Tiina Pöhö rohkaisee naisia sijoittajiksi

0

Teksti ja kuvat Sini Koivaara

Someron yrittäjänaiset järjesti yhteistyössä OP Lounaismaan kanssa naisille suunnatun sijoitusillan. Kohderyhmä oli valittu Naistenpäivän kunniaksi.
– On hienoa, miten viime vuosina naisten kiinnostus sijoittamista ja taloutta kohtaan on kasvanut, toteaa Someron yrittäjänaisten sihteeri Anniina Lagerroos-Toikka.
Illan puhujaksi saapui Tampereen yrittäjänaisten puheenjohtaja ja tilitoimistoyrittäjä Tiina Pöhö . Kirjanpitäjän ammatin lisäksi hän on jo pari vuosikymmentä harrastanut sijoittamista vähintään puoliammattilaisena, ja oman sijoitustoiminnan lisäksi Pöhöllä on sijoitusasiakkaina sekä yksityishenkilöitä että yrityksiä.

Vahingossa sijoittajaksi

Tiina Pöhön ura lähti 1990-luvulla kauppaoppilaitoksen kautta töihin tilitoimistoon, mutta huomattuaan että osaa asiat paremmin kuin pomonsa, hän päätyi perustamaan oman tilitoimiston.
Sijoittamiseen Pöhö päätyi jo opiskeluaikanaan oikeastaan vahingossa, sillä hän voitti Keskon osakkeita palkinnoksi Mestarimyyjä-kilpailusta.
Pöhö kertoo, ettei tuolloin nuorena ymmärtänyt juuri mitään osakkeiden päälle, joten antoi niiden vain olla ja oikeastaan unohti niiden olemassaolon moneksi vuodeksi. Myöhemmin hän hankalassa elämäntilanteessa tarvitsi rahaa ja huomasi omistamiensa osakkeiden arvon nousseen huimasti. Siitä lähti into lähteä sijoittamisen maailmaan.

Rahasta uskalletaan nykyään puhua

Tiina Pöhö kertoo, miten on aivan viime vuosien aikana voinut ilahtuneena havaita, kuinka rahasta puhumisen kulttuuri on vihdoin alkanut Suomessa muuttua.
– Muutoksen tosiaan huomaa. Olen järjestänyt näitä sijoitusluentoja muutaman vuoden ajan ja alkuaikoihin verrattuna on ollut hienoa huomata, ettei raha-asioita enää arkailla, vaan uskalletaan puhua avoimemmin.
Pöhö suuntaa suurimman osan luennoistaan nimenomaan naisille, sillä talousasioiden maailma on perinteisesti ollut enemmän miesten valtakuntaa. Moni nainen saattaa tuntea kiinnostusta sijoittamista kohtaan, mutta arkailee mukaan lähtemistä.
Tällaiset vain naisille suunnatut luennot ovatkin tärkeitä, koska Pöhö on huomannut, että naisten on helpompi keskustella ja kysyä talous- ja sijoitusasioista naisporukassa, sillä siellä ilmapiiri tuntuu turvalliselta, eikä tarvitse nolostua, jos ei ole hallussa kuin pelkät taloustermien alkeet, jos niitäkään.
– Moni naisista tosin pitää itseään aivan suotta aloittelijana, sillä yleensä heillä on kyllä hyvät tiedot, mutta silti he vähättelevät itseään, sanoo Tiina Pöhö.

Itsetuntemus avainasemassa

Jokaisen elämäntilanne on ainutlaatuinen ja jokainen ihminen on myös oma yksilönsä. Siksi on tärkeää pohtia, minkälainen rahankäyttäjä ja sijoittaja itse on. Yrittäjänaisilla on tätä varten olemassa itsearviointityökalu, jonka 17 kysymyksen avulla voi arvioida omia sijoittajaominaisuuksia.

Minkälainen on juuri minun sijoittajaprofiilini?

Arviointilomakkeen avulla pystyy piirtämään suuntaviivoja ja luomaan itselleen hahmotelman, minkälainen sijoittaminen voisi olla juuri se oma juttu. Jollakulla voi sopiva aloitusmäärä olla 20 euroa kuukaudessa, kun taas jonkun toisen elämäntilanne saattaa mahdollistaa riskiosakkeiden ostamisen kymmenillä tuhansilla euroilla. Tiina Pöhö korostikin, että tärkeintä on pysyä omalla mukavuusalueellaan, eikä ottaa sellaisia riskejä, joihin ei ole valmis.

Sijoittaminen kiinnostaa somerolaisnaisia.

Sijoittaminen sopii kaikille

Tiina Pöhön mukaan olisi hyvin tärkeää ymmärtää, ettei sijoittaminen ole vain rikkaille kuuluvaa salatiedettä.

– Jos minä olen osannut, osaa kuka tahansa, heläyttää hän iloiseen tyyliinsä.

– Ei siis tarvitse olla vauraasta suvusta tai suurituloinen, jotta voi lähteä mukaan. Helpointa voi olla ensi alkuun tehdä pieniä arkisia valintoja.

Pöhö kertoo esimerkkinä, miten voi vaikkapa jättää ostamatta parinkympin luomiväripaletin ja laittaa siitä säästyneen rahan säästötilille tai rahastoon. Tai kerryttää rahaa säästötilille pikkuhiljaa ja ostaa sitten rahasto-osuuksia tai suoria osakkeita vähän isommalla summalla kerralla.

Turvaa vai riskejä?

Erilaisia sijoitusmuotoja on valtava määrä ja niiden keskellä luovimista helpottaa, kun oma sijoittajaprofiili on tiedossa. Toiset arvostavat vakautta, kun taas toiset ovat valmiimpia ottamaan enemmän riskejä, jotta pääsisivät kiinni suurempiin tuottoihin.

Tutuimpia sijoituskohteita kansalaisille ovat yleensä perinteiset matalan riskin säästö- ja talletustilit. Näiden suosio selittyykin niiden turvallisuudella – riskiä rahojen katoamisesta ei käytännössä ole lainkaan.

Korkean riskin sijoitusinstrumenteista käy puolestaan esimerkiksi johdannaiset, warrantit ja valuutat. Aloittelevan sijoittajan ei välttämättä kannatakaan suunnata niille markkinoille heti ensimmäisenä.

Matala- ja korkeariskisten sijoitustapojen välille jää suuri määrä keskitason riskin sijoituskohteita, joista voi löytyä monille sopiva tapa sijoittaa. Tällaisia ovat esimerkiksi jalometallit, osakerahastot tai maailmanlaajuisesti noteerattavat maataloustuotteet, kuten vehnä.

Pöhö muistuttaa, että sijoituskohdetta harkitessa on aina hyvä pitää mielessä oma tilanne, eli pitääkö sijoitus olla tarvittaessa nopeasti muutettavissa rahaksi, vai voiko sijoittaa sellaiseen kohteeseen, joka on luonteeltaan vähemmän likvidi. Tällaisesta esimerkkinä voisi olla vaikkapa sijoitusasunto, sillä asuntoa ei välttämättä saa niin nopeasti kaupaksi kuin tarve saattaa joskus vaatia. Ja jos sijoitusasunto meneekin kaupaksi, voi hintaa joutua laskemaan niin alas, että jää lopulta itse tappiolle.

Milloin kannattaa aloittaa?

Tiina Pöhö kannustaa aivan kaikkia lähtemään mukaan sijoittamiseen ja haluaa rohkaista arkailevia.

– Jollei jaksa tai halua seurata pörssiosakkeiden kursseja, kannattaa valita indeksirahastoja tai muita helppoja sijoituskohteita. Hän myös huomauttaa, että pörssi on tuplannut arvonsa joka 14. vuosi. Välillä siellä toki mennään alas, mutta aina sieltä myös tullaan ylös – näin se on aina mennyt ja näin se menee vastakin.

Tulevaisuuteen Pöhö katsoo hyvin valoisasti, koska pitää itseään kaikin puolin optimistisena ihmisenä. Omasta sijoittajanurastaan hän toteaa, että se olisi voinut mennä monella tavalla paljon paremmin, mutta ei sen ole niin väliä, koska se on silti mennyt ihan hyvin.

Tiina Pöhön mottona onkin: ”Paras hetki aloittaa sijoittaminen oli eilen, toiseksi paras hetki on tänään”.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän