Tervaskannon rakentamisen aloitus viivästymässä syksyyn

0

Uuden ikääntyneiden tehostetun palvelutalon, Tervaskannon, rakentaminen viivästyy ehkä hamaan ensi syksyyn. Rakennuksen saaminen todella on ollut Somerolle mutkien takana.

Tiistaina tekninen lautakunta hyväksyi Varhan kanssa neuvotellun vuokrasopimuksen. Tämän jälkeen vastaa Varha, vuorostaan ensi viikon tiistaina 4.4. pidettävässä aluehallituksen kokouksessa.

Vuokrasopimuksen saaminen Someron kaupungin ja Varhan välille on puolestaan ollut ehtona valittujen urakoitsijoiden urakkasopimusten allekirjoittamiseksi, sekä hankkeen aloitukselle. Urakoitsijoiden kanssa on jo solmittu esisopimukset.

Nousi pitkällinen keskustelu

Mikäli aluehallitus ensi viikolla sopimuksen hyväksyy, niin alkuun pääsy rakennustyömaalla vielä teknisen johtajan Mika Mäkelän arvion mukaan venyy. Lautakunnassa nousi pitkä keskustelu.

Periaatteessa urakoitsijat ovat ”valmiina lähtökuopissa”. Mutta käynnistyminen ottaa aikansa, esimerkiksi työmiehiä ei voida koko aikaa pitää valmiina Somerolle.

Urakoitsijat on jo valittu ja valitusajat menty. Käytännössä lähes kaikki on valmista.

– Sitä ennen odotetaan vielä jännityksellä, että saadaan paperipuoli kuntoon. On hyvä, ettei olla menty etukenossa, Mäkelä katsoo.

Roudan sulamisen jälkeen ei vielä päästä liikkeelle.

– Urakoitsijalta menee vähimmän jälkeen kaksi kuukautta, ennen kuin he ovat paikalla. Sen jälkeen tulee kesälomat. Aloitus voi mennä syksyynkin, Mäkelä arvioi.

On kulunut vuosi siitä, kun Tervaskannon rakennuslupa Somerolla myönnettiin. Aikaa kuluu, ja prosessien Mäkelä myöntää olevan pitkiä.

– Mutta kun se tästä lähtee liikkeelle, niin sieltä tulee tuohon tosi hieno, uusi Tervaskanto. Se takaa alueen elinvoimaisuutta.

Kohti epäedullista

Tilakeskuksen päällikkö Markus Älli näkee aikataulut Mäkelän kanssa samalla tavoin.

– Kyllä se syksy sieltä tulee ennen kuin oikein tohina alkaa, jos alkaakin. Se vaan on fakta, että hanke koko ajan siirtyy ja siirtyy.

– Syksy on tosi epäedullinen. Varmasti työmaan pystyy perustamaan, mutta rähinän saaminen päälle kunnolla menee kesälomien jälkeiseen aikaan, myös Älli päättelee.

Mikään ei enää auta, keinot valmistautumisen nopeuttamiseen ovat vähissä. Talven tulon myötä joutuu pakkaspeittelemään rakennustyömaata. Myös Markus Älli nyökkää.

– Joutuu. Rakentamisen runkovaihe menee juurikin sinne epäedulliseen aikaan. Mikä on rakentamisen kannalta huono.

Ei voittoa eikä tappiota

Vuokrasopimus on Mika Mäkelän mukaan voimakkaasti Aran säätelemä, seuraama ja varmistama.

– Rakennus ei tule tuottamaan kaupungille tappiota, mutta ei myöskään voittoa. Ara on joka tapauksessa hankkeen kolmas osapuoli, joka on antanut sille paljon rahaa (noin 4,3 miljoonaa euroa).

– Paikka tulee olemaan kaupungin omistuksessa ja vastuulla. Toisaalta voidaan ajatella, että mitä 30 vuoden vuokrasopimuksen jälkeen sille tapahtuu. Mutta onhan jäljellä silloinkin jäännösarvoa, Mika Mäkelä tulkitsee.

30 vuotta on niin pitkä aika, että siihen voisi odottaa peruskorjausta.

– Varhan kanssa on kuitenkin pyritty, että peruskorjaus olisi noin 30 vuoden paikkeilla. Kun rakennus on tuon tyyppisessä käytössä, niin siinä päästäisiin siihen. Muut korjaukset sitä ennen ovat käyttökustannuksia.

Todellinen hyöty, mikä Tervaskannosta Somerolle koituu, on että täällä on hyviä paikkoja omille vanhuksille.

– Mutta lisäksi se kyllä työllistää ja tuo tänne työpaikkoja. Ja ne ovat pitkäksi aikaa, taas voi sanoa 30 vuodeksi. Ja sieltä kautta tulee verotuloja takaisin. Välillisesti me saamme aina rahaa, Mäkelä tähdentää.

Aran määräyksillä

Varhan Someron kaupungille maksaman pääomavuokran määräksi on neuvoteltu vuokrasuhteen alussa 6,05 euroa/huoneistoneliömetri/kuukausi. Vuokrattavat neliöt ovat 3 089 huoneistoneliömetriä. Bruttovuokra vuokrasuhteen alussa on 12,05 euroa per huoneistoneliömetri kuukaudessa.

Ylläpitovuokra lasketaan Aran omalla vuokralaskurilla. Tervaskannolle se on kuukaudessa 6 euroa per huoneistoneliömetri. Hankkeeseen on saatu Ara:n korkotuettu laina, josta kaupungin omavastuuosuus koroista on laina-ajan alussa 1,7 prosenttia.

Vuosivuokraksi muodostuu noin 446 600 euroa. Huoneistoneliömetriä kohti vuokra puolestaan tulee puhtaasti Aran määräyksistä. Sekä Varha että Somero pyrkivät, että kustannustaso pysyy mahdollisimman maltillisena.

– Ara on ollut tarkka näissä. Se sanoo speksit, minkä kokoinen huoneiston pitää olla. Ja jos jotain isoa ekstraa olisi suunnitelmiin laitettu, Ara vetäisi henkseleitä päälle, Mika Mäkelä huomauttaa.

Vuokran määrä tarkastetaan vuosittain ja korjataan vastaamaan kohteen todellisia ylläpito- ja rahoituskuluja. Vuokrasopimuksessa on määritelty mahdollisen yli- tai alijäämän käyttö hankkeen kehittämiseksi sekä vaikutus vuokran määrään.

Vuokran taso tarkistetaan syksyisin, kun edellisen vuoden kaikki tilinpäätökset ovat valmistuneet.