SoPan juniorit kiireisinä kiekkokaukaloissa

0
Maalinteko maistuu aina!

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Someron Pallon jääkiekkojuniorit päättelivät kauttaan useamman joukkueen voimin myös kotihallin jäällä.
U13-ikäluokassa SoPa/Mustat isännöi viimeisessä Länsirannikon alueen A-sarjan pelissään Turun Palloseuran ”Makket”-yhdstelmää, joka oli parempi maalein 11–3.
SoPalle kertyi tammikuussa käynnistyneessä jatkosarjassa kymmenen ottelua, joista se voitti kolme, pelasi yhden tasan ja hävisi kuusi. Sijoitukseksi yhdentoista joukkueen sarjassa tuli kahdeksas.
Saman ikäluokan kahden A:n (AA) sarjassa somerolaisjuniorit olivat mukana Forssan Palloseuran kanssa muodostetussa yhteisjoukkueessa. Se päätyi yhdentoista joukkueen sarjassa sijalle kymmenen.
Alle 12-vuotiaiden sarjassa yhteistoimintajoukkue kantoi nimeä FoPS/SoPa ja se pelasi kotiotteluitaan sekä Forssassa että Somerolla. Forssassa pelatussa kauden päätöksessä F/S taipui vieraanaan olleelle TPS/Sakut-yhdistelmälle maalein 0–6.
Kaksi vuotta vanhempien, eli U15-ikäluokan yhden A:n sarjassa SoPa päätti kauden kotiotteluun Harjavallan Kuparikiekkoa vastaan. Ottelussa hattutempun tehnyt Sebastien Galuszka iski somerolaisille viimeisellä minuutilla 5–6 kavennuksen, mutta KuKi vei lopulta voiton maalein 7–5.
SoPa voitti kahdestatoista ottelustaan yhden ja jäi kahdeksan joukkueen sarjassa peränpitäjäksi.
Tämän ikäluokan pykälää ylemmällä tasolla, AA-sarjassa, SoPan ja FoPS:n yhteisjoukkue esiintyi forssalaisseuran tunnusten alla. Kauden viimeisessä kotiottelussaan vahvasti somerolaispitoinen FoPS kukisti Porin Ässät/Jetsin maalein 12–7 ja kävi vielä pari päivää myöhemmin päättämässä kautensa 3-5 tappioon Raision Nuorisokiekon vieraana.
FoPS sijoittui kymmenen joukkueen sarjassa Tappara/Mustan jälkeen toiseksi ja FoPS:n somerolaishyökkääjä Miska Helenius voitti sarjan pistetilaston neljäntoista ottelun tehoillaan 30+22=52.

Nuorimmilla huimaa kehitystä

SoPan U9-joukkueen kausi on kotihallissa pelattavaa pääsisäisturnausta vaille valmis.
Joukkue pelasi Länsirannikon U9-ikäluokan Leijonaliigasarjan lohko b:ssä, missä vastaan asettuivat turkulaiset Palloseura ja TuTo, Naantalin VG-62, Raision Nuoriso-Kiekko, Tarvasjoen Urheilijat, Salon Kiekkohait ja Forssan Palloseura.
SoPa pelasi sarjassa yhteensä 48 pienpeliä; puolikkaalla kentällä jossa kentällä on samanaikaisesti neljä kenttäpelaajaa ja maalivahti. Virallista tilastointia näistä otteluista ei pidetä, mutta noin puolet peleistä päättyi sopalaisten eduksi.
– Tuloksellisesti pelit kulkivat yllättävänkin hyvin siihen nähden, että joukkueen runko kostuu pääosin vuonna 2014 syntyneistä pelaajista, mutta meidän joukkueen nuorimmat ovat syntyneet 2017 ja jo pelkästään kokoerot ovat kentällä toisinaan melko isot, SoPan ”U-yseissä” valmentajana toiminut Aleksi Hovila sanoo.
Pääsääntöisesti U9-joukkueen kokonaisvahvuus kauden aikana on ollut noin kolmekymmentä pelaajaa. Kaiken kaikkiaan noin neljäkymmentä lasta osallistui joukkueen tapahtumiin, kun viikko sitten FoPS:aa vastaan pelikasteensa sai kymmenkunta kiekkokoululaista.
Pelillistä kehitystä tapahtui Hovilan mukaan kauden aikana huimasti.
– Hyvänä mittarina voidaan pitää viimeisen kierroksen kotipeliä sarjan ehdottomasti kovinta joukkuetta, TPS:aa vastaan, valmentaja kertoo.
Vielä syksyllä Turun Varissuolla pelatuissa ottelussa kyyti oli somerolaisille kylmää, kun neljästä ottelusta tuloksena oli neljä tappiota ja niistä kolme yli kymmenen maalin erolla. Viime viikonloppuna puntit olivat jo selvästi tasoittuneet, sillä neljästä ottelusta SoPa hävisi pari peliä muutamalla maalilla, yhden niukimmalla mahdollisella yhden maalin erolla ja yhdestä pelistä sopalaiset kairasivat riemastuttavasti voiton.
Treenit ovat sujuneet mallikkaasti koko kauden.
– Lapsilla on ollut mahtava into harjoittelemiseen ja pelaamiseen, Hovila kehuu.
Hänen lisäkseen päävastuun harjoitusten suunnittelusta ja peluuttamisesta on kantanut Miikka Talikka. Lisäksi joukkueella on ollut kauden aikana käytössään ilahduttavan runsaasti apuvalmentajia, jotka ovat mahdollistaneet tehokkaan harjoittelun pienryhmissä.
– Harjoitusten suunnittelua on myös helpottanut edelleen Porin Ässien kanssa jatkuva yhteistyö. ”Coachtools” -järjestelmän kautta meillä on käytössä Ässien valmiita harjoitteita ja harjoituspohjia, Hovila mainitsee.
SoPan U9-joukkueen kausi päättyy pitkäperjantaina käytävään kotiturnaukseen, johon vastustajiksi saapuvat Loimaan Rockets ja Hämeenlinnan Pallokerho.