SoPan A-tyttöjen yhteinen taival päätökseen

0
SoPan A-tytöt oli viimeisellä yhteisellä pelikaudellaan Suomen kymmenenneksi paras joukkue ikäluokassaan. Kuvassa (takana vas.) Siiri Salo, Annastiina Laiho, Ella Kankaanpää, Saana Salminen, Silja Palander, Vilma Vainio, (keskellä) Linnea Heinonen, (alhaalla vas.) Emeliina Tähtinen, Aleksandra Lehtinen, Minttu Grönholm ja Nea Mattila.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Someron Pallo saavutti kymmenennen sijan lentopallon A-tyttöjen Suomen mestaruussarjassa. Se on hyvä suoritus, kun sarjaan osallistui lähes neljäkymmentä joukkuetta.
SoPan joukkueessa ja sen Someron monitoimitalon katsomolehtereitä kansoittaneissa tuki- ja kannustusjoukoissa päähuomio taisi kauden viimeisessä pelitapahtumassa kuitenkin kiinnittyä tuloksia enemmän jäähyväistunnelmiin. Pitkän yhteisen taipaleen lentopallon pelikentillä ja harjoitussaleilla kulkeneet tytöt pelasivat lauantaina viimeisen kerran tutussa kokoonpanossaan.
– Taival eskari-ikäisten tyttöjen ensimmäisistä lentopalloharjoituksista tähän päivään on ollut pitkä. Emeliina (Tähtinen), Saana (Salminen) ja Silja (Palander) ovat olleet mukana alusta lähtien ja pikkuhiljaa vuosien varrella joukkue täydentyi nykyiseen muotoonsa, SoPan A-tyttöjen joukkueenjohtaja Tero Tähtinen kertasi tunteikkaassa muistelossaan ennen viimeisen sarjapelin käynnistymistä.
Syksyn tullen suuri osa SoPan A-tytöistä siirtyy uusille opiskelupaikkakunnille.

Heinonen löysi ”kuumat” hyökkääjät

A-tyttöjen kauden päätösturnauksessa Monarilla pelattiin neljän joukkueen voimin SM-sarjan sijoista 9.–12. Avausottelussa SoPaa piinannut Maskun Kataja joutui sairastapausten vuoksi jättämään päivän pelit kesken, jolloin turnausvoitosta jäivät somerolaisjoukkueen ohella kamppailemaan joensuulainen Joen Juju ja Alahärmän Kisa.
Maskun SoPa onnistui kaatamaan eräluvuin 2–1 (25–15, 22–25, 15–10). Koko päivän hyvässä pelivireessä olleen passari Linnea Heinosen tarjoiluista pääsivät useimmiten ja parhailla tehoilla nautiskelemaan Emeliina Tähtinen (12 pistettä), Saana Salminen (12) ja Nea Mattila (8). Etenkin Heinosen ja keskipelaaja Salmisen yhteistyö hyökkäyspelissä hipoi toveittain täydellisyyttä.
SoPan liberopelaajista Ella Kankaanpää aloitti aloituksia vastaanottavana liberona, selvittäen kuudentoista noston urakkansa 50 prosentin tehoilla. Seuraavissa peleissä Kankaanpää otti hoitaakseen puolustavan liberon roolin ja Silja Palander johti vastaanottopeliä noin 54 prosenttisella onnistuneiden nostojen toteutumallaan. Kenttäpuolustajina molemmat esiintyivät tutun ketterinä pallojen peliin kaivajina.
Jujua vastaan SoPan peli aaltoili samaan tapaan kuin Kataja –pelissä. Tehokasta alkua seurasi toisen erän notkahdus ja ratkaisun siirtyminen kolmanteen erään. Siinä joensuulaiset olivat hieman vahvempia, voittaen koko ottelun erin 2–1 (20–25, 25–22, 15–11).

Tunteikkaasti päätökseen

Vihoviimeisessä ottelussaan SoPan A-tyttöjoukkue sai vastaansa päivän aiemmat kamppailunsa voittaneen Alahärmän Kisan. Tunnelataus huokui kotijoukkueen puolelta kauas katsomoon asti. Tätä peliä somerolaisjoukkue ei halunnut missään tapauksessa hävitä.
Taistelu kentällä oli sen mukaista; jokainen sopalainen laittoi alusta päätösvihellykseen asti kaikkensa likoon ja tuloksena oli yhteisen peliuran päätteeksi komea 2–0 (25–20, 25–20) voitto.
Siiri Salon (7 pistettä) kumautettua ottelupallon pohjalaisten kenttään, tunteet pääsivät somerolaisryhmässä aidosti valloilleen. Tuon hetken käsin kosketeltava haikeus purkautui pitkään jatkuneisiin halauksiin ja kyyneliin pelaajien ja myös heidän lähimpien tukijoidensa kesken.
Tappiostaan huolimatta Kisa voitti turnauksen ja sen kanssa tasapisteisiin päätyneet SoPa sekä Juju päättivät kautensa, tässä järjestyksessä, sijoille kymmenen ja yksitoista.
Samaan aikaan Tampereella käydyssä kahdeksan parhaan joukkueen välisessä turnauksessa A-tyttöjen Suomen mestaruuden valloitti lempääläläinen Lempo-Volley, muiden mitalien mennessä Oriveden Ponnistukselle ja Rovaniemen Arctic Volleylle.

Grönholm erottui nostopelillään

Pitkään yhdessä pelanneiden somerolaisten ohella SoPan joukkueessa olivat Salon kauden päätöksessä mukana Salon Viestin lainapelaajista Vilma Vainio ja Annastiina Laiho. Kauden aikana salolaisista SoPa-paitaan pukeutui myös Arina Nesterova.
Aloitusten vastaanotossa sopalaisista tarkinta työtä teki Minttu Grönholm (täydellisiä/hyviä nostoja 65 %). Liberoiden ja muiden yleispelaajien (Mattila, Tähtinen, Laiho) tehoprosentit sijoittuivat 50-60 prosentin haarukkaan, jolloin koko joukkueen vastaanottojen keskiarvoksi muodostui noin 57 prosentin lukema.
Hyökkäyspinnoja tehtailivat eniten Tähtinen (26) sekä Salminen (24), jolle myös kirjattiin puolet (7) SoPan kaikkiaan neljästätoista torjuntapisteestä. Ässäsyöttöjä latoi eniten Salo (6).

SoPan A-tytöt tilastosaldoineen kauden päätösturnauksessa: Linnea Heinonen +5/-5=0, Siiri Salo +12/-7=+5, Minttu Grönholm +11/-14=-3, Emeliina Tähtinen +32/-20=+12, Saana Salminen +34/-8=+26, Nea Mattila +8/-8=0, Vilma Vainio +7/-1=+6, Aleksandra Lehtinen +6/-3=+3, Annastiina Laiho +3/-8=-5, Silja Palander (+1) 18 vastaanottoa (joista 5 täydellistä, 8 hyvää, 6 välttävää, 3 epäonnistunutta) ja Ella Kankaanpää 16 vastaanottoa (4 täydellistä, 4 hyvää, 5 välttävää, 3 epäonnistunutta).

SoPan (ja vastustajien) pistekertymät: Hyökkäyksillä 81–67, torjunnalla 14–13, syötöillä 24–16 ja vastustajan virheillä 51–51.