Torilla riitti vaalipöhinää

0

Teksti ja kuvat Olli Salomäenpää

Eduskuntavaalit lähestyvät, tänään on viimeinen ennakkoäänestyspäivä ja varsinainen sunnuntaina. Ehdokkaat sekä heidän tukijoukkonsa käyvätkin aktiivista kampanjaan äänien saamiseksi omaan laariin.
Somerolla seitsemän puolueen yhteisessä toritapahtumassa oli sitä kuuluisaa vaalitunnelmaa ja väkeä kuin pipoa. Ynnä monenlaista tarjoilua ja lupauksia.
Liikkuvan äänestäjän oli helppo käydä kyselemässä eri puolueiden ehdokkailta vastauksia itseään askarruttaviin kysymyksiin.


Mitkä puhututtavat näissä vaaleissa äänestäjiä, mistä asioista udellaan? Mitkä ovat kansan syvien rivien huolenaiheita juuri nyt?
Käynti seitsemän eri puolueen vaaliteltoilla antaa mahdollisuuden tehdä täysin epätieteellisen tutkimuksen Top 3 -puheenaiheista. Löytyykö puheenaiheita, jotka ovat yhteneviä puoluekannasta riippumatta tai onko aiheita jotka ovat esillä vain tietyssä joukossa.
Vastaus on vahva sekä–että.


Ylivoimaisesti yleisin asia ihmisten mielissä on sote. Siitä on riittänyt kysyttävää ja huolta varsinkin tulevaisuuden suhteen. Se on ymmärrettävää, koska nykyjärjestelmä on ollut käynnissä vielä niin vähän aikaa, ja se on asia, joka tulee jokaista ihmistä henkilökohtaisesti lähelle.
Seuraavana keskusteluaihelistalle nostettiin valtiontalouden tila (4/7), nuoret (3/7), koulu ja koulutus (2/7), turvallisuus (2/7) sekä huoltovarmuus/omavaraisuus (2/7).
Yksittäisiä mainintoja saivat sähkön hinta, tunnin juna, eläkeläisten toimeentulo sekä autoilun kalleus.


Kun lukee tätä täysin epätieteellisen tutkimuksen tulostaulukon tyhjiä kohtia, tekee myös mielenkiintoisia havaintoja. Onko myös sellaisia asioita, joista ei keskustella, koska siihen ei joko ole tarvetta tai asia ja kanta siihen ovat selkeitä ilman keskusteluakin.
Esimerkiksi kokoomuksen ja demarien katoksilla valtiontalous ei ollut ykköskeskusteluaiheita. Keskustan katoksilla ei ollut isommin puhetta maatalouden tilasta ja tulevaisuudesta, josta taas on puhuttu enemmän kokoomuksen ja perussuomalaisten puolueiden joukoissa. Perussuomalaisten katoksilla keskustelun aiheet ovat olleet pääsääntöisesti lähempänä ihmisten arkea, esimerkiksi bensan hinta.
Liike nyt! -ehdokkaiden katoksilla puhuttiin eniten ylipäätään yleisimmistä aiheista.
Eduskuntavaalien loppusuora ja -kiri ovat käynnissä. Kenellä pysyy rentous ja herkkyys loppuun asti, kenellä menee hapoille. Keillä on vankkaa ja vahvaa kannatusta, ketkä joutuvat taistelemaan jokaisesta äänestä. Lopputulos nähdään tulevana sunnuntaina.