Perinteinen Lasten Puolella -lipaskeräys (entinen Jano -keräys) tuo taas siniliiviset Unicefin lipaskerääjät kauppojen luo Somerollekin.

Someron Unicefin vapaaehtoiset järjestävät lipaskeräyksen ennen vappua perjantaina ja lauantaina 28.–29.4. Someron S-Marketilla ja K-Market Härkätiellä.

– Useana vuonna keräyksen tuotto on mennyt hätäapuun erilaisille kriisialueille, mutta nyt on haluttu panostaa lasten koulunkäyntiin ja sen tukemiseen, kertoo Someron Unicef-ryhmän puheenjohtaja Marja-Liisa Vieraankivi.

– Lapset tarvitsevat perustarpeiden, kuten ruoan, juoman ja turvan lisäksi mahdollisuuden leikkiä ja käydä koulua. Jokaisella lapsella on oikeus tulevaisuuteen. Siksi jokaisella lapselle on oltava oikeus myös koulutukseen, jatkaa Vieraankivi.

– Lapset ovat kriisien suurimpia kärsijöitä. Huolehtimalla siitä, että lapset pystyvät jatkamaan koulussa tai palaamaan sinne mahdollisimman pian kriisin jälkeen, edesauttaa  yhteiskuntien toipumista.

Unicef vetoaa auttamaan yhdessä nyt, jotta lapset eri puolilla maailmaa pääsevät kouluun.

Unicef tukee pitkäjänteisesti lasten koulunkäyntiä eri puolilla maailmaa, esimerkiksi maissa, joissa soditaan ja on tapahtunut luonnonkatastrofeja. Unicef järjestää lapsille opetusta kriisien keskellä, perustaa väliaikaisia kouluja lapsille, korjaa tuhoutuneita kouluja ja toimittaa koulutarvikkeita kriisialueille.

Unicef pyrkii muuttamaan asenteita, jotka estävät lasten koulunkäynnin. Se tukee laajoja asennemuutoskampanjoita, jotta yhteisöt ymmärtävät koulun tärkeyden lapselle. Työskentelee esimerkiksi lapsiavioliittojen ja lapsityön lopettamiseksi sekä tyttöjen aseman parantamiseksi.

Se myös edistää laadukasta opetusta ja turvallisia opetustiloja. Unicef pyrkii vaikuttamaan päättäjiin, jotta he panostavat heikoimmassa asemassa olevien lasten koulutukseen, kehittävät koulutuksen laatua ja varmistavat, että lapset pääsevät kouluun. Se auttaa myös opetusviranomaisia ja paikallisyhteisöjä rakentamaan koulujärjestelmiä, jotka takaavat kaikille lapsille ilmaisen, laadukkaan perusopetuksen ja turvalliset opetustilat.

Lahjoituksen voi antaa Unicef-vapaaehtoisen lippaaseen tai voi myös lahjoittaa MobilePaylla numeroon 58966.