Mielikuvitus lentää, tarinat etenevät

0
Pekka Sjöblom tapasi Teresa Javierin deittisivuilla. 2012 mies matkasi Filippiineille tätä tapaamaan. Pekasta tuntui ensitapaamisella, että hän kohtasi tuttunsa, sielunsiskonsa, rakastettunsa. Naimisiin he menivät 2013.

Minä rakastan sua -valssi soi

SOMEROLAISELTA Pekka Sjöblomilta syntyy tekstiä.

– Kun jäin eläkkeelle, aloin kirjoittaa tarinoita ihan vaan sitä mukaa, mitä mielikuvitus antoi minulle, selvittää Sjöblom rivitaloasunnollaan Leivontiellä.

Miehen mielikuvitus lähtee milloin mihinkin lentoon ja laukkaan.

– Mietin, että noin voisi tapahtua ja noinkin. Ehkä minä haluaisin elää samanlaista elämää kuin kirjojeni päähenkilöt: Vapaana normeista, totutuista kaavoista. Sellaista tapahtumarikasta elämää, vailla huolia, pohtii vuonna 1938 syntynyt velikulta.

Hän julkaisi omakustanteena alle satasivuisen kirjan Onnetar on suosinut (valmistaja Bookea). Se kertoo miehestä, joka voittaa useamman kerran Veikkauksen numeropeleissä.

Kirjan päähenkilö, Lauri Peltonen, ryhtyy rakennuttamaan teollisuushallia Harjun alueelle ja sitten kauppakeskusta tyhjälle peltotilkulle Hämeen Härkätien ja ohikulkutien kulmaan.

Teollisuushallin avajaisissa soittaa naistrio. Musikantit majoittuvat illan päätteeksi miljonäärin luona. Veri vetää puoleensa. Miehelle syntyy suhde yhden soittajan kanssa, sittemmin toisen ja kolmannenkin. Nelikko asuu miehen omakotitalossa, eikä erotiikaltakaan vältytä.

Naiset viihtyvät niin hyvin Somerolla, etteivät he halua lähteä täältä minnekään.

– Tässä kirjassa on vain muutama asia, joka on todellinen. Loput on keksimääni. Lähinnä todellisuutta ovat paikkakunnat. Välillä lähdetään Somerolta hakemaan jotain tavaraa Forssasta ja toista Salosta.

Sjöblomilla on tietokoneellaan monia aloitettuja tarinan aihioita. Hän haluaa viedä loppuun ainakin tekstin velhopariskunnasta, joka pystyy vaikka mihin. Heitä pyydetään Hollantiin avustamaan rikoksen selvittämisessä.

 

Pekka Sjöblomin kirjoittama kirja kertoo miehestä, joka voitti useampaan otteeseen suuren summan rahaa. Teoksen tapahtumapaikkana on Somero.

SJÖBLOM on syntyperäinen somerolainen. Synnyinkoti oli Härkäpolun varressa, talossa, jossa pitkään asuivat Vuokko ja Heikki Laine.

– Elämäni alkoi ikävästi, kun isä kaatui talvisodassa. Hänestä minulla ei ole omia muistikuvia.

Pekka Sjöblom oppi käsityöläisammatin. Hänestä tuli peltiseppä. Aluksi hän oli töissä Someron Kupari ja Pelti -yrityksessä. Seuraava pesti löytyi Loimaalta. Sitten hän suuntasi Uudenkaupungin telakalle töihin.

Hän muutti perheineen Lokalahdelle, sittemmin Saloon ja Forssaan.

– Monien vuosien kuluttua palasin takaisin Somerolle.

Hänellä on viisi lasta kahdesta aiemmasta liitostaan. Ainoa tytär asuu Kaarinassa. Hän on toiseksi vanhin Pekka Sjöblomin jälkeläisistä. Esikoinen on Helsingissä, toiseksi vanhin poika Liperissä, seuraava ikäjärjestyksessä Liedossa ja kuopus Ranskassa.

Kun Pekka Sjöblomin toinen vaimo kuoli, mies ymmärsi, millaista on elää yksin. Viereltä puuttui hän, jota rakastaa ja jonka kanssa jakaa elämää.

Sjöblom matkasi Thaimaahankin etsintäreissulle, mutta ei lämmennyt miljöölle eikä ihmisille.

– Siellä elettiin tyyliin pyyntö tai tarjous.

Thaimaasta Sjöblom sai idean kirjoittaa miehestä, johon kaikki naiset ihastuvat.

– Miehen esikuva on Uudessakaupungissa. Sellainen tavallisen näköinen ihminen, mutta jokin hänen rennossa olemuksessaan tai pilkkeessä silmäkulmassaan oli, että naiset pyörivät hänen ympärillään.

Syntyi Sjöblomin ensimmäinen kirja Kaikki he tahtoivat.

– Se on ehkä liian eroottinen lasten luettavaksi, tuumaa teoksen tekijä.

DEITTISIVUSTOILLA Pekka Sjöblom näki Teresa Javierin kuvan.

– Siinä hän seisoi arkivaatteissa, meikittä. Hän vaikutti tervejärkiseltä naiselta, kertoo Pekka Sjöblom ensivaikutelmistaan.

Sittemmin Sjöblom tiedusteli Teresalta, lähtisikö tämä oppaaksi, jos hän lähtee Filippiineillä käymään.

Sjöblom kysyi pojaltaan, mitä mieltä hän on isänsä lähdöstä tapaamaan naista toiselle puolelle maailmaa.

– Poika sanoi: Anna palaa!

– Minä en osannut oikein englantia, mutta hankin kaupasta sellaisen kielenkääntäjän.

Kumpikin jännitti kohtaamista. Onko henkilö sellainen, millaisen kuvan oli antanut itsestään nettitapaamisissa.

– Kun näin Teresan Manilan lentoasemalla, niin aivan kuin olisin tuntenut hänet aina.

Dapitanin kaupungissa kasvaneella Teresa Javierilla oli toinenkin huoli. Pääkaupungin sää oli hurja tuona elokuun viidentenä päivänä 2012.

– Pelkäsin kovaa tuulta ja myrskyä. Odotin veljentyttäreni kanssa Pekan tuloa. Lentoasemalla oli paljon ihmisiä. Sitten näin hänet. My boyfriend Pekka Sjöblom, muistelee Teresa Sjöblom runsaan kymmenen vuoden takaisia tunnelmia.

Pekka vakuuttaa ihastuneensa ensihetkellä.

– Siitä alkoi meidän lovestory (rakkaustarina).

Tuolloin Pekka kärtti Teresalta, tunsiko hän samoin.

– Ei Filippiineillä rakastuta yhdessä päivässä. Pitää tuntea 5–10 vuotta ja kiintyä toiseen, ennen kuin voi sanoa rakastavansa, vastasi Teresa.

Vuonna 2013 he menivät naimisiin. Heidät vihittiin katolisessa kirkossa ja juhlittiin isolla joukolla Filippiineillä. Toukokuussa 2013 Teresa tuli Suomeen.

He ovat olleet erottamattomat.

– Teresa on hyväluontoinen ja iloinen. Häneltä löytyy temperamenttia ja lämmin sydän.

– Pekka on kiltti ja viisas. Rauhoitun, kun hän laskee kätensä vatsan päälle. Niin äitikin piti samassa kohtaa, kun nukutti minua lapsena.

– Hän nukahtaa, ja sitten kuuluu pieni kuorsaus, selvittää aviomies.

LÄMPIMÄN helteisen maan kasvatti Teresa Sjöblom on ihastunut suomalaiseen luontoon. Hän pitää erityisesti kesästä ja talvesta. Ihastuneena valkeuteen hän otti selfieitä kolatessaan lunta pihamaalta.

– En päästänyt Pekkaa kolaamaan. Ihanaa, taivaasta putosi valkoista. Oli viileää eikä koko ajan kuuma ja hiki, kertoo Teresa Sjöblom.

Hän sanoo suomen kielen opiskelun olleen aluksi hyvin vaikeaa. Aviomies kuljetti autolla Teresaa opiskelemaan Salon aikuisopistoon, ja odotti paikan päällä, kunnes opetustunnit päättyivät.

– Teresa opiskeli ja minä kirjoittelin läppärille samalla tarinaa merirosvoista, jotka kaappaavat laivan Australiassa.

Kuljetukset jatkuvat, sillä Pekka vie ja noutaa vaimonsa töistä. Teresa työskentelee siivoajana.

Yksi opettelukeino suomen kielen saloihin on ollut laulaminen. Pekka on etsinyt kappaleita, joissa kieli on selkeää, joissa ymmärtää käytännössä sijamuotoja sekä verbin ja persoonapronominin yhteenkuuluvuuden: minä menen, sinä menet ja niin edelleen.

Yksi kappale on muodostunut heille erityisen tärkeäksi. Pariskunta on laulanut yhdessä Matin ja Tepon valssia Minä rakastan sua.

TERESA Sjöblom on nettiyhteydessä 88-vuotiaaseen äitiinsä lähes päivittäin. Tytär on palkannut tälle hoitajia ja rakennuttanut talon Dapitaniin. Hän pitää huolta 16 lasta synnyttäneestä äidistään ja lähettää tälle kuukausittain rahaa elämiseen.

Hänellä on videokuvaa äidin asunnosta.

– Pitäisi mennä äidin luo, nähdä asunto, tuumii 51-vuotias Teresa Sjöblom, mutta ei halua matkustaa 22 tuntia lentokoneella; hiostava maa ei innosta.

Teresa Sjöblom sanoi nuorena äidilleen haluavansa asua aikuisena ulkomailla; paikassa, jossa on paljon lunta.

– Toivoin myös miestä, joka rakastaa minua. Sellainen minulla nyt on; ja maailman paras.