Arska-Basket mitalisateessa

0
Arska-Basket juhli Raumalla somerolaisten tyttöjunioreiden kaikkien aikojen ensimmäistä koripallomitalia, joka oli heti väriltään kultainen.

Teksti Juha Laakso

Koripallon somerolainen erikoisseura Arska-Basket menestyi hienosti Läntisen alueen finaaliturnauksissa. Tyttöjoukkue juhli sarjansa voittoa ja MesucaArska-Basketin poikajoukkueet saavuttivat kaksi pronssimitalia.
Alle 16-vuotiaiden tyttöjen kakkosdivisioonan aluefinaalitapahtuman sai järjestettäväkseen kevätkauden jatkosarjan voittanut Rauma Basket. Se jahtasi loppuottelupaikkaa sarjanelosta, BC Nokiaa vastaan ja toisessa välieräpelissä ottivat yhteen runkosarjan kakkonen Arska-Basket sekä kolmonen, tamperelainen Raholan Pyrkivä.
Rauma Basket raivasi tiensä sarjan loppuotteluun 60–45 pistevoitolla nokialaisista. Vielä ylivoimaisempi oli Arska-Basket omassa välierässään, jossa se murskasi Pyrkivän koriluvuin 92–43 (34–19).
Loppuottelussa kohtasivat siis täysituvallisen kotiyleisönsä edessä pelannut Rauma Basket ja Someron Arska-Basket. Välierässä somerolaiset olivat hyydyttäneet vastustajansa koko kentän prässipuolustuksella, johon täyden kahdentoista pelaajan kokoonpanon peluuttaminen antoi mahdollisuuden.
Arska aloitti pelin tyrmäävästi 21–8 erävoitolla ja puoliajalle mentiin vieraiden 36–21 johdossa. Kolmannen erän alussa arskalaisten hyökkäyspeli tukehtui hetkeksi ja kotijoukkue onnistui kaventamaan eron seitsemäksi pisteeksi (31–38). Nanna Suonpää ja Fiinu Saarelainen tekivät kuitenkin vapauttavat korit somerolaisjoukkueelle, minkä jälkeen loppupelistä muodostui Arska-Basketin yksipuolinen näytös.
Viimeisellä neljänneksellä Arska rallatteli vapautuneesti 25-4 pistevoittoon ja sinetöi somerolaisittain historiallisen mestaruuden loppuluvuin 79–37. Alueen kakkosdivisioonan voitto toi seuralle ja Somerolle kaikkien aikojen ensimmäisen mitalin tyttöjen koripallosarjoista.

Nopea nousu voittajajoukkueeksi

Arska-Basketin tytöt ovat nousseet nopeasti varteenotettavaksi tekijäksi Läntisen alueen sarjoissa. Ensimmäisellä sarjakaudellaan, pari vuotta sitten, joukkue jäi samalla kakkosdivisioonan tasolla alle 14-vuotiaiden ikäluokassa kokonaan ilman voittoja. Viime kausi tuotti viisi voittoa kolmestatoista ottelusta kolmosdivisioonassa ja nyt joukkue on siis jo kakkosdivisioonan aluemestari!
Somerolaisjoukkueen kausi oli nousujohteinen, sillä syyskaudella se voitti kymmenestä pelistään viisi, kevään jatkosarjan kymmenestä ottelusta seitsemän ja finaalitapahtumassa sekä välierän että loppuottelun.
Arska-Basketilla oli U16-ikäluokkaan poikkeuksellisen laaja, kaikkiaan kahdeksantoista pelaajan vahvuinen ryhmä. Heistä jokaiseen peliin muodostettiin suhteellisen tasaisella vastuujakaumalla kahdentoista pelaajan kokoonpano, jolle päävalmentajana toiminut Arttu Nikula jakoi yksittäisten otteluiden sisällä peliaikaa mahdollisimman tasaisesti.

Arska-Basketin kakkosdivisioonamestarit kaudella 2022–23: Mia Auranen, Cina-Cella Grönholm, Siiri Kankare, Luna Kuosa, Nana Mäkilä, Jessi Niemi, Malla Noki, Jenna Nyström, Ella Paija, Liina Perho, Fiinu Saarelainen, Minttu Salmén, Merja Siikjärvi, Nanna Suonpää, Julianna Suontausta, Alina Tuominen, Ronja Tyni ja Sylvia Varjus. Arttu Nikulan ohella valmentajina ovat toimineet Teemu Karjalainen ja Vilho Välttilä.

Meskan pronssimitalistit kolmosdivisioonan aluefinaalitapahtumassa.

”Meskalle” pronssia kolmosdivarista…

Arska-Basketin ja salolaisen Mesuca Basketin yhteisjoukkueista alle 16-vuotiaiden poikien kolmosdivisioonajoukkue oli selviytynyt Läntisen alueen finaalitapahtumaan Turkuun.
Aamupäivällä ”Meska” taisteli Naantalin Koripalloilijoita vastaan pääsystä sarjan loppuotteluun. Tiukka ja loppuun asti jännittävä koitos päättyi lopulta naantalilaisten täpärään 52–51 voittoon.
Kahdeksan sekuntia ennen loppua Ronnie Pollari siirsi Meskan yhden pisteen johtoon, mutta NaKo onnistui vielä loppusekunneilla voittokorin teossa.
Meskan taival jatkui iltapäivän pronssiottelussa hämeenlinnalaista Punaportin Bluesia vastaan. Kamppailu eteni Meskan hienoisessa hallinnassa, kunnes PuB kiri loppuhetkillä eron miltei umpeen. Loppusummerin soidessa tulostaululla kuitenkin komeilivat Meskalle kolmosdivarin pronssimitalit tuottaneet 70–68 voittolukemat.
Meskalaisten tehosaldot pronssiottelussa: Ronnie Pollari 35.44 peliaika/27 pistettä/17 levypalloa/3 koriin johtanutta syöttöä, Miika Aaltonen 36.36/15 p/21 l/3 s, Viljami Laine 40.00/13 p/2 l/7 s/5 riistoa, Konsta Lehtinen 34.01/6 p/5 l, Niko Kylämäki 18.11/5 p/7 l, Nazar Kriat 12.59/2 p/2 l, Eemi Haverinen 10.07/2 p/1 l ja Eemeli Hall 12.19/1 l.
Välierässä Pollari teki 22 pistettä ja saalisti 23 levypalloa. Tuossa ottelussa peliaikaa sai myös Jetro Kärkkäinen.
Välieräpelissä Meskan kanssa lujilla ollut NaKo pieksi loppuottelussa Turun NMKY:n 80–32 ja voitti kolmosdivisioonan aluemestaruuden.

MesucaArska-Basketin yhteisjoukkue saalisti Tampereella pelatusta ykkösdivisioonan aluefinaalista pronssimitalit.

…kuten myös ykkösdivisioonasta

Pronssimitalit kaulassaan Meskan joukkue palasi myös Tampereelta, missä ratkaistiin saman, alle 16-vuotiaiden ikäluokan Läntisen alueen ykkösdivisioonan mitalien kohtalo.

Meska sai välieräpelin alkulämmittelyssä jobin postia, kun joukkueen johtava pelaaja Pyry Laine tippui pois kokoonpanosta. Tästä huolimatta Meska pelasi ottelun alkupuolen mainiosti, käväisten Tampereen Pyrintöä vastaan parhaimmillaan kahdentoista pisteen johdossa.
Puoliajalla vieraat johtivat kuudella pisteellä (36–30) ja lähtivät samalta etumatkalta myös viimeiseen erään. Neljännessä erässä pelin luonne muuttui täysin ja 24–8 erävoiton ottanut Pyrintö nousi lopulta 76–66 voittoon. Meskan parhaita pelaajia välierässä olivat Seve Korpijärvi (18 pistettä/11 levypalloa) ja Sami Miskala (16/11).
Toisessa välieräpelissä Salon Vilpas kaatoi Kaarinan Ura Basketin (71–54), joten iltapäivän pronssiottelussa Meskan vastustajaksi asettui Ura Basket.
Ottelussa edettiin neljättä erää edeltäneelle tauolle tasalukemissa 55–55. Tällä kertaa Meska oli se joukkue, joka löysi loppuhetkillä yhden lisävaihteen peliinsä, nousten lopulta selkeään 72–63 (35–36) voittoon ja aluemitalistiksi.
Oliver Enbacka ja Vilho Välttilä nostivat omaa tasoaan huomattavasti välierään nähden ja he olivat pronssipelissä Meskan parhaimmistoa yhdessä Korpijärven kanssa.
Meskalaisten tehosaldot 1. divisioonan aluefinaalien pronssiottelussa: Oliver Enbacka 28.07/17 p/9 l/4 s/4 r, Vilho Välttilä 21.38/13 p/9 l/3 s, Seve Korpijärvi 33.44/13 p/10 l/5 s/3 r, Luukas Kyyrä 18.23/7 p/8 l, Oskar Enbacka 22.14/6 p/4 l, Aatu Nikander 19.05/6 p/4 l, Sami Miskala 29.57/4 p/4 l/5 s, Luukas Lautiala 19.01/4 p/4 l ja Koobe Serlippens 7.56/2 p/1 l.
Sarjan loppuottelussa Pyrintö kukisti Vilppaan pistein 67–58.

Kausi huipentuu Kaarinaan

Somerolaisittain jo nyt menestyksen täyteisestä koripallokaudesta on jäljellä vielä loppuhuipennus, eli alle 15-vuotiaiden ikäluokan Suomen mestaruussarjan (Robert Petersen Cup) lopputurnaus. Se pelataan toukokuun 12. päivänä Kaarinassa ja MesucaArska-Basket aloittaa tuolloin puolivälierävaiheen ottelulla Helsingin NMKY:tä vastaan.
Viime keväänä Meska ylsi vastaavassa turnauksessa, tuolloin U14-ikäluokassa, yllätyksellisesti SM-hopealle.