Mitali oli haaveena, mutta kuudes sijakin tyydyttää

0
SM-kuutoset, eli SoPan C-tyttöjoukkue otti ilon irti hyvästä sijoituksestaan. Ylärivissä (vas.) Eveliina Hintsanen, Riia Juselius, Emma Lehtonen, Amanda Juselius, Lotta Känkänen, Anni Pettersson, Henni Talonen, alarivissä (vas.) Amalia Tuomola, Anni Luoto, Olivia Lehtonen ja Siiri Puotsaari.

Teksti Juha Laakso

Taistelu lentopallon C-tyttöjen ikäluokan Suomen mestaruudesta ja muista kärkisijoista huipentui Kangasalla pelattuun lopputurnaukseen. Loisteliaan kauden pelannut Someron Pallon joukkue oli mukana eräänä vahvimmista ennakkosuosikeista.
C-tyttöjen SM-sarjaan osallistui kuluneella kaudella yli satakolmekymmentä joukkuetta melko kattavasti eri puolilta Suomea. Näistä kuusitoista parasta oli monien karsintavaiheiden jälkeen raivannut tiensä Kangasalan lopputurnaukseen.
Läpi kauden sarjan kärkinelikossa pelannut SoPa aloitti finaaliturnauksen lauantaina paikallishenkisellä kamppailulla Salon Viestiä vastaan. Nuorten pelaajien ohella vastatusten olivat takavuosina SoPan naisten liigajoukkueessa vaikuttaneet valmentajat, SoPan Janne Lehtonen ja Viestin Aigi Alapuranen.
Alkujännitys kipsasi silminnähden enemmän somerolaisia, jotka eivät päässeet tavanomaiselle pelitasolleen kuin hetkittäin. Niinpä Viesti vei kolme-eräisen jännityskamppailun nimiinsä eräluvuin 2–1 (25–19, 19–25, 15–8).

Loimu nurin taistelun jälkeen

Toisessa ottelussaan SoPa sai vastaansa Pielaveden Sammon. Vastus ei ollut aivan yhtä kova kuin aamuottelussa ja kun somerolaiset saivat oman pelinsäkin kulkemaan paremmin, tuloksena oli SoPan puhdas 2–0 (25–17, 25–12) voitto.
Päivän kolmannessa kamppailussa panoksena oli paikka puolivälieriin, turnauksen kahdeksan parhaan joukkoon, ja verkon vastapuolella Raision Loimu. SoPa voitti avauserän pistein 25–20 ja kun Loimu tasoitti puntit kakkoserän 25–22 voitollaan, ratkaisu haettiin lyhyemmästä kolmoserästä.
Ratkaisuerä käynnistyi somerolaisittain musertavasti 0–6 tappioasemalla. Monissa liemissä kouliintuneet SoPan pelaajat eivät kuitenkaan antautuneet, vaan lähtivät runsaslukuisen kannustusjoukkonsa tuella päättäväiseen takaa-ajoon. Vauhtiin päästyään SoPa voitti pistejakson 14–3, eli se pääsi kiinni ottelupalloihin lukemissa 14–9.
Silloin oli raisiolaisten vuoro nousta viimeiseen rynnäkköön ja tasoittaa lukemat 14–14:ään. Viimeisissä palloissa SoPan passari Olivia Lehtonen luotti koko sarjan tehokkaimpiin pistepommittajiin lukeutuneeseen Anni Petterssoniin, joka sinetöikin kahdella peräkkäisellä hyökkäyspallolla joukkueelleen 16–14 erävoiton.
Tämä 2–1 voitto siivitti somerolaisjoukkueen kahdeksan parhaan joukkoon ja sunnuntaiaamun puolivälierässä vastustajaksi asettui Pieksämäen Tsemppi.

Tsemppi vei välieräpaikan

SoPa ja Tsemppi etenivät avauserässä tasatahtiin tilanteeseen 22–22 asti. Tsemppi pääsi ensin kiinni kahteen eräpalloon (24–22), SoPa nousi vielä Emma Lehtosen hyökkäyksellä pisteen päähän, mutta pieksämäkeläiset iskivät erän poikki pistein 25–23.
Erätappio osoittautui sopalaisille etenkin henkisesti raskaaksi takaiskuksi, jonka painolasti tuntui pitkälle kakkoserään asti. Tsemppi otti sen alussa 11–4 johdon, kunnes SoPa sai taas pelinsä raiteilleen ja nousi 12–12 tasanumeroihin. Loppuerän pieksämäkeläiset kuitenkin hoitelivat selvällä erolla nimiinsä, varmistaen 2–0 voittonsa ja samalla välieräpaikan 25–19 pistevoitolla.
Tappion myötä SoPa joutui hautaamaan mitalihaaveensa, mutta edessä oli vielä kaksi sijoitusottelua. Niistä ensimmäisessä SoPa runttasi Oriveden Ponnistuksen kumoon 2–0 (25–19, 25–18) ja pääsi pelaamaan Nurmon Jymyä vastaan sijoista viisi ja kuusi.
SoPan tavoin nurmolaiset olivat lukeutuneet runkosarjan hallitseviin joukkueisiin, jolle mitalipelien ulkopuolelle jääminen oli todennäköisesti suurempi pettymys kuin somerolaisille. Viimeiseen rutistukseen Jymyltä löytyi sen verran enemmän virtaa, että SM-sarjan viitossija meni Pohjanmaalle erin 2–0 (25–20, 25–13).
SoPa siis saavutti SM-tasolla kunniakkaan kuudennen sijan, mikä on puhtaasti somerolaisin voimin toteutettuna erinomainen suoritus.
– Sijoittuminen kuuden parhaan joukkoon oli alun perinkin kauden tavoitteemme ja sehän nyt toteutui. Tulos oli siis hyvä, vaikkakaan lopputurnauksen peliesitykset eivät olleet meillä ihan sillä tasolla kuin parhaimmillaan kauden aikana, SoPan C-tyttöjoukkueen kanssa vuosikaudet hienoa kehitystyötä tehnyt päävalmentaja Janne Lehtonen totesi.

Vammat kiusana loppuhui pentumassa

Lehtosen mukaan SoPan peli ei oikeastaan missään vaiheessa lopputurnausta asettunut suunniteltuihin raameihin. Monien hyvien erien ja lyhyempien jaksojen vastapainoksi sekaan mahtui tavallista enemmän hermoilua ja virheitä.
– Osittain tuo menee harmillisten loukkaantumisten piikkiin. Meillä ei tainnut lopputurnauksessa olla mukana yhtään täysin tervettä pelaajaa. Hienosti kaikki joka tapauksessa taistelivat loppuun asti, Lehtonen kehui suojattejaan.
– Mitalisija oli haaveena, mutta kyllä me tähän kuutossijaankin voimme olla erittäin tyytyväisiä, valmentaja kiteytti tunnelmat somerolaisleiristä.
Vuonna 2009 SoPa saavutti C-tyttöjen ikäluokassa SM-hopeaa ja muutamaa vuotta aiemmin pronssia.
Kangasalan turnauksessa SM-kultaa huuhtoi helsinkiläinen PuMa-Volley, joka kukisti loppuottelussa kotijoukkue LP Kangasalan 2–0 (25–19, 26–24). Pronssipelissä olivat vastakkain SoPan voittaneet Viesti ja Tsemppi, joista salolaiset kaappasivat himmeimmät mitalit haltuunsa eräluvuin 2–1.