Varhasta niukasti tietoa terveyskeskuksen mäellä

0
Someron Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Sirkka Raikkonen, sairaanhoitaja Anette Ojanen ja sairaanhoitaja, hanketyöntekijä Merike Kujanen.

Teksti ja kuva Tarja Kauppinen

Someron Sydänyhdistys järjesti vuosikokouksen yhteydessä tilaisuuden hyvinvointialueen kuulumisista terveyskeskuksen mäellä. Terveiset sieltä toi sairaanhoitaja ja sydänyhdyshenkilö Anette Ojanen .

– Tietoa Varhasta tai tulevista muutoksista on vielä valitettavan vähän, toistaiseksi kaikki jatkuu pääpiirteittäin kuten ennen, hän totesi.

– Terveyskeskukseen soittaessa puhelimeen vastaa sairaanhoitaja, joka arvioi aina hoidon tarpeen, tekee valmistavat kysymykset. Jotkut asiat voivat hoitua näin ilman lääkäriäkin. Esimerkiksi hoitaja voi joissain tapauksissa ohjata suoraan laboratorioon ja kokeiden tulosten perusteella arvioidaan jatkotoimenpiteet.

Somerolla on myös aloittanut niin sanottu lämä-hoitaja. Hän pystyy tekemään vastaanottokäynnillä tapahtuvan arvion perusteella lääkemääräyksiä useisiin yleisimpiin vaivoihin, kuten silmä- ja korvatulehduksiin, angiinaan tai allergiaoireisiin ja varaamaan tarvittaessa ajan yleislääkärille. Somerolla hän on Marianne Mäkinen .

Yleislääkäri puolestaan tekee tarvittaessa lähetteen erikoislääkärille.

– Meillä käy ortopedi, radiologi ja geriatri. Geriatri tosin lopettaa käymisen Somerolla maaliskuun lopussa, ja hoitovastuun ottaa terveyskeskuslääkärit yhdessä seniorihoitaja Raila Hakamäen kanssa. Kardiologi tai muut erikoislääkärit eivät toistaiseksi vieraile Somerolla.

Somerolla on tällä hetkellä seitsemän yleislääkäriä.

– Nuorten lääkäreiden vaihtuvuus on valitettavaa, mutta he tekevät itse omat valintansa ja heillä on jo usein tullessaan seuraava paikka tai erikoistumisopinnot mielessään, kertoo Ojanen.

Myös potilaalta odotetaan enemmän aktiivisempaa otetta omasta voinnista.

– Ennen vastaanottoaikaa olisi oltava lääkelista selvillä. Se mitä kaikkea aikoo kysellä lääkäriltä kannattaisi kirjoittaa etukäteen paperille muistiin, vinkkaa Ojanen.

Vastaanotoilla ei useinkaan ehditä käydä montaa asiaa läpi, vaan valitaan tärkeimmät.

– Jokainen on viime kädessä itse vastuussa itsestään.

Usein myös tulee palautetta, ettei terveyskeskukseen saa yhteyttä puhelimella, mutta takaisinsoitto systeemi on tullut jäädäkseen.

– Potilaan on kuunneltava automaatin ohjeet loppuun asti ja kaksi kertaa painettava numero ykköstä nauhalta tulevan ohjeen mukaan, jotta pyyntö tallentuu järjestelmään.

Asiakasvastaava auttaa todistus-, lausunto- ja kela-asioissa.

– Röntgeniin ja laboratorioon ei enää pääse yksityislääkärin lähetteellä. Laboratorio toimii kuten ennen, mutta tulokset tutkitaan Salossa tai Turussa, jonne auto vie ne näillä näkymin kolme kertaa päivässä. Näin tulosten pitäisi myös valmistua saman päivän aikana Kaikki Varsinais-Suomen viisitoista terveyskeskusta yhtenäistävät toimintaansa samankaltaiseksi.

Fysioterapiaan pääsee joissain tapauksissa ilman lääkärin lähetettä, mutta hoidon tarpeen arviointi ja ajanvaraus on tehtävä ensin.

– Fysioterapeutti Anu Nokka pystyy tutkimaan ja tekemään kuntoutussuunnitelman kullekin potilaalle yksilöllisesti. Lääkkeet saa edelleen lääkäriltä.

Ikääntyneiden uusien palvelutarpeiden arviointi on jatkossa Turussa, jonne soitetaan ensin.

– Somerolla hoitosuhteessa olevat voivat ottaa edelleen yhteyttä suoraan kotihoitoon.

Terveyskeskuksen aukioloaikojen ulkopuolinen päivystys toimii nykyään Forssan sijaan Salon sairaalassa, jonne on myös oltava ennen hoitoon hakeutumista yhteydessä.

– Omaa hoidon tarvetta voi arvioida omaolo.fi-palvelussa tai soittaa päivystysapuun 116117, jossa tehdään hoidon tarpeen arvio, Ojanen opastaa.
——————————-

Tietoa ja tukea

Tarja Kauppinen

Varsinais-Suomen Sydänpiirin työntekijä, sairaanhoitaja ja terveystieteiden maisteri Merike Kujanen kertoi sydänsairastuneille tarjottavasta tiedosta ja vertaistuesta.

Sydänpiiri yhteistyössä Tyks Sydänkeskuksen kanssa toteuttaa Sydäntuki lähellesi -hanketta, jonka rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

– Alueemme Sydänyhdistysten kanssa haluamme, ettei yksikään sydänsairastunut jäisi yksin sydänsairautensa kanssa. Helena Kara toimii Somerolla vertaistukihenkilönä, häneen voi ottaa yhteyttä, kun eteen tulee tuen tai tiedon tarve.

– Olen toiminut sairaanhoitajana 33 vuotta. Nykyisin olen eläkkeellä, mutta työskentelen ajoittain ja teen yhteistyötä Anette Ojasen kanssa, Kara kertoo.

Sydan.fi/vertaistukihaku -verkkosivustolta löytyy palvelu, jossa on useita Sydänliiton kouluttamia vertaistuki henkilöitä ympäri Suomen.

Sydäntukipiste löytyy Turun T-sairaalasta.

Kiertävää sydäntukitoimintaa (sydan.fi/varsinaissuomi/kiertava) on tarjolla kerran kuukaudessa Vakka-Suomen Sairaalassa, Salon Sairaalassa ja Mäntymäen Sydänpoliklinikalla.

Sydäntukitoiminta on tarkoitettu sydänsairastuneille, heidän läheisilleen ja ammattilaisille. Sydäntukipisteistä saa tietoa kunkin paikkakunnan vertaistuesta, sydänjärjestötoiminnasta, sairauteen sopeutumisesta ja mieltä painavista sydänasioista asiakaslähtöisesti.

– Järjestämme myös yleisöluentoja, verkkokeskustelutilaisuuksia ja kuntoutusta tukevaa toimintaa.

Kaikki alueen tapahtumat löytyvät osoitteesta sydan.fi/varsinaissuomi/tapahtumakalenteri sekä kuntoutusta tukevat kurssit sydan.fi/kurssikalenteri -palvelusta.

– Vertaistukihenkilön tärkein tehtävä on läsnäolo, toivon luominen, kuunteleminen ja tarvittaessa puhuminen, Kujanen kertoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän