Keräämättömissä jätöksissä pesii vaarallisia tauteja – auttaisivatko ilmaiset kakkapussit keräämishalukkuutta

0

Näin keväisin lumen alta pilkottavat koirankakat ovat tuttu näky. Vaikka talven yli muhineet jätökset kaduilla harmittavat ihmisiä, ne voivat olla koirille itselleenkin jopa hengenvaarallisia.

Luin artikkelin, jossa kerrottiin, että keräämättömissä jätöksissä pesii tauteja ja loisia, jotka leviävät helposti koirien välillä, kun koirat haistelevat ja jopa syövät ulosteita. Erityisesti pennuilla kakan syöminen on tyypillistä.

Musti ja Mirri -yrityksessä eläinten käyttäytymisen ja kouluttamisen asiantuntijana toimiva Janica Raudasoja kertoi lukemassani, että ulosteen välityksellä voi levitä muun muassa koronavirusripuli ja parvovirusripuli. Etenkin parvovirus kestää hänen mukaansa hyvin pakkasta, joten tartuntavaara on todellinen. Hyväkuntoiselle eläimelle rokote antaa suojan parvovirusta vastaan, mutta huonokuntoiselle koiralle tartunta voi olla hengenvaarallinen. Lisäksi ulosteen mukana voi levitä giardia-loinen, joka puolestaan voi myös olla syynä ripulointiin.

Raudasoja muistuttikin artikkelissa, ettei kaduilla lilluvien jätösten aiheuttamaa negatiivisuutta tule kohdistaa eläimiin, vaan vastuussa ovat koirien omistajat, joiden vastuulla jätösten siivoaminen on.

Somerolla esimerkiksi suositussa ulkoilupaikassa Rankkulassa, pururadan varrella ei juuri näy koiran ulkoiluttajaa, joka keräisi jätökset pois. Siellä toimitaan jopa niin, että jos koira ei kakkaa pururadalle se päästetään metsikköön, joka on lähes jonkun rivitalon tai omakotitalon pihapiiriä.

Tiedän, että ei ole kiva kantaa koko ulkoilureissua kakkapussia kädessä. Eli auttaisiko tähän ongelmaan se, että olisi roskiksia pururadan ja muidenkin suosittujen liikuntareittien varrella, joihin voisi kakkapussin laittaa. Näitä roskiksia voisi olla kyllä koko kaupungin keskustan alueellakin.

Helsingissä näin jopa kyltin, jossa kysyttiin, että ”Unohtuiko koiran kakkapussi? Ei hätää tästä voi ottaa.”

Ulkoilija