Pullapuu, Patakaverit ja Pikkukokkelit kaupanteossa

0
HLL: Eino, Hiski Nielikäinen ja Eero Tapio.

Teksti ja kuvat Alma Kärkkäinen

Oinasjärven koulun kirpputori- ja Pikkuyrittäjät -iltaa on ehtinyt kulua vasta puolisen tuntia, kun neljäsluokkalaiset Pikkuyrittäjät Olivia Aho ja Maisa Salminen joutuvat myymään ei-oota.

– Meillä oli täällä suklaaherkkuja, mutta ne loppuivat! Nyt on jäljellä vielä suklaakeksejä ja mokkapaloja.

Olivian ja Maisan yritys on nimeltään Patakaverit. Olivia leipoi myyntiin laitetut mokkapalat ja Maisa keksit. Leivonnaispakkauksissa on siistit, ammattimaisen näköiset tuotetiedot. Yritteliäs Olivia on myös virkannut pinon erivärisiä patalappuja ja asetellut ne houkuttelevasti myyntipöydälle.

Patakavereiden vieressä komeilevat kolmen nuoren yrittäjän valmistamat linnunpöntöt. Kolmasluokkalainen Eino sekä neljäsluokkalaiset Eero Tapio ja Hiski Nielikäinen ovat ensimmäistä kertaa yrittäjinä. Kolmikolla on myynnissä erikokoisia pönttöjä tervapääskyille ja tinteille. Eero esittelee hyönteishotelleja ja kiinnittää potentiaalisten asiakkaiden huomion työn laatuun.

– Tämä seinämän laita on sahattu vinoon, niin se sopii kiinni tähän katon laitaan.

Yhdistetyn kolmannen ja neljännen luokan opettaja Ruut Saarimäki katselee oppilaiden myyntityötä tyytyväisenä.

– Meillä on nyt neljäs vuosi menossa Pikkuyrittäjät-toimintaa, hän laskee.

– Yrityksiä on viisi, ja ne toimivat oikealla rahalla. Yrityksen jäsenet saavat jakaa tuotot keskenään.

– Someron koulut ovat mukana Nuori Yrittäjyys ry:n ohjelmassa. Yleensä Pikkuyrittäjät on neljäsluokkalaisille, mutta yhdysluokan takia myös kolmasluokkalaiset ovat meillä mukana.

Kolmasluokkalaisten Leo Blombergin ja Otto Ristimäen myyntipöydältä löytyy kevätsesonkiin sopivia istutusruukkuja. Harmaiksi maalatut puiset ruukut kutsuvat puutarhureja ostoksille ja istutushommiin. Puutarhurinkaan ei tarvitse olla loppuiltaa nälissään, koska samalta pöydältä saa kotiin viemisiksi pullaa. Yrityksen nimi, Pullapuu, kuvastaa hyvin yrittäjäkaksikon tuotevalikoimaa.

Mirrit ja Herkut -yrityksen myyntipöydän takana työskentelevät neljäsluokkalaiset Eevin Känkänen, Taika Sohlberg ja Sofia Käkönen . Idearikkaat yrittäjät myyvät muun muassa marenkitikkareita, mokkapaloja sekä kissanleluja.

– Kesti hetki miettiä yritykselle nimeä, kolmikko kertoo.

Eevinin vanhemmat Päivi ja Mika Känkänen ovat tarjonneet perheen nuorelle yrittäjälle tukeaan myös kotona. Äiti auttoi leipomisessa.

Koulun tarjoama yrittäjyysohjelma näyttää isän näkökulmasta katsottuna hyvältä.

– Hyvältä näyttää, tässä oppii rahan käsittelyä, Mika Känkänen sanoo.

Känkäsillä on kokemusta koulun yrittäjyysohjelmasta jo useamman vuoden ajalta. Perheen yläkoululainen on hänkin ollut aikanaan Pikkuyrittäjät-toiminnassa.

Mirrit ja Herkut -yritys saa kampaamoasiakkaan, ja yrittäjien on poistuttava kuvauksesta asiakaspalvelutehtäviin.

Pikkukokkelit-yrityksen perustajat Lenni Käkönen ja Verneri Viilola ovat somistaneet tuotepakkauksensa ammattimaisen näköisillä logotarroilla. Pikkukokkelit-nimi on neljättä luokkaa käyvän Vernerin ideoima. Yhtiökumppani, kolmasluokkalainen Lenni esittelee houkuttelevia, värikkäillä rakeilla koristeltuja keksejä.

Pikkukokkelit, kuten muutkin Oinasjärven Pikkuyrittäjät, hallitsevat leivonnaisten oikeaoppimisen pakkaamisen ja tuotetietojen merkitsemisen.

Pikkuyrittäjät-salin vieressä avautuu kirpputori, jossa koulun nykyisiä ja entisiä oppilaita häärii myyntihommissa. Yläkoulun seitsemäsluokkalainen Maija Oksa on Oinasjärven koulun entisiä oppilaita, ja tullut nyt viidesluokkalaisen Konsta -veljensä kaveriksi kirppismyyntiin. Maija tietää, millä kirppisasiakkaita houkutellaan ostoksille.

– Hienosti laitettu pöytä; se että tavarat on siististi.

Maijan ja Konstan myymät vaatteet on viikattu suoriin riveihin. Pöydän edessä on yhtä suorassa rivi uusia käyttäjiä odottavia kenkiä, hiihtomonoja ja luistimia. Nopean sovituksen jälkeen yhdet Konstan vanhat hiihtomonot löysivät uuden omistajan.

Ulko-oven vieressä kuuluu naurua, kun muutama lapsi innostuu leikkimään juuri saamillaan second hand -leluilla. Pikkuyrittäjien salista kuuluu vielä monta kertaa illan aikana:

– Ostatko muffineja!