Liikenne säh(ä)köistyy

0

Sähköautobuumi ei ole ohi – epäilevien Tuomaiden puheista huolimatta – vaan päivä päivältä yhä enemmän arkipäivää.

Eräs iso uutinen saatiin, kun Energiateollisuus tiedotti ladattavien autojen osuudeksi Suomen ensirekisteröinneistä maaliskuussa yli 55 prosenttia. Sähköautot eivät tosiaan enää ole marginaali-ilmiö.

Someron houkuttavuutta matkailijoidenkin silmissä nakertaa täällä sijaitsevien julkisten latauspaikkojen vähäisyys. Kun niitä nykyisellään on vain yhdellä kädellä laskettava määrä, ja tehot kasvavien vaatimusten edessä pienehköjä, ne eivät naapurikaupunkeihin verrattuna kovinkaan houkuta sähkön mukavuuksiin tottuneita autoilijoita.

Toki latauspaikan perustaminen on kustannuskysymys, jolle on laskettava järkevän tuntuinen takaisinmaksuaika. Myös ARA myöntää avustuksia asuinrakennuksen omistaville yhteisöille sähköautojen latauspisteiden edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmien muutoksiin.