Iida Mikkonen nousi EM-karsinnassa ykköspassariksi

0

Teksti Juha Laakso

Somerolaislentopalloilija Iida Mikkosen mainiosti sujunut pelikausi huipentui alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueturnaukseen Latvian Riiassa.

Suomi tavoitteli neljän maan jatkokarsintaturnauksesta paikkaa ikäluokkansa Euroopan mestaruus-lopputurnaukseen. Tappiot Slovenialle (2–3) ja Latvialle (1–3) eivät vielä romuttaneet mahdollisuuksia, vaan sen teki päätöspelin 2–3 tappio Kreikkaa vastaan.

Vaihtopenkiltä turnauksen aloittanut passari Mikkonen tuli pelinpyörittäjäksi kesken toisen kierroksen Latvia-ottelun. Ratkaisupelissä Kreikkaa vastaan hän pääsi tositoimiin alusta lähtien. Mikkonen johti passarina Suomen hyökkäyspeliä mallikkaasti, pitäen osaltaan lopputurnaushaavetta yllä neljännen erän loppuhetkille saakka.

Kolmen erän jälkeen Suomi johti ottelua 2–1 ja neloserän voitto olisi tuonut sinetin EM-unelman toteutumiselle. Tasainen erä ja samalla kamppailu EM-kisapaikasta kääntyi kuitenkin jatkopisteillä Kreikan eduksi (27–25). Viideskin erä meni kreikkalaisten nimiin, joten Suomen tilille tuli jatkokarsinnan toinen 2–3 tappio.

Passarin ensisijaisena tehtävänä ei ole henkilökohtaisten tehopisteiden kerryttäminen, mutta niitäkin Mikkosen tilille kilahteli kahdessa ottelussa kelpo määrä.Ässäsyötöillä somerolainen teki Suomelle kuusi pinnaa ja hyökkäyksillä neljä. Suoria virheitä Mikkoselle ei juuri tullut, joten hänen tehosaldonsa jäi reippaasti plussan puolelle (+10/-5=+5).

Kotimaan pelikentillä kausi 2022-23 oli Iida Mikkoselle historiallinen, sillä hän pääsi aloittamaan uransa naisten Mestaruusliigassa salolaisen LP Viestin riveissä kolmella runkosarja- ja yhdellä pudotuspeliottelulla.

SoPan Tiikerit -joukkue ylsi aluemestaruussarjassa hienosti kuudenneksi.

SoPan D-tytöt kuudenneksi

Someron Pallo selviytyi D-juniorityttöjen ”Tiikerit” -joukkueellaan lentopallon Lounais-Suomen alueen parhaiden joukkueiden väliseen lopputurnaukseen. Eurassa järjestetyssä kaksipäiväisessä tapahtumassa oli mukana kaksitoista joukkuetta.

Finaaliturnauksen alkusarjassa SoPa voitti Perniön sisun 2–0 (25–15, 25–14) sekä Oriveden Ponnistuksen 2–1 (26–28, 25–15, 15–9) ja eteni lohkovoittajana kahdeksan parhaan joukkoon, eli turnaukseen puolivälieriin.

Välieräpaikasta somerolaisten kanssa kamppaili Hämeenlinnan Lentopallokerho/Oranssi, joka selviytyi 2–0 (25–22, 25–22) voittonsa myötä mitalipeleihin. SoPa pelasi turnauksen päätteeksi aluemestaruussarjan sijoista 5.–8.

Sijoitusotteluissa SoPa/Tiikerit kukisti ensin LP Kangasalan/Valkoinen -yhdistelmän 2–1 (25–22, 16–25, 15–8) ja hävisi sen jälkeen jännittävien vaiheiden jälkeen Vilppulan Tähdelle 1–2 (25–22, 21–25, 13–15), joten somerolaisjoukkueen lopulliseksi sijoitukseksi tuli kuudes.

SoPa/Tiikerit -joukkueen kokoonpano lopputurnauksessa: Oona Nieminen, Aada Luoto, Viivi Taimela, Sirkku Toukkari, Ilona Anttila, Hertta Ahlfors, Riia Juselius, Inka Hakala, Melina Siviranta, Eerika Lisinen ja Minttu Mikkola. Joukkuetta valmensivat Hanne Elo-Anttila ja Mia Nieminen ja joukkueenjohtajana toimi Mari Siviranta.

Alueen mestaruussarjassa oli mukana 32 joukkuetta, joiden joukossa oli mukana myös SoPan toinen joukkue, ”Liekit”. Ikäluokan ”Tiikerisarja” mukaan lukien D-tyttöjen sarjatoimintaan osallistui Lounas-Suomen alueella 64 joukkuetta.

Nuoremman ikäluokan, E-tyttöjen, aluemestaruussarjassa SoPa oli niin ikään mukana kahdella joukkueella. SoPa/Ilvekset saavutti tässä sarjassa 14:nnen ja SoPa/Ketut 16:nnen sijan. Tiikerisarjassa SoPa/Karhut päätyi sijaluvulle 25.