kakkossarjan ottelua, joista se voitti seitsemän kolmen sarjapisteen arvoisesti (3–0/3–1) ja kerran tuloksena oli kahden pisteen arvoinen (3–2) voitto. Neljä kertaa SoPa sai (2–3) tappiopelistä tililleen yhden pisteen ja tyystin pisteittä se jäi ainoastaan kahdesti. Koko kauden eräsuhde somerolaisilla oli 33–22.
Yksikään SoPan kanssa samassa alku- tai jatkolohkossa pelanneista joukkueista ei selviytynyt sarjan pudotuspeleissä ensimmäistä kierrosta pidemmälle, eli puolivälieriin asti. Välieriin tiensä on nyt raivannut kolme joukkuetta: Kuopiolaisen Puijo Wolleyn kakkosjoukkue, Kouvolan Lentopallo -57 ja helsinkiläinen Tapanilan Erä. Neljännestä välieräpaikasta kisaavat vielä keskenään Nurmon Jymy ja Hollolan Salpis.

Kolmossarjasta viides sija

Lounais-Suomen alueen kolmossarjassa SoPalla oli vielä ylemmän loppusarjan päätöskierroksella mahdollisuus nousta neljän parhaan joukkoon ja samalla sarjan mitaliotteluihin. Rauman Urheilijat oli kuitenkin kotiottelussaan parempi eräluvuin 3–0 (25–18, 25–22, 27–25) ja nappasi viimeisen mitalipelipaikan nimiinsä.
Kolmossarjaan osallistui Lounais-Suomen alueelta kuusitoista joukkuetta. Kahdeksan joukkueen alkusarjalohkoista kolme parasta lunasti paikan ylempään loppusarjaan. Somerolaiset liittyivät tähän kastiin oman lohkonsa kolmossijalta.
Loppusarja pelattiin kuuden joukkueen yksinkertaisena sarjana, jossa jokaiselle joukkueelle kertyi siis viisi ottelua. Alkusarjasijoitusten perusteella jaetut lähtöpisteet näyttelivät näin lyhyessä sarjassa melko suurta osaa, kun kaksi joukkuetta sai neljän ja kaksi kahden pisteen lähtöhyvityksen. Nollilta loppusarjan aloittaneella SoPalla oli siis jo lähtökohtaisesti kova urakka kärkinelikkoon kurotellessaan.
Perniön Sisu voitti loppusarjan ennen paikallisvastustajaansa Perniön Urheilijoita, Raision Loimua ja Rauman Urheilijoita. Tämä nelikko ratkaisee sarjan mestaruuden ja muiden mitalisijojen kohtalon parin lähiviikon aikana. SoPa jätti taakseen porilaisen Koiviston Iskun, saavuttaen siten alueen kolmossarjassa viidennen sijan kaudella 2022–23.
SoPa pelasi kauden aikana 19 kolmossarjan ottelua. Niistä se otti kahdeksan kolmen pisteen ja kolme kahden pisteen arvoista voittoa. Kahdesta pelistä tilille napsahti yksi pinna ja kuusi kertaa somerolaisjoukkue jäi pisteittä. Eräsuhde jäi selkeästi plussan puolelle luvuin 40–31.
Kesken kauden SoPan pelaajaryhmään liittynyt Leena Talonen takoi kahdeksassa pelaamassaan ottelussa tehopisteitä 12,5 keskiarvolla ottelua kohden, ollen eräs koko sarjan tehokkaimmista pelaajista. Janita Rietz (6,8), Jasna Viitanen (6,1) ja Jelena Viitanen (5,9) olivat ottelukohtaisella pistekeskiarvolla mitaten seuraavaksi tehokkaimmat sopalaiset.
Salla Heino oli tämän joukkueen ainoana pelaajana mukana kauden kaikissa ottelutapahtumissa. Rietz, Jasna Viitanen sekä Aino Kauha olivat mukana yhtä vaille kaikissa peleissä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän