Skeittiparkki nousee torille

0
Skeittiparkki on tulossa Härkä-patsaan taakse, härän oikealle puolelle.

Skeittiparkin rakentaminen oli teknisen lautakunnan viime kokouksen neljäs ja samalla viimeinen urakoitsijoiden valintoja koskevista pykälistä.

Ensimmäisen kerran haave skeittiparkista Somerolle ilmestyi oman paikallislehden mielipideosastolle 2014. Kirjoittaja oli auralaisisä, joka nimimerkin mukaan vietti paljon aikaansa täällä. Ja jo 2018 päätettiin, että skeittiparkin/-puiston suunnittelu aloitettaisiin seuraavana vuonna 10 000 eurolla.

Vuonna 2022 hanke vauhdittui. Kokouksessaan valtuusto hyväksyi Someron Syrän -keskustaympäristön kehittämisen viitesuunnitelman ja puistostrategian. Niihin sisältyi uutena toimintona ehdotelma skeittiparkista torin läheisyyteen. Välillä hanketta ehdittiin pitää Somerolle jopa liian kalliina.

Avustus tarvitaan

Tiistaina lautakunta pääsi valitsemaan urakoisijan kahdesta vaihtoehdosta. Rujo Skateparks Oy:n suunnitteleman parkin urakoi Somerolle Windmill Sps Dunright Oy. Hyväksytyn urakkasopimuksen mukaan kaiken pitäisi olla valmista torilla viimeistään lokakuun lopussa tänä vuonna.

Teknisen johtajan Mika Mäkisen mukaan toteutumisen ehtona on vielä, että rakentamiseen saadaan Lounais-Suomen aluehallintoviraston suotuisa tukipäätös.

– Hankkeen budjetti on 120 000 euroa ja Avilta haetun avustuksen määrä on siitä 30 prosenttia. Avustusta ei ole vielä saatu, mutta odotamme saavamme vastauksen kesäkuussa. Siitä riippuu alkuunpääsy töissä, Mika Mäkelä selvittää.

Somerosta pop-up -kylä

Mäkelä myöntää parkin saamisen olevan menoa eteenpäin.

– Keskusta-alueen kehittäminen on kaiken kaikkiaan hirmuisen tärkeä juttu. Somerolla on uniikki, hieno keskusta, jota kuuluu kehittää. Suunnitelmia on jo. Niitä pitää vain polkaista eteenpäin ja ryhtyä toteuttamaan.

Mäkelän eräänä visiona on luoda keskustaan eräänlainen pop-up -kylä. Sen avulla saataisiin käyttöä tyhjille liiketiloille. Jos ei koko vuodeksi, niin esimerkiksi joulun aikaan ja kesäksi, jolloin Somerolla on hyvin vilkasta.

– Täällä sellaiseen on mahdollisuuksia. On pysäköintipaikkoja, jossa pääkatu on jo eräänlainen Joulukylä. Tai myös Kesäkylä, koska tuo jokivarsi on niin mahtava. Ja Suomesta löytyy myös yrittäjiä, jotka voivat tulla tänne esimerkiksi kolmeksi kuukaudeksi.

Somerolla on potentiaalia. Helsingistä ja pääkaupunkiseudulta on kohtuulyhyt matka. Someron ”asiakasalueella” asuu monta miljoonaa ihmistä.

– Täällä on mahdollisuuksia tehdä. Tarvitaan vain, että joku antaa mandaatin, käskyn ja resursseja tehdä. Someron erinomainen layout mahdollistaa meille paljon.

Fakta: Skeittaus

  • skeittaamisen perusidea on liikkua ja/sekä tehdä laudalla erilaisia temppuja
  • lajia voi harrastaa hyvin monella eri tavalla: erilaisia vaihtoehtoja on äärettömän teknisistä tasamaan tempuista aina huimapäisiin stunt-tyylisiin hyppyihin ja lisäksi mahdollisia eri tyylisiä skeittipaikkoja on lukematon määrä
  • todennäköisesti lajin suuri suosio perustuu juuri tähän säännöttömyyteen ja täyteen valinnanvapauteen, skeittaaminen on hauska, fyysisesti ja henkisesti vaativa laji
  • skeittaaminen voi näyttää kaoottiselta ja vaaralliselta, mutta se on kuitenkin suhteellisen turvallista verrattuna moneen urheilulajiin
  • ennakkoluuloista huolimatta skeittaamisessa ei onnettomuuksia satu yhtään sen enempää kuin muissakaan lajeissa Lähde: Suomen Rullalautaliitto