Frakkien liepeiden ja iltapukujen helmojen kiehtovaa kahinaa

0
Iiro Lehto ja Alina Ojala.

”Arvoisa juhlaväki, innokkaat ja tarkkaavaiset kuulijat sekä ”riemukkaat oppilaat”, tervetuloa Someron lukion vuoden 2023 vanhojen tansseihin, päivään, jota olemme innolla odottaneet. Tanssien piti alunperin olla jo helmikuussa, mutta taidokkaan karonkan aiheuttaman työkuorman vuoksi noin puolentoista vuoden odotus muuttui melkein kahdeksi, ja ne siirrettiin tähän päivään teitä viihdyttämään”.

Näillä sanoilla aloittivat ”lukion arvostetuimpaan ylimystöön” siirtyneiden kakkosten puheen Tuula Kyyrä ja Mikael Mako: ”… sillä abiturientit ovat kiltisti väistyneet tieltämme antaen meidän nauttia omasta kunnian osuudestamme.”

Ehkä se oli siniseltä taivaalta paistanut kevään aurinko, joka tänä vuonna sai Wanhojen tanssit tuntumaan tavallista suuremmalta juhlalta. Talvella vanhojen juhla ei vuodenajan takia tosiaan ole samanlainen. Yhtä lämminhenkinen.

Satiinia, silkkiä ja samettia – pitsiä, helmiä ja solmukkeita. On etäännytty kauas niistä ajoista, jolloin lukion kakkoset vielä pukeutuivat ullakoiden kätköistä esille pengottuihin vanhoihin, ummehtuneisiin röntteisiin. Tuolloin lukiolaiset halusivat näyttää omalla tavallaan arvokkailta vanhuksilta.

Juhlat eivät kiiltäneet ja hehkuneet kuten nykyisin. Hyvä niin. Aikojen tulee muuttua, että voi tapahtua myös kehitystä.

Ensimmäisen tanssina oli Leevi Madetojan Juhlamarssi. Sen jälkeen nähtiin Virginia Reel, Fireman´s Dance, Dosado, Cicapo, Lambeth Walk, Chacha ja Perhevalssi Mignon.

Uudempia perinteitä edustivat Abban Dancing Queen, Trio Töykeiden jazz-sovitus Juha Vainion biisistä Vanhoja poikia viiksekkäitä sekä iloiset ilmeet tanssijoilta vapauttanut, riemukas Muistan sua Elaine.

Kakkosten juhlapuheen loppu oli ylvästä nostatusta:

”Nyt me kakkoset otamme hartioillemme yhä kasvavan itsenäisyyden tuoman vastuun, mutta nautimme myös vapaudesta ja oman itsemme toteuttamisesta. Pakkaamme parhaillaan eväitä menestyksekkääseen elämään, sillä tulemme lähitulevaisuudessa tallustamaan urheasti kohti uutta ja tuntematonta. Jokainen meistä on kasvanut tähän mennessä kulkemamme taipaleen aikana – jos ei muuten niin henkisesti. Olemme näin valmiita kohtaamaan yhä vaikeampia haasteita, joita elämä eteemme heittää.”

Someron lukion vanhat esiintyivät monarilla viime perjantaina aamusta ensin muille koululaisille. Tunnin esityksen jälkeen tehtiin visiitit alakouluille ja vanhainkodeille. Perjantain iltajuhlaan myytiin sisäänpääsylippuja muulle somerolaiselle yleisölle.

Fakta: Vanhojenpäivä

vanhojenpäivä (ruots. De äldstes dag, tyyliteltynä yleensä Wanhat) on lukion toisen vuoden opiskelijoiden viettämä juhlapäivä, jonka piirteinä ovat pukeutuminen juhlapukuihin sekä tanssiesitys, vanhojentanssit

päivä on perinteisesti abiturienttien penkinpainajaisia seuraavana päivänä (nykyisin yleensä vuoden seitsemännen viikon perjantaina) sen merkiksi, että abiturienttien jälkeen lukion toinen luokka jää koulun ylimmäksi

tapana oli ennen pukeutua vanhahtavaan tyyliin ja vanhohin vaatteisiin, näyttää vanhukselta ja esittää tanssiaistansseja harjoitellun koreografian mukaan

useilla kouluilla (kuten Somerolla) esitys järjestetään kahdesti, päivällä muille oppilaille ja illalla vanhemmille

päivä on muodostunut kalliiksi tapahtumaksi varsinkin tytöille perheineen

puvun ostamisen tai vuokraamisen lisäksi myös kampaus, ehostus ja kengät kasvattavat budjettia

pojilla on yleensä smokki, frakki tai saketti, tytöillä useimmiten leveähelmainen tanssimiseen sopiva iltapuku

Lähde: Wikipedia

 

Tanssiparketin parit

Alina Laurila, Mikko Maijala

Emmi Luoto, Tuukka Koskinen

Ida-Maria Eskola, Mitja Aho

Iida Koivu, Eetu Lehto

Ilona Kyyrä, Henna Manni

Emmi Kasurinen, Eetu Teräväinen

Suvi Suni, Aatu Hintsa

Venla Karttunen, Atte Järvenpää

Ella Santakangas, Sulevi Kempe

Alina Kauppila, Arttu Messi

Alexandra Lehtinen, Akseli Hakamäki

Jasmin Taivassalo, Santeri Tyni

Alli Ryhtä, Juhani Kakko

Fanny Korpi-Seppälä, Eemeli Kuula

Elissa Seitz, Veikko Aalto

Kätriin Rootsalane, Oliver Härkönen

Miisa Mikkola, Vilho Välttilä

Anni Jaatinen, Mikael Mako

Fredrika Laurila, Daniel Salonen

Tuula Kyyrä, Eelis Heikkilä

Alina Ojala, Iiro Lehto