Kiitos, olen jo naapurinne

0
Michael Fahmy

Minun lapsenlapseni kysyi vaimoltani näin: ”Mummi, miksi vaari on ruskea?” En vastannut hänelle silloin. Mutta yritän vastata aikuisille suomalaisille kysymyksiin nyt toisessa kontekstissa, Somero-lehdessä. Kysymys on tärkeä, joten haluan vastata siihen.
Lauantaina 8.4.2023 tietämätön suomalainen lähestyi minua Someron pääkadulla ja tervehti sanoen: ”Naapuri, hyvää pääsiäistä.” Minusta on tullut viimein teidän naapurinne. Kyllä, olen naapuri. Kiitos.
31.3.2023 Malediivien nettiuutisissa mainittiin, että vuoden 2022 väestönlaskenta on nyt valmis. Malediivit on saarivaltio ja olen saarelainen.
Lauantaina 8.4. oli romanien kansallispäivä. Rodullisesti olen romanien serkku ja sen takia olen kiinnostunut heidän kohtalostaan, Suomessakin.
Sunnuntaina 9.4. oli Mikael Agricolan päivä ja suomen kielen päivä. Olen asunut täällä pitkään ja ollut kauan naimisissa suomalaisen naisen kanssa. Sen takia Agricolan päivä merkitsee minulle paljon.
Perjantaina 14.4. oli avioliittoni vuosipäivä. Vaimoni on sanonut, että tällä kertaa se on neljäskymmenesneljäs vuosipäivä. Onnea minulle ja myös vaimolleni.
Sunnuntaina 9.4. minä, vaimo, kaksi lasta ja kaksi lastenlasta olimme koolla Somerolla. Juhlimme yhdessä.
Sunnuntai 9.4. ja maanantai 10.4. olivat pääsiäispäiviä, joita juhlitaan yleisesti meidän herramme, Jeesuksen muistoksi ja kunniaksi.
Huhtikuuta siis vietetään monin juhlallisen menoin perhepiirissämme.
Leena-vaimoni ei ole käynyt synnyinmaassani Malediiveilla, koska meidän avioliitossamme synnyinmaalla ei ole mitään merkitystä. Avioliittomme on meidän henkilökohtainen asiamme.
Malediivit muuttuu koko ajan, ja loittonee myös kauemmaksi meistä. Se ei ole ollut minulle tärkeä alunperinkään. Minusta Suomessa liioitellaan synnyinmaan roolia elämässä.
Olen kyllä malediivilainen, mutta olen myös britti ja suomalainen.
Minulle on tullut vaikutteita kulttuurillisesti muualtakin maailmasta. Maailma on minulle pieni.
Olen myötätuntoinen, ymmärtäväinen, myötämielinen ja sympaattinen toisia ihmisiä kohtaan.
Kulttuuriset ja poliittiset muurit ovat ihmisten tekemiä, ja ne otetaan pois välittömästi, jos meidän on niin tehtävä.

Michael Fahmy
maailman kansalainen