Neulokaa lämpöä ja toivoa Ukrainaan

0
Marketta Uutela on tänä vuonna kutonut jo 35 villasukat. 30 on lastenkokoa ja tarkoitettu Ukrainan lapsille. Viisiparia on mennyt lahjaksi ystäville ja sukulaisille. Kuvan sukat ovat lähteneet jo kohti Ukrainaa.

Villasukkaurakan aloittanut Marketta Uutela kannustaa auttamaan

KUN sota syttyi Ukrainassa runsas vuosi sitten, Marketta Uutelalta pääsi itku. Mitä sitten jos naapurimaan diktaattori olisikin hyökännyt Suomeen? Armeijan käyneet Uutelan poika Santtu ja tytär Senja kumppaneineen olisivat kaikki neljä lähteneet isänmaata puolustamaan. Miten olisi käynyt lapsenlapsille Eeville ja Valtolle?

– Se oli niin lähellä. Sota laittoi ajattelemaan ennen kaikkea lasten hätää. He joutuvat kärsimään siellä melskeessä; ja mitä tuhoa kriisi aiheuttaa heidän mielelleen koko iäksi, miettii Uutela väkivallan aiheuttamia traumoja.

Sittemmin Uutelan mieleen putkahti serkun Terttu Montin taidonnäyte muutaman vuoden takaa. Montti neuloi veteraaneille 12 paria 47 koon villasukkia Suomi 100 -juhlavuoden keräyksen puitteissa.

– Kun muistelin niitä kauniita kuviollisia sileitä sukkia rivissä, ajattelin, että minäkin voisin yrittää tehdä hyvää lapsille. He saavat väriä elämään ja lämpöä jalkoihin, kertoo Marketta Uutela.

Hän muistaa lapsuudestaan pariskunnan, joka ajoi kesäisin Triumphin avoautolla.

– Aina kun tapasimme, täti otti hansikaslokerosta yhden lakritsipötkön ja antoi sen minulle. Pienikin asia voi antaa toivoa tulevasta, tietää Uutela.

UUTELA aikoi pyytää muutaman kerän lahjoittajaksi entistä työpaikkaansa LähiTapiola Etelää. Työtoverit Somerolta, Salosta, Marttilasta, Nummelasta ja Lohjalta keräsivätkin 5,5 kiloa lankoja eläkkeelle jääneelle työkaverilleen. He ovat tsempanneet monin tavoin Uutelaa hankkeessa.

Marketta Uutela antaa puikkojen heilua siihen tahtiin, että hän saa aikaiseksi lapsille 120 paria villasukkia ensi vuoden helmikuun loppuun mennessä. Hän on laskenut, että tavoite tarkoittaa noin kahta sukkaparia viikossa.

Sukat ovat kokoa 34–39 ja tehty pääosin Novitan 7 Veljestä -langoista. Langassa on 75 prosenttia villaa ja 25 polyamidia.

Marketta Uutela neuloo edesmenneen äitinsä ohjeen mukaan. Mallissa on joustinneuletta myös sukan päällä. Resorin takia sukka venyy, eikä jää heti pieneksi, vaikka lapsen jalka kasvaakin. Näin sukilla on pitempi käyttöikä.

Uutelan tekemät 10 paria lastensukkia ja kolmet lapaset ovat jo lähteneet matkaan Pro Ukrainan kautta jo aiemmin. Viime viikolla hän postitti lisää.

Maaliskuun loppuun mennessä Pro Ukrainan kautta on lähtenyt jo 10 331 paria villasukkia.

Neuloa voi lapsille ja vanhuksille villasukkia ja lapasia, sotilaille 40-48 kokoisia sukkia ja ampujan eli liipaisin- tai metsästäjänlapasiksikin kutsuttuja käsineitä. Nettisivuilla on neuleohjeet ja opastusta, miten toimia lähettämisessä ja muussa.

Marketta Uutela kannustaa muitakin somerolaisia osallistumaan, sillä jokainen sukkapari on tärkeä. Hän muistuttaa, että ukrainalaiset taistelevat myös meidän suomalaisten puolesta.

– Jos ei itse pääse kirjautumaan Pro Ukrainan sivuille, niin minä voin auttaa sukkien lähettämisessä. Voi myös ottaa yhteyttä Somero-lehden Merja Ryhtään, niin hän välittää tietoa minulle, ohjeistaa Uutela.