Somero huhuilee talkoolaisia keräämään roskia

0
Yrittäjänaiset keräsi 16 pussia roskia keskiviikkoiltana tällä viikolla.

Houkuttimena makkaraa ja mehua

Koko kaupungin yhteinen Somero kesäkuntoon -siivouspäivä houkuttelee somerolaiset keräämään roskia 6.5.
– Miljoona Roskapussia -kampanjan aikana Someron kaupunki järjestää Somerolla siivouspäivän, jolloin kaikki vapaaehtoiset voivat osallistua roskien keräämiseen pois ympäristöstä. Tapahtumapäivä ajoittuu vappua seuraavaan viikonloppuun. Siivoamme pois vappujuhlinnan jäljet ja laitamme Someron kesäkuntoon. Ja roskia voi toki kerätä ja merkitä kerätyt roskapussit laskuriin omatoimisesti koko kampanjan ajan, aina 14.6. saakka, kertoo Someron kaupungin viestintäasiantuntija Anuliina Frantti.
Someron kaupunki jakaa siivoamista varten heijastinliivejä ja roskapusseja tapahtumapäivänä 6.5. kello 10­–13.
Someron torilla on kaupungin piste, jossa SoPa:n jääkiekkojunnut hoitavat makkara- ja mehutarjoilun noin 150 ensimmäiselle ahkeralle siivoajalle. Torille tuodaan tapahtuman ajaksi roskapusseja varten myös roskislava sekä Loimi-Hämeen Jätehuollon tekstiilikeräys- ja SER-jätekontit.
Kaikki Somerolta kerätyt roskapussit merkitään Miljoona roskapussia -laskuriin.

Somero mukana Miljoona Roskapussia-kampanjassa

Tänä keväänä koko Suomi kerää miljoona pussillista roskia. Kaksi kuukautta kestävissä siivoustalkoissa 147 kuntaa tai kaupunkia, joukko järjestöjä ja yhteisöjä sekä Ylen tunnettuja kasvoja yhdistävät voimansa kaikkien suomalaisten kanssa kerätäkseen ympäristöstä miljoona pussia roskia.
Mukana kampanjassa on myös Someron kaupunki.
Kampanjaan voi osallistua kuka tahansa. Kerätyt roskapussit merkitään reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty. Laskuri löytyy osoitteesta yle.fi/miljoonaroskapussia. Sieltä voi myös reaaliaikaisesti seurata, montako roskapussia Suomessa on jo kerätty. Tällä hetkellä reilusti yli 20 000.
Somessa kampanjan etenemistä voi seurata tunnisteella #miljoonaroskapussia.
Pussi voi olla esimerkiksi 25 litran muovipussi tai vaikka pienempi hedelmäpussi. Pääasia on, että roskia kerätään.
Kerätyt roskat viedään omaan roskikseen, julkiseen roskankeräysastiaan tai kunnan osoittamaan yhteiseen keräysastiaan.
Vaikka kyseessä ovat mittavat siisteystalkoot, niin samalla kaupungit kisaavat keskenään kerättyjen roskapussien määrässä.
Kannustajina keräämisessä ovat mukana myös Ylen tutut kasvot, toimittajat Inka Henelius, Olli Haapakangas ja Mikko ”Peltsi” Peltola sekä meteorologit Kerttu Kotakorpi ja Anniina Valtonen.

Ohjeita

Poistotekstiilin keräyspiste

– poistotekstiilillä tarkoitetaan puhdasta ja kuivaa, käyttökelvotonta, rikkinäistä tai loppuun kulutettua vaatetta sekä kodintekstiiliä
– keräys ei sisällä alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja tai kenkiä, eikä kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä (nämä lajitellaan energia- tai sekajätteeseen)
– poistotekstiili tulee pakata suljettuun muovipussiin

SER-keräyspiste

– käytöstä poistetuille pienkoneille ja sähkölaitteille, kuten tietokoneet, näyttöpäätteet, näppäimistöt, televisiot, kylmälaitteet, sähköhammasharjat, mikroaaltouunit ja kahvinkeittimet
– LED-putket
– tiivistetysti kaikki sähköllä, akulla tai paristolla toimivat laitteet