Kuuloauto saapuu Somerolle

0
Someron kuulokerhon vetäjä Matti Ryyppö kutsuu kuuloautolle sellaisia, jotka kokevat kuulon heikentyneen eikä heillä ole vielä kuulokojetta eikä diagnoosia kuulon heikkenemisestä.

Kuuloliiton Kuuloauto kiertää jälleen Suomea. Ensi viikon keskiviikkona 3.5. se pysähtyy Someron torille useaksi tunniksi.

Autoon pääsee kuulontestaukseen. Samalla saa tietoa kuulosta ja kuulon apuvälineistä.

– Testi on tarkoitettu henkilöille, jotka epäilevät kuulonsa heikentyneen, eivätkä vielä käytä kuulokojetta, kertoo Someron kuulokerhon vetäjä Matti Ryyppö.

Testistä saa tuloksen heti ja se on suuntaa antava. Tulos kertoo, onko henkilön kuuloa syytä tutkia tarkemmin ja hakeutua terveyskeskuksen terveydenhoitajan tai lääkärin kautta lähetteellä tarkempiin tutkimuksiin kuulokeskukseen.

Ryypöllä on ollut kuulokojeet korvissaan jo useita vuosia. Hän lähti testeihin, kun ei kuullut kokouksissa, mitä muut puhuivat.

Hän sanoo kuulokojeen olevan vastaavanlainen apuväline kuin silmälasit.

– Nykyään kojeet ovat helppokäyttöisiä. Kojeen saa lainakäyttöön.

Kuuloautolla on tehty jo tuhansia testauksia. Tämä vuosi on auton seitsemäs kiertuevuosi. Viime vuonna Somerolla kuuloautossa ehdittiin testata 41 henkilön kuulo.

Yhden henkilön testi kestää kymmenisen minuuttia ja maksaa viisi euroa.

Kuuloautolle voi marssia suoraan, mutta ajanvarausta suositellaan. Ajan voi varata etukäteen Matti Ryypöltä puhelinnumerosta 0400 223293.

Huonokuuloisten määrä kasvaa. Kasvu selittyy väestön ikääntymisellä. Nuorten kohdalla huonokuuloisuutta voi aiheuttaa esimerkiksi vapaa-ajan melu.

Jonkinasteinen kuulonalenema on noin 800 000 suomalaisella. Suurimmalla osalla yli 75-vuotiaista on jonkinasteinen kuulonalenema.

Someron kuulokerholla on tapaamisia kuukauden toisena maanantaina Syreenisalissa Turuntie 14:ssä. Siellä saa vertaistukea ja vaihdetaan kuulumisia. Voi myös hoidattaa kuulolaitteita, esimerkiksi vaihdattaa niihin patterit.

Someron kuulokerho toimii Salon Kuuloyhdistyksen alaisuudessa.