Alkaa yskittää ja silmät vuotaa

0
Kevään sijasta Sinikka Palanderille pahinta allergia-aikaa on kesä. Heinien kukinta, ruohonleikkuu ja metsän homeet saavat hänet yskimään.

Yli miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta. Tyypillisimpiä oireita ovat se, että nenä kutisee, on tukkoinen ja aivastuttaa. Yskittää, hengitys vinkuu. Silmät punoittavat ja nestettä valuu.

Iho kutisee. Siitepöly saattaa pahentaa allergiaa heillä, jotka kärsivät atooppisesta ihottumasta.

Voi tuntea väsymystä. Keskittymiskyky on heikko.

Yleisimmin siitepölyallergiaa aiheuttavat pähkinäpensas, leppä, koivu, heinät ja pujo.

– Kun leppä alkoi kukkia, niin kyllä minä sen taas huomasin. Alkoi yskittää ja silmät valua. Mutta minusta tämä kevät ei ole ollut kovin paha tai runsas siitepölyjen osalta, ainakaan minulle, kertoo Sinikka Palander.

Hänellä oireina ovat silmien vuotaminen, kurkun kutiseminen ja yskiminen.

– Minua rupeaa yskittämään. Ihoni ei niinkään oireile.

Siitepölykausi ajoittuu Suomessa helmi-maaliskuulta aina syyskuulle saakka.

Allergian hoito tulisi aloittaa ennen oireiden ilmaantumista eli pari viikkoa ennen kuin kukinta-ajat ovat käsillä.

– Mutta aina ei voi ennakoida, tietää Palander.

Nenäsuihkeet, silmätipat ja antihistamiinitabletit hoitavat siitepölyn aiheuttamia oireita. Sinikka Palander ottaa iltaisiin yskänlääkettä, jotta saa nukutuksi.

Kevään sijasta Sinikka Palanderille pahinta allergia-aikaa on kesä. Heinien kukinta, ruohonleikkuu ja metsän homeet saavat hänet rykimään.

– Minä olen yskäkroonikko. Köhin ja köhin. Saattaa olla, että sairastamani nivelreumakin huonontaa keuhkojeni toimintaa, pohtii Palander.

Siitepöly ei allergisoi Sinikka Palanderia eniten. Hän on allerginen erityisesti hajusteille ja pölyille, varsinkin jauhonpölylle.