Vanhat kuorma-autot kulkevat Someron halki

0
Tammelalainen Olli Saarinen on mukana vanhojen kuorma-autojen kavalkadissa entisöimällään vuosimallin 1957 Vanaja VKN:lla, AEC-moottori. Auton aiemmat omistajat olivat Aarne ja Pentti Ryhtä. Auto oli ajossa vuoteen 1965. Saarinen aloitti Vanajan entisöinnin 2016 ja se kesti kolmisen vuotta.

Valtakunnallinen Veteraanikuorma-autoseura järjestää kevätajon tulevana lauantaina 25. maaliskuuta. Reitti poikkeaa Somerolla.

– Kokoontumispaikastamme Forssan Autokeitaalta lähdemme aamukymmeneltä ja hurruttelemme Torron kautta Somerolle. Joensuuntielle tulemme Lembergin Shellin kautta ja sitten ajelemme arvokkaasti pääraitin läpi kohti liikenneympyrää ja Turuntielle, josta jatkamme Koskelle. Autot ovat kokoontuneena parin tunnin ajan KA-Renkaan pihalla Koskella. Liedon DB-Schenkerille ajellaan Marttilan ja Tarvasjoen kautta. Iltajuhla on Turun Kakolassa, kertoo seuran jäsen ja letkassa kunnostaneellaan kuorma-autolla ajeleva Olli Saarinen Tammelasta.

Hän sanoo valtakunnallisen kevätpäivänajon olleen viimeksi tällä seudulla vuoden 2015 syksyllä.

– Meillä on kokoontumisajoja kolme kertaa vuodessa: keväällä, kesällä ja syksyllä. Pyrimme järjestämään ne pitkin Suomea. Pysähtymispaikoille ja reitin varrelle toivomme seuraajia ja asiasta kiinnostuneita.

Mukana on yli 80 kuorma-autoa. Vanhin on vuodelta 1936. Paljon kalustoa on 1950-, 1960-, 1970- ja 1980-luvuilta. Merkkeinä Scania, Sisu, Volvo, Mersu, Vanaja, Bedford, Wilke, Ford, DAF, Saurer, Bogward, Opel, Leyland, Chevy ja GMC.

Vanhoja tavara-autoja ja muita hyötyajoneuvoja entisöivät ja kunnossapitävät näkevät toisiaan ja ajokkejaan.

– Samanhenkiset ihmiset kokoontuvat yhteen. Yleisötapahtumissa keskustellaan ja näytetään, mitä olemme viime aikoina saaneet aikaiseksi. Kerromme harrastuksestamme ja miten on ennen siirretty tavaraa paikasta toiseen, selvittää Saarinen.

– Tervetuloa toimintaan mukaan. Ajoneuvon omistaminen ei ole edellytys jäseneksi liittymiseen. Seurassa on noin 1 000 jäsentä.

Veteraanikuorma-autoseura ry on valtakunnallinen, 1987 perustettu vanhojen tavara-autojen ja muiden hyötyajoneuvojen säilyttämistä, sekä näihin liittyvän perinteen ja historiatiedon tallentamista edistävä harrastajajärjestö.

Tavoitteittensa toteuttamiseksi seura kerää ja tallentaa alaan liittyvää materiaalia, sekä tuottaa kuorma-autoperinnettä, ajoneuvojen entistämistä ja kuljetuskulttuuria käsitteleviä kirjallisia julkaisuja ja AV-tallenteita.

Näkyvintä toimintaa ovat kolme kertaa vuodessa järjestettävät, erittäin suositut matka-ajot eli keikat eri puolille Suomea.